четвртак, 18. јул 2013.

Ekskluzivno: MUP RS saslušava novinare zbog "Laktaškog klana"

piše: Slobodan Vasković

MUP RS danas je saslušao Željka Raljića, vlasnika i glavnog i odgovornog urednika nedjeljnika "Respekt" i portala "Istinito", zbog plakata kojima je tokom noći bila oblijepljena Banjaluka.

Na plakatima koji su naslovljeni sa "Laktaški klan", Milorad Dodik, Vladika Grigorije, Slobodan Stanković, Budo Stanković... optuženi su za teška kriminalna djela i korupciju.

Portal "Istinito" prvi je objavio vijest o ovim plakatima, navodeći da su mu oni upućeni e-poštom.

Raljić je danas oko 15:30 pozvan u prostorije MUP RS gdje je saslušan povodom ovih plakata, a razgovor sa njim obavio je Siniša Kostrešević, načelnik odjeljenja za visokotehnološki kriminal.

Kostrešević je veoma blizak Milošu Čubriloviću Čubriju, šefu Dodikovog obezbjeđenja, koji se takođe našao na plakatu.

Kostrešević je tražio od Raljića da mu kaže sa kojeg mejla mu je stigao sporni plakat, ali je Raljić to odbio, naglašavajući da ni po koju cijenu ne želi da otkrije svoje izvore.

Policajci su, tokom saslušanja koje je trajalo 15-tak minuta, Raljiću još rekli da je obavezan da sačuva sporni materijal, u slučaju da, kako su naveli,  uzmu nalog o izuzimanju računarske opreme iz redakcije.

Raljić im je odgovorio da “nije nikakakv problem da dođu sa nalogom”, ponovivši da on nema namjeru da im otkrije mejl adresu sa kojeg mu je upućen sporni plakat. 

Nema sumnje, radi se o otvorenoj prijetnji slobodi medija i novinarima, što potvrđuje da se u RS na mala vrata pokušava uvesti policijska hunta.

U Banjaluci su jutros osvanuli plakati kojima se poziva na borbu protiv kriminala i korupcije i na kojima je raspisana navodna potjernica za pripadnicima tzv. laktaškog klana.

Na plakatu, sa pečatom “Stop kriminalu i korupciji”, aktuelni predsjednik RS Milorad Dodik označen je vođom, kako je navedeno, “najzloglasnijeg klana u Evropi, takozvanog Laktaškog klana”. Uz Dodikovo ime, naveden je i nadimak Mile Ronhil.

Osim Dodika, navodna potjernica raspisana je i za vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem, koji je potpisan svjetovnim imenom Mladen Durić. On je naveden kao “duhovni vođa takozvane bande”. Dodikov savjetnik Slavko Mitrović označen je kao “glavni inspirator i podstrekač svih zločina koji posjeduje veliki broj kuća, stanova i ljubavnica”, a na plakatu se našao i tajkun Slobodan Stanković, vlasnik preduzeća “Integral inženjering”. Slobo Bos, kako je nazvan Stanković, označen je kao privilegovani pripadnik klana, a osim njega navedeni su i Milenko Čičić, vlasnik privatne firme “Kaldera”, te Ljubomir Ćubić, vlasnik “Niskogradnje”. Ćubić je, na navodnoj potjernici, optužen za otimačinu nekoliko narodnih preduzeća.

Na plakatu se našlo i ime Miloša Čubrilovića, zvanog Čubri, šefa Dodikovog obezbjeđenja, koji je označen kao “najsuroviji pripadnik Laktaškog klana” i upoređen sa Sretkom Kalinićem zvanim Zver iz Zemunskog klana. Na plakatu je i Budimir Stanković zvani Budo, za kojeg je navedeno da “spada u najsvirepije pripadnike klana”. Ispod slike Bude Stankovicha napisano je da je po zanimanju mesar i vlasnik 30 hektara zemljišta kod Prijedorske petlje i brojnih nekretnina u RS.

Na plakatu se našao i Borko Đurić, vlasnik građevinske firme Krajina, za kojeg je navedeno da je “jedan od finansijera takozvanog Laktaškog klana”.

Ovo je treći put u poslednjih mjesec dana da se u Banjaluci pojavljuju leci i plakati kojima se aktuelna vlast u RS optužuje za kriminal i korupciju.