четвртак, 11. јул 2013.

Ekskluzivno: Jovičić uklanja Vaju Andrića; Tužilaštvo BiH štiti notorne kriminalce

piše: Slobodan Vasković

Stanislav Čađo, bivši ministar unutrašnjih poslova, potpuno je devastirao MUP RS, tako da će njegovom nasljedniku Radislavu Jovičiću trebati najmanje pet godina da stvari dovede koliko toliko u red. Jovičić je počeo sa tim poslom, ali brojne su i velike prepreke na tom putu.

Najveća od njih su kriminalizovani pojedinci, ranije instalisani u vrh policije, koji imaju snažno uporište u vladajućoj stranci, odnosno SNSD-u. Te grupacije snažno se protive Jovičićevim namjerama, a spremni su i na najmonstruoznija podmetanja policajcima što nisu na „njihovoj liniji“.

Svjedoci smo da je 23. maja ove godine uhapšen Draško Papak, načelnik Odjeljenja krim policije Stanice javne bezbjednosti Prijedor.
Prema nezvaničnim informacijama, što su se tada pojavile u medijima, Papak je osumnjičen za korupciju. Još je tvrđeno da je Papak "pao" tokom istrage protiv osoba koje se dovode u vezu sa ubistvom Irene Predojević.

On je i pritvoren, ali je vrlo brzo i pušten iz pritvora. Prema relevantnim saznanjima, protiv Papka ne postoje nikakvi dokazi, a u MUP RS je značajan broj onih koji vjeruju da mu je cijeli slučaj namješten, te da iza te monstruozne konstrukcije stoje njegove “kolege”, odnosno pojedinci koji zaista jesu ogrezli u kriminalu. I kojima je Papak bio smetnja za prljave poslove.

Slučaj “Papak” je u Tužilaštvu i pravosuđe će dati konačnu ocjenu, ali ukoliko se ispostavi da je Papak zaista nevin, te da mu je sve spakovano, onda Jovičić ima strašni problem, a svi građani RS razloga da se plaše kriminalnih grupacija, ušančenih unutar MUP RS.

Takve grupacije postoje i u CJB Bijeljina, a značajan broj tamošnjih policajaca tvrde da je glavni negativac Vajo Andrić, načelnik tog centra.

Vajo Andrić je u CJB Bijeljina napravio pustoš, a poštene policajce i inspektore potpuno marginalizovao, dajući prednost korumpiranim kadrovima, što djeluju po nalogu i u saradnji sa kriminalnim grupama.

Brojni policajci vode sudske sporove protiv njega zbog progona i mobinga, a stanje u Centru je neizdrživo.

Jovičić je nedavno vrhu RS saopštio da ima namjeru da smijeni Andrića, kao i da uhapsi nekolicinu funkcionera MUP RS za koje postoje čvrsti dokazi o kriminalnim aktivnostima. Međutim, njegove namjere nisu naišle na odobravanje, jer, kako se tvrdi u vrhu, “Andrić ima velike zasluge”.

Na tom sastanku bilo je veoma burno, a Jovičić je u jednom trenutku čak priprijetio ostavkom, nakon čega su njegovi sagovornici naglo promijenili “ploču” i pristali na odlazak Andrića. (“Vrh” se nije usprotivio namjeri Jovičića da privede Miću Kraljevića, zbog brojnih malverzacija u “Šumama” RS. Igor Vuković, bivši direktor ŠG “Birač”, koji je 03.06. o.g. uhapšen zbog pronevjere preko osam miliona KM u svojoj izjavi istražiteljima teško je za te malverzacije optužio Kraljevića.).

Prema svim raspoloživim informacijama, Vajo Andrić bi sa čela Centra trebalo da bude uklonjen tokom ovog (jula) mjeseca. “Vrh” je Andriću već našao novi posao, a za “zasluge” će dobiti jednu od pozicija u “Elektro-Bijeljini”.

Brojne su “zasluge” Vaje Andrića za aktuelnu vlast, a jedna od njih je, svakako, i da SNSD-ovi kriminalci, bez ikakvog straha od kažnjavanja, haraju teritorijom koju pokriva CJB Bijeljina.

Već sam objavio da je Branko Prodanović, nećak visokog funkcionera SNSD-a Lazara Prodanovića, teško pretukao (28.06.) jednog od svjedoka (P.P.) u slučaju “Stoka”. Branko Prodanović i njegov otac Vujadin uhapšeni su, zajedno sa još 56 osoba (10. Juna), po nalogu Tužilaštva BiH, a zbog milionskog šverca stoke iz Srbije u BiH. Akcije u kojoj su osumnjičeni lišeni slobode imale su kodni naziv “Skela” i “Pauk”. (Vidi tekst “SNSD-ovi kriminalci nekažnjeno premlaćuju svjedoke svojih nedjela).

