понедељак, 27. јул 2015.

MUP RS podnio krivičnu protiv Džombića zbog pljačke Birča

Piše: Slobodan Vasković

MUP RS podnio je Specijalnom tužilaštvu RS krivičnu prijavu protiv Aleksandra Džombića i još 39 osoba iz Repubike Srpske zbog malverzacija u firmi „Birač“, saopštili su mi izvori iz policije.

Prema priznaju vlasti RS, ovaj entitet je u aferu „Birač“ oštećen za najmanje milijardu maraka.

Džombić je za vrijeme pljačkanja firme „Birač“ bio ministar finansija u Vladi RS, a potom i premijer ovog entiteta.

U septembru 2013. godine, MUP RS podnio je Specijalnom tužilaštvu dva izvještaja kojima šestoro Litvanaca tereti da su zvorničke firme iz poslovnog sistema "Birač" oštetili za 13,6 miliona KM.

Bio je to epilog istrage koju su, prema riječima Gojka Vasića, kontrolni organi započeli u aprilu 2013 godine.

Vasić je tada rekao da prvi izvještaj obuhvata četiri državljanina Litvanije koji su osumnjičeni za nenamjensko trošenje 19,4 miliona KM kredita Investiciono-razvojne banke (IRB) RS u zvorničkom preduzeću "Energolinija", povezanom licu "Birča".Tim izvještajem obuhvaćeni su direktor "Energolinije" Viktoras Zarevičijus, te Virginijus Vajega, Martinas Ugianskis i Rimantas Balsis, koji su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja, zloupotrebu ovlaštenja u privredi, odnosno falsifikovanje isprava.
Litvanci su nenemjenski potrošili 19,4 miliona KM kredita Investiciono-razvojne banke RS za "Energoliniju".

U drugom izvještaju MUP-a osumnjičena su tri litvanska državljana da su na području Zvornika prodali željezo - sekundarne sirovine firme "Alumina", koje su naplatili u gotovini, čime su tu firmu oštetili za 2,3 miliona KM.
U tom slučaju ponovo je osumnjičen Virginijus Vajega, direktor fabrike "Birač", te Giedrius Grigalius i Mindaugas Kazakevičius.

Do septembra 2013. godine MUP RS je utvrdio štetu od oko 106 miliona KM.

Džombić i još 39 osoba iz RS, među kojima su bivši rukovodioci Balkan Investment Banke i firmi povezanih sa “Birčem” obuhvaćeni su Dopunom Izvještaja koje je MUP proslijedio Specijalnom tužilaštvu RS.