субота, 20. јул 2013.

Banjaluka dobila spor protiv Autoprevoza, Grad i RS gube milione

Piše: Slobodan Vasković

Nedavno je svekoliki puk obradovala vijest da je Grad Banjaluka dobio sudski spor protiv firme “Autoprevoz” i na taj način vratio u svoj posjed nekoliko desetina dunuma najatraktivnijeg gradskog građevinskog zemljišta.

Ovakvu odluku donio je Viši privredni sud u Banjaluci, nakon što je prethodno Okružni privredni sud presudio u korist “Autoprevoza”.

Djeluje kao da je pravda konačno pobijedila i da su mešetari iz “Autoprevoza” poraženi i ostali bez desetina miliona maraka, koje su namjeravali zaraditi na zemljištu koje uopšte nije njihovo. Međutim, daleko je to od istine i režim svjesno krije informacije o cijelom ovom slučaju, a posebno veličunu štete koja je već nastupila. I kojoj nije kraj, jer će Grad i RS izgubiti dodatne milione zbog zemljišta na Staroj autobuskoj stanici, u strogom centru Banjaluke.

Ukratko, Grad je “Autoprevozu” 1979. godine ustupio zemljište na Novoj autobuskoj stanici za parcele na Staroj autobuskoj stanici. Nakon privatizacije “Autoprevoza”, njegov vlasnici su uz podršku Čede Savića, bivšeg direktora Zavoda za izgradnju grada, nekadašnjeg gradonačelnika Dragoljuba Davidovića, visokih funkcionera Republičke uprave za imovinsko pravne i geodetske poslove (RUGIP) i još niz drugih visokopozicioniranih državnih službenika, nezakonito zemljište na Staroj autobuskoj stanici proglasili svojim, pri tom uništili sve ugovore o kupoprodaji iz 1979. godine; stavljali to zemljište pod hipoteku i tako zaradili najmanje 15 miliona KM, da bi na kraju dio te parcele prodali firmi “BEWO”, čiji je vlasik Vedran Savić, sin Čede Savića! (Vidi vezani tekst).

Cijela ova kriminalna priča traje od 2003., ravno deset godina i pravosudne institucije i MUP RS nisu ništa učinili da prekinu pljačku.  

Nakon presude Višeg privrednog suda čini se da su stvari okončane, ali uopšte nije tako.

Režimski mediji su naveli da je pomenuta presuda donesena nakon što je pronađen originalni ugovor.

“Okružni privredni sud u Banjaluci krajem prošle godine donio je presudu u korist Autoprevoza. Zanimljivo je da u prvostepenom postupku sudija nije prihvatio kopiju ugovora o zamjeni zemljišta kao dokaz. Pravobranilaštvo RS je uložilo žalbu Višem privrednom sudu u Banjaluci i priložilo nove dokaze, među kojima je i ugovor iz 1979. godine”, naveli su režimski mediji.

Međutim, to je notorna laž. Originalni ugovor nije pronađen, a Viši privredni sud presudio je u korist Grada na osnovu ovjerene kopije tog dokumenta. Istu tu kopiju Okružni privredni sud nije prihvatio kao relevantan dokaz i u provostepenom postupku presudio je u korist “Autoprevoza”.

Pitanje je zašto Režim laže o pronalasku originalnog ugovora? Pa zato što želi da se sa što manje štete izvuče iz cijelog ovog slučaja, ali i da pokaže da nema uticaj na sudove, što je, takođe, netačno. Samo uz pomoć sudova, cijela ova kriminalna ujdurma mogla se i desiti.

Uz sve to, pitanje je ko će nadonaditi novac firmi “BEWO”, koja je (navodno) platila zemljište na Staroj autobuskoj stanici “Autoprevozu”. Oni su formalno-pravno uredan kupac i njih se ne tiče odnos Grada i “Autoprevoza”. Sada će oni tužiti Grad, tražiti milionsku odštetu i dobiti je.

Zašto? Zato što su odgovorni iz RUGIP-a odbili da u ZK uloške unesu zabilježbu spora, odnosno da upišu da je Grad tužio “Autoprevoz”, zato što je zemljište na Staroj autobuskoj stanici (koje uopšte nije njihovo) stavio pod hipoteke kod austrijskih i ovdašnjih banaka (vidi vezani tekst).
Kada u ZK ulošku postoji zabilježba spora, zemljište se ne može prometovati.

(RUGIP je isto radio i kada god je “Autoprevoz”, prije prodaje BEWU, te parcele htio da stavi pod hipoteku, kako bi povukao milionske kredite. Na kraju je sve te hipoteke prebacio na Vidovdansku ulicu i oteo Gradu jednu od bitnijih prometnica).

Zbog kriminalnog ponašanja RUGIP-a, “Autoprevoz” je čiste parcele (neopterećene hipotekama i zabilježbom spora) prodao “BEWU”, firmi čiji je vlasnik Vedran Savić, sin Čede Savića.

Sada će Savići da tuže Grad i RS, jer su prevareni, zato što je RUGIP omogućio “Autoprevozu” da im kao “čiste” proda parcele koje nisu njihove.

Savići će, bez sumnje, pobijediti na sudu, jer formalno-pravno svi dokazi su na njihovoj strani. I uzeće milione za odštetu. Ostali su bez zemlje, a dobiće milione.

I sve to, jer je Čedo Savić, (iza kojeg deceniju i po stoji Milorad Dodik), osmislio genijalan zločinački plan, koji se satoji od dvije stavke - uništenje ugovora iz 1979. i uvlačenje vlasnika “Autoprevoza” u cijelu priču. Ostalo je tehnika.

Čelnici režima uplašili su se odijuma javnosti i formalno su vratili zemljište u posjed Grada, ali će namjeravane milione izvući kroz tužbe. Genijalno, nema šta, jer u cijeli posao nisu uložili ni marke. Samo dobru volju za pljačkom.

Moglo bi se sve ovo što slijedi spriječiti, kada bi MUP i Tužilaštvo radili svoj posao, ali tu smo već u domenu bajki. Kriminal je i dalje najunosniji i najbezopasniji posao u Republici Srpskoj.

Vezani tekst