уторак, 28. јул 2015.

Svi istražuju “Birač”, niko ne hapsi; Opljačkane stotine miliona KM - Dokumenti

Piše: Slobodan Vasković


I Tužilaštvo BiH i Specijalno tužilaštvo RS vode istragu oko malverzacija u firmi „Birač“ i sa njom povezanim firmama.

Tako je prije nekoliko dana izjavu u Tužilaštvu BiH dao i stečajni upravnik „Birča“, dok je MUP RS u prethodne dvije godine podnio nekoliko krivičnih prijava, kojima je obuhvaćeno šest litvanskih državljana. MUP RS podnio je i dopunu tih krivičnih, kojom se 40 lica iz RS, među njima i bivši premijer Aleksandar Džombić, terete za malverzacije u „Birču“.

Ekskluzivno objavljujem krivičnu prijavu MUP RS protiv Virginijusa Vajege, direktora fabrike "Birač", te Giedriusa Grigaliusa i Mindaugasa Kazakevičiusa.

Iz nje je lako uočljivo da gotovo ne postoji kriminalna radnja – od falsifikovanja, preko pranja para, pa do izbjegava plaćanja dažbina državi i svjesnog uništenja matičnog preduzeća, koju litvanski vlasnici nisu primijenili u “Birču”.

Pljačka je trajala godinama, a prema tvrdnjama Režima iz “Birča” je oteto milijardu maraka. Niko još nije odgovarao.

Teško da će Litvanci i odgovarati, jer su poodavno napustili Republiku Srpsku. U stvari, to im je vlast omogućila, pošto nisu ništa preduzeli da ih onemoguće u odlasku. Čekali su da nestanu, pa je tek onda javno obznanjena ova ogromna afera.

U dokumentima koje vam stavljam na uvid imate priliku sagledati brojne načine pljačke “Birča”.

Sam od sebe se nameće zaključak da su vlasti RS istu tu pljačku dozvolili, jer jednostavno nije moguće da niko ništa nije znao, čuo, vidio…

U vrzinom kolu pljačke i prevara učestvovale su sve firme povezane sa “Birčem” i, naravno, Balkan Investment Banka, preko koje su se odvijale gotovo sve nelegalne transakcije.

Utvrđena šteta, do sada, iznosi stotine miliona KM.