четвртак, 09. јул 2015.

‘96


Piše: Slobodan Vasković

Bosna i Hercegovina je primarno pitanje bošnjačko-srpskih odnosa. Ti odnosi su na najnižoj tački od potpisivanja Dejtona do danas. Bez popravljanja bošnjačko-srpskih odnosa nema nikakvog napretka u BiH. Dapače.

Dok god je „kultura zločina“ (jesmo mi njihove, ali i oni su naše) primarna politička kategorija međusobnog komuniciranja, neće biti izlaska iz vrzinog kola sveopšteg nipodaštavanja najgroznijim optužbama. I to protiv kolektiviteta, a ne pojedinaca.

Ignorisanje činjenica, sa jedne strane, i sveopšta viktimizacija, sa druge strane, plus obostrano minimiziranje žrtava drugog naroda, najuspješniji su alati nesavjesnih korumpiranih političara, kojim su zgrnuli bogatstva, ostavljajući narode da satrunu u međusobnoj mržnji.

Fakti:
-      08.07. - Rusija je u SB UN uložila veto na britansku rezoluciju o Srebrenici, u kojoj se pominje genocid
-      09.07. – Kongres SAD-a usvojio je rezoluciju o Srebrenici u kojoj se pominje genocid
-      09.07. – Evropski parlament usvojio je rezoluciju o Srebrenici u kojoj se pominje genocid
-      Nije ukinuta presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu koji je zločin u Srebrenici okarakterisao kao genocid,
-      Nije ukinuta nijedna presuda u Haškom tribunalu u kojima su pojedini visoki vojni funkcioneri RS presuđeni i za genocid u Srebrenici.

U navedenim faktima nigdje ne vidim srpsku pobjedu i spasavanje Srba od vjekovne stigme. Ne vidim ni vjekovnu stigmu ni stoljetni poraz naroda. Sramota i gnušanje zbog počinjenih zločina, iza kojih stoje pojedinci, svakako će još dugo ostati.  

Ne vidim ni da je ruski (iznenađujući) veto ikakva usluga Srbima; Više je čioda kojom se Srbija&RS pokušavaju pribiti uz Rusiju, a kontra Zapada.

Rusija je dosta sopstvenih interesa žrtvovala kako bi vetom SAD-u&EU demonstrirala da još uvijek u SB UN može da im parira, kad već nema ništa od skidanja sankcija, gradnje ni Južnog ni Turskog toka...

Britanska rezolucija samo je povod, uzroci za veto su u Hladnom ratu. I pokušaju pojeftinjenja dolaska Angele Merkel u Beograd i Sarajevo.

Zato će Rusima poveliki račun morati da plati Srbija i RS. Ma koliko demantovali postojanje faktura. Gordost velike sile ne dozvoljava upitnost njenih postupaka, koje su oni okarakterisali prosrpskim. Iako su profrontovski, jer su plod želje za otvaranje nove linije sukoba sa SAD-om (nakon Ukrajine i Makedonije) i na prostoru BiH i Srbije.

Interesantno je da Vlada Srbije nije od Rusije veto ni tražila. Ali ga je dobila, što je batina po leđima Aleksandra Vučića. Čija vlada je prozapadno orijentisana. Rusija je napravila krater na tom putu.

Uz pomoć političkih avanturista Tome Nikolića i njegovog pomoćnika Milorada Dodika.

Koji u Vučićevom putu vide brisanje sopstvenog. Zato su ga zajedničkim snagama, kao ruska batina, snažno udarili sa leđa. Dodik je tako zahvalio Vučiću što mu je svojim ćutanjem u izbornoj kampanji omogućio još jedan mandat. Tipično.

Ne postoji nijedan Dodikov (nekadašnji) politički prijatelj bez njegovog noža u leđima.  

SAD su dominantne u ovom dijelu Svijeta već decenijama i neće dozvoliti nikakav veći povratak ruskog uticaja u BiH, dok će se itekako boriti za političku prevlast/bliskost nad/sa Srbijom.

Stoga Srbima u BiH slijedi Štap, a Srbiji koktel kombinacija sa šargarepom.

Ako vjerujete u kvalitetne ruske obloge, onda nema potrebe da brinete. Neće biti prvi put da umjesto obloga leđa ostanu sva modra.