понедељак, 20. јул 2015.

Dodik se plaši mogućnosti da mu se porodica nađe na “crnoj listi” EU


Piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik tvrdi da nije previše zabrinut ako ga međunarodna zajednica stavi na „crnu listu“ zbog toga što je pokrenuo inicijativu za održavanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, kažu izvori bliski Dodiku.

Prema njihovim riječima, Dodik ima namjeru da, ako se to i desi, situaciju spinuje i pokuša je okrenuti u svoju korist kako bi se prikazao kao žrtva zapadnih zemalja, smatrajući da bi mu to podiglo rejting u javosti Republike Srpske.

Isti izvori tvrde da je on vrlo zabrinut zbog mogućnosti da se i članovi njegove porodice nađu na „crnoj listi“ Evropske unije, jer bi mu to, kako navode, bio težak udarac.

On se, ipak, nada da EU neće staviti članove njegove porodice na „crnu listu“.

Zapadne zemlje razmatraju uvođenje sankcija za Milorada Dodika zbog njegovog insistiranja na održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, potvrđeno mi je iz više diplomatskih izvora.

Razmatra se blokada Dodikove imovine na teritoriji Evropske unije, koja podrazumijeva zabranu raspolaganja računima i nekretninama.

Takođe, zemlje EU razmatraju mogućnost stavljanja Dodika i još nekolicine visokih funkcionera RS na tzv. crnu listu, čime bi im se onemogućilo putovanje u zemlje EU.

Još nisu donesene konačne odluke o tome koje će mjere Zapad preduzeti protiv Dodika zbog njegovih postupaka.