недеља, 05. април 2020.

Štab za vanredne situacije grada Banjeluka: Karantin u dvorani „Obilićevo“ ispunjava sve propisane standarde; Ministarstvo najavilo testiranje do isteka 14 dana; Niko ni riječi o oduzimanju dokumenata


Piše: S.V.

Štab za vanredne situacije grada Banjaluka demantovao je tvrdnje da se lica smještena u karantin u dvorani “Obilićevo” nalaze u nehumanim uslovima. Štab tvrdi da je sve suprotno od onog što svjedoče oni koji se nalaze u karantinu; Štab nije obrazložio tvrdnje da su pojedinim licima oduzeta lična dokumenta, niti zašto je to učinjeno.

Ranije je Ministarstvo zdravlja navelo da će sve osobe u karantinu biti testirane u roku od 14 dana od njihovog smještanja u izolaciju.

-Karantinski kapaciteti uz granice i unutar lokalnih zajednica oformljeni su radi sprečavanja „ulaska” virusa korona iz inostranstva i jedna je od niza mjera koje se sprovode u Srpskoj. Sve opštine su zadužene da formiraju i organizuju rad lokalnih karantina u svojim zajednicama, a prije isteka izolacijskog perioda od 14 dana, osobe koje su smještane u lokalnim karantinima će biti testirane – ističu iz ministarstva, nakon što su se pojavili video snimci iz karantina i primjedbi koje su na uslove smještaja i činjenicu da još nisu testirani izrazili pojedini ljudi smješteni ovih dana u lokalnom karantinu u Banjaluci. (SrpskaInfo)

Ministarsvo je, defakto, potvrdilo da lica iz dvorane “Obilićevo” nisu testirana, pa je nejasno na osnovu čega i kojih nalaza iz Štaba tvrde da “je laž da je u karantin smještena ili pokušana biti smještena osoba ili osobe koje su pozitivne na virus korona”!

U nastavku emitujem kompletno saopštenje Štaba; Tu je i video na kojem lica iz karantina svjedoče u kakvoj situaciji se nalaze, pa je sasvim lako zaključiti ko govori istinu, a ko ne.

Saopštenje Štaba za vanredne situacije
Štab za vanredne situacije grada Banje Luke kategorički demantuje i u potpunosti odbacuje insinuacije o navodnim nehumanim uslovima gradskog karantina u sportskoj dvorani „Obilićevo“.Karantin u dvorani „Obilićevo“, kao jedan od četiri karantina u Banjoj Luci u koji se smještaju osobe koje ulaze u Republiku Srpsku sa nekog od graničnih prelaza, u potpunosti ispunjava sve uslove, propisane uputstvom Ministarva zdravlja i socijalne zaštite RS. Štaviše, osigurani uslovi u ovom objektu znatno premašuju propisane standarde.

U ovom objektu trenutno se nalaze 24 lica, odnosno duplo manje od predviđenog kapaciteta od 50 osoba. Najveći dio njih primljen je 2. aprila, odnosno u karantinu boravi tek dva dana. Osobe, smještene u karantin, dva puta dnevno se podvrgavaju medicinskom pregledu, a, pored toga, organizovano je i stalno dežurstvo medicinske ekipe Doma zdravlja.

Što se tiče uslova za boravak, u karantinu su između ostalog, obezbjeđeni novi, nekorišteni kreveti, posteljina i ćebad. U objektu je obezbjeđeno 24-asovno grijanje (temperatura u svako doba i noći oko 21 stepen Celzijusov), na raspolaganju je dovoljan broj tuševa i toaleta sa toplom vodom, odvojena prostorija za pušače, mogućnost gledanja TV programa, besplatan internet, kao i mogućnost bavljenja sportom. Radi zaštite privatnosti, osobe ženskog pola koje su lično insistirale da ostanu u ovom objektu, smještene su u fizički ograđenim paviljonima.

Ishrana je organizovana u tri obroka dnevno, po hotelskim kriterijumima. Hrana je svježa i sprema se u restoranu Sportske dvorane „Borik“, neposredno prije dostave.

Apsolutna je laž da je u karantin smještena ili pokušana biti smještena osoba ili osobe koje su pozitivne na virus korona.

U skladu sa uputstvom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, svaku osobu, prije prijema u karantin, pregledala je medicinska ekipa, nakon čega se pregledaju dva puta dnevno. Tvrdnje o tome da se nekome „izmjeri tjelesna temperatura od 37,5 pa se mjeri dok ne padne na 36,5 stepeni“ nisu dostojne komentara, pogotovo što se time omalovažava zdravstvena struka koja ovih dana vodi požrtvovanu borbu da bi sačuvala zdravlje našeg stanovništva.


Javnosti radi, još jednom ukazujemo da je trenutno najvažnija zaštita stanovništva, a jedna od ključnih mjera je da se spriječi mogućnost unošenja virusa iz inostranstva. Mjera smještanja u karantin uvedena je upravo zbog kršenja kućne izolacije, i posljedično, ugrožavanja zdravlja cjelokupnog stanovništva.