MUP RS mi je u svom odgovoru (vidi integralan odgovor u drugom dijelu teksta) potvrdio da je Prodanović pretukao P.P., te da je progonio još dva lica, kao i da je prijetio policajcima koji su otkrili milionski šverc stokom. 
„Imajući u vidu da se raspolaže informacijama da  je P.B. upućivao verbalne prijetnje policijskim službenicima Policijske stanice Bratunac koji su učestvovali u akciji „Pauk-Skela“, ali i bračnom paru T.S. i B.Đ. iz Bratunca, u toku je dokumentovanje svih dokaza i uzimanje izjava svjedoka (dva su trenutno nedostupna), kako bi se predmet dostavio nadležnom tužiocu Tužilaštva BiH kako je to od Policijske stanice Bratunac i traženo, te kako bi se licu P.B. mogao da odredi pritvor“, navodi se, između ostalog, u odgovoru iz MUP RS.

Bračni par T.S. i V.Đ., Prodanović je progonio svojim automobilom u namjeri da ih pregazi. Oni su od ovog osionog bahatog kriminalca pobjegli u Policijsku stanicu u Bratuncu, gdje su i prenoćili.

Ono što je zaista užasno u ovoj priči jeste da je supruga svjedoka Prodanovićevih nedjela u drugom stanju i da je to njemu poznato. On je i tu činjenicu upotrijebio kako bi pojačao svoje prijetnje, i izvršio dodatni pritisak na svjedoka da povuče svoj iskaz. Morbidno, ali Branko Prodanović je i dalje na slobodi.

Tačni su svi navodi policije, rečeni u njihovom odgovoru, o mjerama koje su preduzeli, ali ostaje nepobitno da nisu priveli divljaka Prodanovića, što je moralo biti učinjeno. Bez obzira na činjenicu da slučaj šverca stokom vodi Tužilaštvo BiH, MUP RS trebao je privesti Prodanovića i saslušati ga, jer bi na taj način spriječili svaku mogućnost da počini veće zlo od onog što ga je već počinio. Ali, to im nije dozvoljeno iz vrha CJB, jer je Prodanović nećak Lazara Prodanovića, poslanika SNSD-a u PS BiH.

Tužilaštvo BiH i njihovo postupanje u ovom slučaju posebna je priča. Upravo ta institucija, preciznije tužiteljka Dragica Glušac, najodgovorniji su što su životi svjedoka u slučaju šverca stokom ugroženi.

Prodanovići su organizatori cijele kriminalne grupe, koja je odgovorna za milionski šverc stokom, i bilo je za očekivati da budu pritvoreni, nakon hapšenja 10. juna ove godine, koje je izvršeno po nalogu Tužilaštva BiH.

Međutim, tužilac Dragica Glušac, koja je SNSD-ova marioneta u Tužilaštvu BiH, pustila ih je na slobodu. Nije smjela da odredi pritvor Branku Prodanoviću, jer je on nećak moćnog Lazara Prodanovića.

Mlađi Prodanović iskoristio je ovu pogodnost i dvadesetak dana nakon toga krenuo u obračun sa svjedocima. Mogao je svjedoka P.P., kojeg je teško premlatio, i ubiti i ne bi samo on bio odgovoran, već i tužiteljka Glušac. Tu nema zbora.

Pitanje je i ko je odgovoran što Prodanović progoni trudnu ženu i njenog muža svjedoka? Odgovor je opet isti-tužiteljka Glušac.

Ona nije reagovala čak ni na insistiranje pripadnika MUP-a RS da liši slobode Prodanovića i odredi mu pritvor, argumentujući to činjenicom da su mu našli oružje, koje je napunjeno i spremno za upotrebu.

Prodanović je, nema sumnje, spreman ubiti, ali to Tužilaštvo BiH i postupajućeg tužioca uopšte ne interesuje.

Očito je da je tužiteljka Glušac na strani kriminalaca, a za nadati se da epilog cijele ove priče neće biti “mrtva glava”.

Iz Tužilaštva BiH (vidi odgovore u nastavku teksta) na sve ovo kažu da je postupajući tužilac tražila određivanje pritvora za Prodanovića, ali “Rješenjem Suda BiH od 25.06.2013. godine, odbijen ja kao neosnovan prijedlog Tužilaštva BiH za izricanje mjera zabrane prema P. B., M. V. i J. Ž.“.

