петак, 17. јул 2015.

Dodik, najskuplja srpska riječ

Piše: Slobodan Vasković

Srbi će morati izvršiti reviziju epskih pjesama, iz njih protjerati Vuka Brankovića, Kosovo polje zamjeniti onim Referendumskim, a opjevati izdaju Milorada Dodika.

Mjereći Dodikovim aršinima o izdaji nacionalnih interesa, najveći izdajnik je upravo Dodik. Od predkosovskog ciklusa do danas.

Nije proveo referendum o otcjepljenju, koji je najavio prije devet godina; Nije proveo referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, koji je najavio prije četiri godine;
Neće provesti ni referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH, o kojem je Narodna skupština RS donijela odluku 15. jula. 

Samo 48 časova mu je trebalo da izda samog sebe, da izda Narodnu skupštinu RS, kojoj je nametnuo odluku o referendumu, da izda Vladu RS, da izda one nesretnike koji u njemu još vide zrno čovjeka, a ne Gromadu Političkog Idiota, Lažova, Prevaranta i Petokolonaša. Petokolonaša, jer je srpske nacionalne interese prodao mafiji.

Dodik je Srbe izdao poodavno, o čemu najbolje svjedoči podatak da je svjesno zatrovao i uništio izvore nacije: Zdravstvo, Obrazovanje, Nauku i Kulturu; Zato što je RS ekonomski, privredno i finansijski demolirao/zauvijek osakatio, jer u ovom trenutku je milijardu maraka u deficitu (Budžet, plus Fond PIO, plus Fond zdravstva). Da bi se bilo šta u njoj pokrenulo, potrebna je još milijarda ulaganja u privredu, što je ukupno dvije milijarde maraka minusa. Koje neće pasti sa neba, niti se izleći iz referendumskih kutija.

Dodik je najskuplja srpska riječ, koja je narod koštala svih resursa, a račun nije stigao ni do pola.

Laž o Referendumu sračunata je da se od te notorne činjenice odvuče pažnja, priprijeti ratom, izazovu fizički incidenti… Laž o Referendumu je sračunata da bi se Petokolonaš ponovo pokušao nametnuti kao sagovornik Zapadu, Laž o Referendumu sračunata je kako bi Dodik pokušao da spase svoju bijednu kožu. Nema tu ni N od Nacionalnog interesa, ali ima stopostotno antinacionalnog, antinarodnog, antisrpskog, anticivilizacijskog, antiSrbije, antiRepublike Srpske, antiBosne i Hercegovine, antirazuma…

Sastanak Gromade Političkog Idiota sa Aleksandrom Vučićem, premijerom Srbije, do kraja je raskrinkao Dodikovu pijačarsku politiku, tezgaroški način razmišljanja, primitivni populizam najnižeg nivoa i njegovu pogrešnu ubijeđenost da je još neko i nešto. Premda je obesmišljen, nuliran, pregažen i nepotreban.

Dodik je smetnja i morao bi da ode. Najbolje za njega bi bilo da to učini odmah. Nevrijedan je i mikrosekunde života svojih najvećih poklonika, o njegovim protivnicima da i ne mjerim.

Pokazali su to istupi Vučića i Dodika, nakon njihovog sastanka, na kojem je premijer Srbije jasno stavio do znanja Gromadi Političkog Idiota da je njegov referendum uže na kojem će biti politički obješen. I da tu nema drugog izlaza.

"Iako nisam na otvoren način postavljao to pitanje, radi se o suverenoj odluci RS. Zamolio sam u ime Srbije da samo još jednom razmotre odluku", finim riječima je prepričao Vučić kako je Dodiku pojasnio scenario “Doma za vješanje”. Ne zaboravljajući da istakne da interese RS vidi bolje i od samog Dodika. Što i nije neki problem, jer Dodik vidi samo svoje lične male pijačarske interese.

