недеља, 26. јул 2015.

Krotitelji

Piše: Slobodan Vasković

Dopada mi se Vladimir Putin. Vrlo je transparentan i efikasan. Posebno kada je naplata dugova u pitanju. Nije ni kraj jula, a on je već isporučio fakturu Miloradu Dodiku za lanjski septembarski predizborni video klip.

Faktura je veća od uobičajene, jer je Putin morao da trpi i Željku Cvijanović u istoj prostoriji. Što je zaista nadljudski napor, čak i za moćnog predsjednika Rusije.   

Teška su vremena, Rusija je pod sankcijama i u sudaru sa Zapadom, zato je Putinu svaki Klovn bitan. Koji mu je dužan, a ovdašnji mu duguje mandat.

Imaš mandat, nemaš Zapad, Putinova je matrica.

Klovn je poslušan, pa zateže referendumsko uže na čijem kraju nema ništa. Sve uz epopeju „Nas i Rusa oko 150 miliona“. Svako na koga se posumnja da bi zaustio „Nas i Amerikanaca oko 310 miliona“, proglašava se stranim plaćenikom. Iz čega zaključujem da su oni koji rade za Ruse domaći plaćenici.

Zna Klovn da je na kraju referendumskog užeta Duplo Golo; Zna to i Ruski Faktor, ali njima referendum nije ni bitan. Zato im uže dobro dođe. Da ga omotaju Srbiji oko vrata. I pritežu Klovnovim rukama. Kako Srbija ne bi umakla na Zapad.

Klovn je, primarno, Rusko oruđe protiv Beograda, a tek na margini tog udara i protiv Zapada.

Džaba je Vučić Klovna fino zamolio da se mane Užeta, jer će, na kraju balade, sam na njemu završiti. Lagano se njišući na Dašku Vjetra. Ali, Klovn je Klovn, da ne kažem Pajac; Veliki Ruski Cirkus, nakon sirotinjskih srpskih šatri, čini mu se kao jedini izlaz za nastavak propale karijere; Ne zato što voli, već što mora.

Jer, Braća Rusi su najčuveniji krotitelji Životinja. Ovo najčuveniji kod Rusa je sinonim za najsuroviji. Klima je u pitanju, ništa drugo. Istina, i u Rusiji su klimatske promjene donijele neke druge pristupe: npr. slikaš se sa Putinom i smatraš se ukroćenim. Ako se ne smatraš, onda te krote. Tradicionalnim metodama. Koje su pregrmili samo rijetki. Baš rijetki.

Sad će Vučić morati malo snažnije da „zamoli“ Klovna da prestane koristiti Uže na njegovom vratu.

Srpske „molbe“ ponekad ne zaostaju po „čuvenosti“ za Ruskim. Posebno kada u Beogradu procijene da je Uže već krenulo „da radi“. A ovo referendumsko baš je počelo da davi.

Nije Klovnu lako: Rusi krote, Srbi krote, a i Zapadnjaci krote. Uprkos brojnim zakonima o zaštiti životinja. Ali ne i Životinje, koju su deceniju i po hranili, a ona pobjesnila i pokušala im odgristi ruku. Očekujući da oni pruže i drugu.

Klovn je tu gdje jeste - nigdje. A tek mu slijedi spirala na dole. Jer mu kroćenje ne gine. Krotitelji su surov svijet. Bilo „naši“ ili „strani“.