Tužilaštvo BiH pere ruke od svega i prebacuje odgovornost na Sud BiH.

Istovremeno, u tužilaštvu nemaju pojma da je Prodanović pretukao jednog svjedoka njhovog slučaja, a drugog pokušao da pregazi autom.
„U vezi informacije koja se odnosi na navod da je pretučen svjedok i drugo, neophodno je da se za taj događaj obratite PS Bratunac obzirom da nama nije poznato o kom se svjedoku radi, te da  niko od saslušanih svjedoka nije tražio bilo koji vid zaštite od Tužilaštva BiH“, odgovoreno mi je iz te institucije.

Oba Prodanovića još uvijek su na slobodi, jer Glušac nije izdala nalog za hapšenje čak ni poslije premlaćivanja svjedoka. Umjesto toga, idu optužbe na relaciji MUP RS-Tužilaštvo BiH, Tužilaštvo BiH-Sud BiH.

Za nadati se da Prodanović neće iskoristiti ovu situaciju prebacivanja odgovornosti i nekog likvidirati!



Odgovor MUP RS: Sve smo prijavili nadležnim tužilaštvima

Dopis MUP RS
Molim Vas da odgovorite zašto pripadnici MUP RS nisu reagovali i zašto nisu priveli Vujadina Prodanovića, koji je fizički nasrnuo na svjedoke?
Molim Vas da mi na ovo pitanje odgovorite najkasnije do četvrtka, 11. jula.
S poštovanjem,
Slobodan Vasković, novinar bloger

Odgovor

Број:СМ –053-110/13
Датум:11.07.2013.

Н/р новинара блогера Слободана Васковића

Предмет: Одговор МУП-а РС на Ваш упит

Поштовани,
У вези са Вашим питањима која се односе на лице П.В. из Братунца који је лишен слободе у полицијској акцији „Паук-Скела“ због постојања основа сумње да је починио кривично дјело „Организовање групе људи или удружења за кријумчарење или растурање неоцарињене робе“ из члана 220. Кривичног закона БиХ, достављамо Вам одговоре:

-Тачно је да је 10.06.2013. године лице П.В. лишен слободе, као и његов син  П.Б које су након криминалистичке обраде предати на даље поступање надлежном тужиоцу Тужилаштва БиХ, као и да је након саслушања ових лица надлежни тужилац донио одлуку да се предметна лица пусте на слободу, односно да не постоје разлози за одређивање притвора.

МУП РС не располаже информацијом, нити је Полицијској станици Братунац пријављено да је лице П.В брутално претукао једног од свједока у овом случају.

Оно што има везе са овим случајем, али и Вашим питањима је да су полицијски службеници Полицијске станице Братунац оперативним радом на терену дошли до информација да је дана 28.06.2013.г око 20,40 часова, у мјесту Раковац, у непосредној близини трговинске  радње „ТП Бојана“, П.Б. физички напао, односно нанио тјелесне повреде лицу П.П. из Братунца. Одмах по сазнању на лице мјеста упућена је патрола полиције  која је констатовала да се oва лица не налазе на наведеном мјесту. Даљим провјерама, полицијски службеници су у Улици Светог Саве у угоститељском објекту „Ранкић“ пронашли  лице П. П. који је био у видно алкохолисаном стању, али и са  видном тјелесном  повредом у предјелу главе – потиљка. Он је на  инсистирање  полицијских службеника одведен до Дома Здравља ради указивања помоћи и констатовања чињеница у вези повреде. Након указивања љекарске помоћи, обзиром да је П.П негирао физичи напад од стране П.Б. и да је био у видно алкохолисаном стању, уручен му је писмени позив  ради саслушања на околности настанка тјелесних повреда. Лицу П.П. је приликом саслушања од стране полицијских службеника предочено да је једини начин да у наредном периоду избјегне могуће физичке нападе од стране П.Б., подношење пријаве против њега и да ће у супротном бити изложен сталним притисцима и пријетњама. Након тога је он дао изјаву и  навео стварне околности догађаја од 28.06.2013.године, притом наводећи да је стварни  мотив напада од стране П.Б., давање изјаве у вези кријумчарења преко ријеке Дрине у предходном периоду.