Dodik je odmah podvio rep i izjavio da je RS spremna da razgovara o Sudu i Tužilaštvu BiH, i da referendum o tom pitanju neće biti neophodan ako budu ispunjeni zahtjevi RS.
“Zahtjevi RS su nezavisno sudstvo, procesuiranje svih koji su činili ratne zločine, promjena krivičnog zakona u kome se proširuje nadležnost na suđenje po zakonima entiteta i da to ne bude činjeno retroaktivno. Ukoliko se ne desi dogovor, ostajemo pri referendumu", rekao je Dodik.


Jasno je da nikakve potrebe nije bilo za raspisivanjem referenduma i usložnjavanjem i radikalizovanjem političkih i međuetničkih odnosa da bi se razgovaralo.

Jasno je i da Dodik nema pojma šta to RS hoće u cijeloj ovoj priči; Jasno je i da iz njegovih riječi provejava da nikako neće da Sud i Tužilaštvo BiH istražuju teške kriminalne projekte, sprovedene za njegove desetogodišnje autokratske pljačkaške vladavine. Nikakvo procesuiranje ratnih zočina njega ne interesuje. Da je drugačije, imao je deset godina na raspolaganju da promijeni mnoge stvari. Posebno u periodu 2006.-20012., kada je bio na vrhuncu moći. Nije prstom mrdnuo. Ni on ni Oligarhija sa kojom vlada.

Jasno je i da se Dodik nada/vjeruje da će on biti sagovornik, nakon čega bi velikodušno još jednom polizao referendumsku pljucu i dodatno unizio parlament ovog entiteta, sve njegove građane.

Jasno je da bi svako onaj ko bi otpočeo bilo kakve razgovore sa Dodikom u ovoj situaciji ima/nema referenduma bio direktan (sa)učesnik u rušenju BiH.

Što se tiče Zapada, ambasador SAD u BiH Morin Kormak bila je eksplicitna u vezi sa Dodikovim referendumom, ne ostavljajući dileme da je riječ o antidejtonskoj aktivnosti.
“Ono što treba takođe učiniti jeste da lideri u Republici Srpskoj treba da povuku i ponište ono što je urađeno, a to se odnosi na referendum, jer je to antidejtonski i antiustavno. Oni treba da omoguće Bosni i Hercegovini da ide putem kojim je krenula i kojim već ide, za koji su i oni rekli da su njemu posvećeni. A ako se to ne dogodi, onda ćemo svi mi, SAD i drugi naši partneri, morati preduzeti pravne zakonske mjere da bi se to riješilo”, rekla je Kormak za “Slobodnu Evropu”.

Kormakova je povukla Crvenu liniju – poništenje odluke o referendumu uslov je svih uslova. I ukoliko se taj uslov ne ispuni slijede kazne onima koji su BiH doveli do ekonomskog i političkog kolapsa. Jedan od tih je i Dodik.

Sada Dodika treba prepustiti samom sebi i Crvenim linijama koje su povukli Zapad, ali i Srbija, koja je eksplicitno protiv referenduma.

Budući da je riječ o Političkom Idiotu, uopšte nije za nepovjerovati da će Dodik iskoristiti Vučićevu ponižavajuću ponudu po njega i pozvati premijera Srbije u parlament RS da se obrati poslanicima i zatraži od njih poništenje odluke o referendumu.

Vučić je na presu rekao da je spreman da, ukoliko Dodik to bude tražio, "pomognemo u iznošenju dodatnih argumenata koji bi doprineli lakšem sagledavanju celokupne situacije. Spreman sam da to uradim i ako treba pred poslanicima u RS". 

Poznajući Dodika uvjeren sam da će kleknuti pred Vučića i zamoliti ga da ga spasava od odluka njegovog kvislinškog režima koji hara već cijelu deceniju Republikom Srpskom. Kakva Komadina Političkog Idiota, Izdajnika, Ništarije i Petokolonaša.