уторак, 2. јул 2013.

IRB dokapitalizovala mafijašku Balkan investment banku

piše: Slobodan Vasković


Vlasti RS otimaju od boraca, invalida, policajaca, prosvjetara, medicinara… pravdajući tu otimačinu nedostatkom novca. Istovrmeno, te iste vlasti nalaze desetine miliona maraka koje ulažu u mafijaške firme, poput Balkan investment banke (BIB). BIB su nemilosrdno opljačkali njeni raniji vlasnici, i pri tom odnijeli i 70 miliona KM budžetskog novca, a vlasti RS nisu ni prstom mrdnule da kriminalce privedu pravdi. Umjesto toga uložili su, do sada, 24 miliona KM u dokapitalizaciju BIB i tako još jednom pokazali i dokazali da se kriminal u RS itekako isplati.  

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske je dokapitalizovala banjalučku Balkan Investment Banku sa 24 miliona konvertibilnih maraka, potvrdila je za portal Capital.ba direktorka IRB-a Snežana Vujnić.

Dokapitalizacija je izvršena 28. juna, na osnovu Odluke Vlade RS i posle saglasnosti Agencije za bankarstvo RS.

“Obavijestili smo Agenciju za bankarstvo da zaštiti naš ulog do formiranja novih organa upravljanja Balkan Investment Banke, a to će se desiti na skupštini akcionara koja treba da bude sazvana što je moguće prije u skladu sa zakonskim propisima”, kazala je Vujnić.

Ona je istakla da je Akcijski fond u Balkan Investment Banku uložio ukupno 15 miliona KM, Fond za restituciju je uplatio 6 miliona KM, a Fond za razvoj i zapošljavanje nešto više od 2 miliona KM.

Balkan Investment Banci nedostaje još šest miliona maraka koje će, prema nezvaničnim informacijama, uplatiti Garantni fond RS.
U bilansu stanja Balkan Investment Banke na kraju 2012. godine prikazan je ukupan neto gubitak od 33.634.083 KM.

Na ovom blogu objavili smo seriju tekstova o teškim pljačkama koje su se desile u BIB, što je svojevrsan dosje o beščašću ove vlasti. 

Vezani tekstovi