уторак, 7. април 2015.

Zločin s predumišljajem: SNSD pokrenuo proces gašenja Fudbalskog kluba „Borac“ Banjaluka

piše: Slobodan Vasković

Nakon 89 godina postojanja i brojnih titula Fudbalski klub „Borac“ iz Banjaluke predviđen je za gašenje.

Plan je to zločinačke organizacije koja djeluje u vrhu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), što je u proteklih deset godina nemilosrdno smrvila i rasprodala nacionalne interese, a sada su na red došli i poslednji simboli. Što FK „Borac“, izvan svake razumne sumnje, jeste.

Zločinačka organizacija smislila je plan u kojem će ugasiti banjalučki „Borac“, a promovisati seoski klub „Krupa“, koji je u vlasništvu braće Ilić, Dragomira i Draška. Njih dvojica su tajkuni i posjednici firme „Eko euro tim“. Sada za svoj zločinački plan traže podršku Milorada Dodika i Slobodana Gavranovića, kojima su već uputili „pismo namjere“ o uništenju FK „Borac“.

Riječ je o đavolskom planu kojem se mora suprotstaviti, jer je SNSD uništio u proteklih deset godina i previše banjalučkih sportskih klubova, promovišući seoske. Ko se još sjeća uopšte KK „Borac“, koji je uništen kako bi privatni klub „Igokea“, čiji je vlasnik Dodik, imao najveću moguću materijalnu i političku podršku.

Đavolski Plan
U „Planu reorganizacije Fudbalskog kluba Borac“, koji promovišu Ilići i njihovi poslušnici, jasno je objavljen put „Borca“ u pakao, a sve posut navodnim dobrim namjerama.

Povod za konačni udar na „Borac“ je dug kluba od 13.081.447,25 KM, od čega poreska dugovanja iznose 9.702.849,73 KM.

Stoga Ilići predlažu da FK “Borac” ide u stečaj.    

“Klub u skladu sa Zakonom donosi Odluku o pokretanju stečajnog postupka kod Privrednog suda u Banjoj Luci”, navodi se u Planu.

Dalje se kaže da “u isto vrijeme Fudbalski klub Krupa iz Banjaluke, koji igra u 1. Ligi Republike Srpske, podnosi zahtjev Osnovnom sudu u Banjoj Luci za promjenu naziva u Fudbalski klub Borac-BL iz Banjaluke”.

Jasno je da seoski klub treba da zauzme poziciju kolektiva sa sjajnom tradicijom i istorijom dugom skoro devedeset godina. 

Predsjednik seoskog kluba “Krupa” je Dragomir Ilić, dok je njegov brat Draško Ilić predsjednik FK “Borac”!

Valjda je sve jasno.

Seoskom klubu Gradski stadion
Ilići dalje traže da “Grad Banjaluka prenosi prava korišćenja Gradskog stadiona u Banjoj Luci na novoimenovani klub FK Borac-BL”, odnosno na njihov seoski klub.

Na taj način nestaje FK “Borac”, a “Krupa” dobija Gradski stadion i sve igrače “Borca”, kako iz seniorskog tako i iz omladinskih i drugih kategorija. U stvari, Ilići kroz igrače uzimaju milione. Plus stadion. Uz to, čitav Plan je otvoreno priznanje kako se namjeravaju prevariti entitetske institucije.

“Nakon provedenog stečajnog postupka Klub se riješava svih dugovanja i kreće sa radom bez ikakvih potraživanja. Prema fudbalskim pravilima on se treba takmičiti u najnižem rangu takmičenja, a to je 4. Liga Fudbalskog saveza Republike Srpske. Da bi se izbjeglo igranje u najnižem rangu takmičenja Klub izvršava fuziju sa novoimenovanim Fudbalskim klubom Borac-BL iz Banjaluka (čitaj Krupa, op.aut.) i igra u 1. Ligi Republike Srpske. Klub na ovaj način nastavlja kontinuitet postojanja sa pravnim nasljedstvom u obliku u kojem je i bio prije pokretanja stečajnog postupka”, preciziraju Ilići u svom paklenom Planu za uništenje FK “Borac”.