Одмах након запримљених пријава, обавјештен је тужилац Окружног Тужилаштва Бијељина, канцеларија у Сребреници који је наложио да се предузму потребне мјере и радње, односно да се ова лица саслушају  у својству  оштећених и свједока, односно да се након саслушања истих, у својству осумњиченог саслуша П.Б. и да се достави извјештај надлежном тужилаштву за КД ''Лака тјелесна повреда'' и ''Угрожавање сигурности''. Такође имајући у виду да се против П.Б. води истрага од стране Тужилаштва БиХ због постојања основа сумње да је извршио кривично дјело „Организовање групе људи или удружења за кријумчарење или растурање неоцарињене робе“ из члана 220. КЗ БиХ, обавјештен је и надлежни тужилац ТБиХ.

Имајући у виду да се располаже информацијама да  је П.Б. упућивао вербалне пријетње полицијским службеницима Полицијске станице Братунац који су учествовали у акцији „Паук-Скела“, али и брачном пару Т.С. и Б.Ђ. из Братунца, у току је документовање свих доказа и узимање изјава свједока (два су тренутно недоступна), како би се предмет доставио надлежном тужиоцу Тужилаштва БиХ како је то од Полицијске станице Братунац и тражено, те како би се лицу П.Б. могао да одреди притвор.

Битно је напоменути да је надлежни тужилац Тужилаштва БиХ био упознат са личношћу осумњиченог П.Б. и да су полицијски службеници који су реализовали активности у акцији „Паук-Скела“  предлагали одређивање притвора због постојања основане сумње да  ће исти утицати на свједоке или предузимати друге радње које ће ометати вођење кривичног поступка. Основаност разлога за одређивање притвора тада је поткрепљена чињеницама које су прикупљене кроз примјену посебних истражних радњи, путем предузимања других криминалистичких радњи, одговарајућих криминалистичких евиденција, процјене личности осумњиченог, чињенице да су приликом лишавања слободе полицијски службеници  у непосредној близини истог, односно на полици поред главе пронашли пиштољ, који је према положају  био спреман за употребу.
СЛУЖБЕНИК ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ Мирна Шоја

Tužilaštvo BiH: Tražili smo pritvor za Prodanovića, Sud nije odobrio

Molim Vas da odgovorite zašto Tužilaštvo BiH nije zaštitilo svjedoke? Takođe Vas molim da odgovorite zašto nakon napada na svjedoke Prodanović nije priveden, jer postoji mogućnost da on i dalje prijeti i fizički napada na svjedoke, pokušavajući da utiče na njih.
Molim Vas da mi na ovo pitanje odgovorite najkasnije do četvrtka, 11. jula.
S poštovanjem,
Slobodan Vasković, novinar bloger

Poštovani Slobodane,
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA, Graničnom policijom BiH i MUP-om RS, 10.06.2013. godine  realiziralo je združenu policijsku akciju kodnog naziva „Skela-Pauk“.

U okviru aktivnosti, uhapšeni su osumnjičeni: J. A., P. S., K. R. i S. M.  osumnjičeni za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara i drugih oblika koristi KZ BiH.

Isti su saslušani u Tužilaštvu BiH u svojstvu osumnjičenih, neposredno poslije akcije u roku od 24 sata po privođenju. Nakon saslušanja Tužilaštvo BiH stavilo je prijedlog za određivanje mjere  pritvora Sudu BiH prema navedenim osumnjičenim.

Prijedlog za izricanje mjera zabrane upućen je prema osumnjičenim P. B., M. V., J. Ž., T. D., T. V., T. N. i J. M., koji se sumnjiče za krivično djelo krijumčarenje i krivično djelo organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje i rasturanje neocarinjene robe  KZ BIH, a iz razloga predviđenih  članom 126. stav 1 i 2,  člana 126a. stav 1 tačka c),  i  člana  126a. stav 1 tačka d) ZKP-a BiH.

Rješenjem Suda BiH od 25.06.2013. godine, odbijen ja kao neosnovan prijedlog Tužilaštva BiH za izricanje mjera zabrane prema P. B., M. V. i J. Ž..

U vezi informacije koja se odnosi na navod da je pretučen svjedok i drugo, neophodno je da se za taj događaj obratite PS Bratunac obzirom da nama nije poznato o kom se svjedoku radi, te da  niko od saslušanih svjedoka nije tražio bilo koji vid zaštite od Tužilaštva BiH.

Zašto Prodanović nije priveden nakon navodnog incidenta, to nije u nadležnosti Tužilaštva BiH,  već okružnog tužilaštva Bijeljina.

S poštovanjem,  
 Adisa Karačić
Viši stručni saradnik za odnose sa javnošću
Tužilaštvo BiH
Senior Public Relations Officer
Prosecutor’s Office of BiH