понедељак, 13. јул 2015.

Smak BiH: Ne vodi se nikakva istraga o napadu na Vučića; Zupca štiti Čović u dogovoru sa Dodikom

Piše: Slobodan Vasković

Ne postoji nikakva istraga o napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji se desio 11. jula u Potočarima, tvrdi moji izvori iz najviših bezbjednosnih struktura BiH.

Prema njihovim riječima, istragu bi trebalo da sprovodi Sipa po nalogu Tužilaštva BiH, ali ništa nije pokrenuto sa mrtve tačke.
„Istina je da Tužilaštvo BiH jeste izdalo nalog Sipi još 11. jula, ali ova agencija do sada nije učinila ništa niti će, kako stoje stvari, učiniti“, tvrde moji sagovornici.

Prema njihovim riječima, Sipa se ponaša kao parapolicijska agencija nad kojom institucije BiH nemaju nikakvu kontrolu.

Direkcija za koordinaciju bezbjednosnih agencija je još 23. juna uputila pismeni zahtjev Sipi za podršku u obezbjeđivanju komemorativnog skupa u Potočarima, ali im nije ništa odgovoreno. Potvrdio je to i Dragan Mektić, ministar bezbjednosti, na pres konferenciji održanoj 13. jula.

Moji izvori dalje tvrde da Gorana Zupca, direktora Sipe, štite Milorad Dodik i Dragan Čović, te da oni ne dozvoljavaju njegovu smjenu. Uklanjanje Zupca sa čela Sipe, Mektić je tražio u nekoliko navrata, ali je svaki put naišao na odbijanje Vjekoslava Bevande, zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara iz hrvatskog naroda.

Zupčevoj smjeni protive se i u SDA, zahtijevajući da u paketu sa njim bude sklonjen i Almir Džuvo, direktor OSE.

Moji sagovornici dalje kažu da Zubac nije reagovao na zahtjev Direkcije „po nalogu političkih mentora iz Banjaluke“. Oni su vrlo skeptični po pitanju provođenja istrage i skloniji su tvrdnji da neće biti nikakvih rezultata, da će se sve razvodniti i prepustiti vremenu.

Istovremeno, svakodnevno funkcionere BiH pozivaju visoki bezbjednosni funkcioneri Srbije koji insistiraju da se istraga sprovede brzo i efikasno.

Danas je povodom incidenta u Potočarima održana sjednica Savjeta ministara na kojoj je predsjedavajući Denis Zvizdić optužio Džuvu da OSA nije dostavila nikakvu informaciju o mogućim incidentima u Potočarima.

Džuvo je demantovao Zvizdića dokumentom kojim se potvrđuje da je u Savjetu ministara 07.07. zaprimljena Informacija OSE u kojoj se navodi da su mogući incidenti u Potočarima i napad na Vučića. Ista Informacija dostavljena je policijskim agencijama 06.07. 

Ismet Šuškić, tužilac Tužilaštva BiH, vodi istragu o napadu na Aleksandra Vučića, koji se desio 11. jula u Potočarima. 

On je danas prisustvovao sjednici Savjeta ministara BiH, na kojoj je poručio da je "teško da će se ikoga moći uhapsiti, jer se teško mogu izolovati osobe koje su to uradile".

Moji izvori tvrde da je Šuškić odabran za tužioca u ovom predmetu, kako bi razvukao istragu i sve zataškao.
„On ništa neće uraditi po tom pitanju“, tvrde moji izvori. Samo će fingirati istražne radnje.

Prema njihovim riječima, Šuškić je kadar Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ-a.

Šuškić je poznat po tome što je 10. septembra prošle godine, dan uoči zvaničnog početka predizborne kampanje za opšte izbore u BiH, uhapsio braću Lijanović, koji su i čelnici Narodne stranke Radom za boljitak.

Tada se procjenjivalo da je Šuškić ovu akciju izveo po Čovićevom nalogu, kako bi se HDZ-u BiH omogućio što kvalitetniji izborni rezultat.

Tako se i desilo, Lijanovićeva stranka imala je premršave rezultate, a Čović u svojim rukama, nakon izbora, ima sve „kontrolne nacionalne pakete“ na svim nivoima vlasti u BiH.

Lijanovići su iz pritvora pušteni 24. oktobra 2014., po završetku opštih izbora u BiH.