Čime oni garantuju da FK “Borac” zbog stečaja neće biti preseljen u 4. ligu RS? Ničim. U stvari, FK “Borac” će kroz stečaj nestati, a seoski klub “Krupa” opstati.

Dalje još kažu da Grad Banjaluka treba da sprovede odluku da se struja na Gradskom stadionu vodi kao rasvjeta i “da se plaća iz sredstava budžeta Grada i da se na isti način regulišu se odnosi plaćanja utroška vode”.

U prevodu, Grad Banjaluka plaća sve potrebe seoskog kluba “Krupa”. I još im daje zemlju i dozvole “za realizaciju izgradnje pomoćnih terena u okviru Gradskog stadiona”. A zašto se nisu sjetili da to traže za FK “Borac”?!

Ilići traže pare
Ilići traže da njihovom seoskom klubu, koji će zamijeniti veliki FK “Borac” Grad godišnje plaća 560.000 do 600.000 KM, a Vlada RS 120.000 do 180.000 KM.

Treba imati u vidu da je Vlada RS donijela Zaključak o privremenoj odgodi naplate svih neizmirenih dospjelih poreskih do 31.12.2015. godine, što Ilići i njihove sluge smatraju kratkoročnim rješenjem.

Namjera Ilića je da unište klub i opljačkaju njegovu zaostavštinu. I da kroz privatizaciju sportskih klubova (koja će kad tad uslijediti) privatizuju i Gradski stadion.  

U tome ih se mora spriječiti. Narodna skupština može donijeti Lex specialis, kojim bi FK “Borac”, (pa ako treba i još nekoliko značajnijih klubova iz RS), oslobodila dugova prema Poreskoj upravi, a ostatak dugovanja prenijela na teret Budžeta.

To nisu cifre od kojih bi propala RS. Uz to, MUP RS i nadležna Tužilaštva trebala bi Narodna skupština obavezati da sprovedu hitnu istragu o tome kako je FK “Borac” dospio u takvu finansijsku dubiozu i ko je odgovoran za to.

Nikako se ne smije dozvoliti da jedan od najvećih simbola Grada bude uništen. Bilo bi to saučesništvo u zločinu.

FK “Borac”
Fudbalski klub ”Borac” Banjaluka, sa sjedištem u Banjoj Luci u Ulici Vladike Platona 6, osnovan je u Banjaluci na Osnivačkoj skupštini 4. jula 1926. godine kao Radnički sportski klub ”Borac” Banjaluka.

Najveći uspjesi Kluba:
Domaća takmičenja
– Pobjednik Kupa Maršala Tita (Kup SFRJ – 1987/88)
– Finalista Kupa Maršala Tita (Kup SFRJ – 1973/74)
– Šapion BiH (2010/11)
– Četvrto mjesto u Prvoj ligi SFRJ (1990/91)
– Treće mjesto u Premijer ligi BiH (2009/10, 2011/12, 2012/13)
– Pobjednik Kupa BiH (2009/10)
– Finalista Kupa BiH (2003/04)
– Trostruki prvak Republike Srpske (2000/01, 2005/06, 2007/08)
– Petorostruki pobjednik Kupa Republike Srpske (1994/95, 1995/96, 2008/09, 2010/11, 2011/12)
Evropska takmičenja
– Pobjednik Mitropa kupa (1992)
– 2. kolo Kupa pobjednika kupova (1975/76)
– 1. kolo Kupa pobjednika kupova (1988/89)
– 2. kolo kvalifikacija UEFA Liga Evrope (2010/11)
– 2. kolo kvalifikacija UEFA Lige šampiona (2011/12)
– 1. kolo kvalifikacija UEFA Liga Evrope (2012/13)