четвртак, 18. јул 2013.

Dodik i Cvijanović se sukobili zbog kriminalnih radnji sa zemljištem Poljoprivredne škole

Piše: Slobodan Vasković


Milorad Dodik i dalje drži Željku Cvijanović na “debelom ledu”, a odnosi između njih dvoje su gotovo dva mjeseca u potpunom “minusu”.
Sukob je izbio nakon povratka Cvijanovićeve iz Beča, gdje joj je sugerisano da bi trebala da krene u obračun sa kriminalom i korupcijom.

U Beču su, prema potvrđenim informacijama, Cvijanovićevoj podvukli da bi njena vlada morala da se obračuna sa kriminalom vezanim za zemljište Poljoprivredne škole u Banjaluci, koje je u bescijenje podijeljeno Dodikovim tajkunima.

Takođe je od premijerke traženo da se ispita uloga Milorada Dodika u cijelom tom kriminalnom poslu.

Austrijanci imaju potpuni uvid u dešavanja sa zemljištem Poljoprivredne škole iz prostog razloga što posjeduju sve originalne zemljišne knjige za cijelu BiH, pa samim tim i za Banjaluku.

Nekoliko austrijskih banaka dale su kredite određenim licima koja su tim novcem prometovala zemljište Poljoprivredne škole i Austrijanci ne žele da njihove finansijske institucije izgube te pare zbog malverzacija.

Građevinska mafija već cijelu deceniju krade ZK uloške iz zemljišnih knjiga i uništava ih kako bi prikrili tragove strašne pljačke, ali to im je uzaludan posao, jer svi ti dokumenti postoje u Beču i istražni organi, ukoliko bi to htjeli, lako mogu ući u trag prevarama.

Cvijanovićeva je zahtjeve o borbi protiv kriminala koji su joj upućeni u Beču saopštila Dodiku, nakon čega je on potpuno izgubio kontrolu i sasuo joj u lice bezbroj uvreda, a premijerka je potom (28/29 maja) završila u KBC-u Banjaluka.

“Ti si premijer, a ne ja. Rješavaj to”, rekao je, između ostalog, Dodik Cvijanovićevoj. (Dodik je demantovao da je u sukobu sa Cvijanovićevom, ali lako je uočljivo da su u poslednjih mjesec i po dana, njih dvoje zajedno bili u samo dva navrata.).

Dodikova izjava je licemjerstvo bez granica, jer upravo on i njegovi kumovi i prijatelji stoje iza brojnih prevara sa zemljištem Poljoprivredne škole (vidi vezane tekstove).

Već sam objavio da je Dodikov kum Budo Stanković uknjižio na sebe 392 dunuma koji su pripadali Poljoprivrednoj školi.

I prije toga, Dodikovi poslušnici raskrčmili su stotine dunuma ovog skupocjenog zemljišta, pri tom se enormno bogateći.

Objavio sam i slučaj Perice Repajića, koji je učestvovao u ovim prevarama, a one su vrlo jednostavne: bezvrijedna zemlja u selima oko Banujaluke i Laktaša (Ivanjska, Bakinci, Kobatovci…) mijenja se za superluksuzne parcele u Gradu. Tako je Repajić zamijenio 427 dunuma nikom potrebne zemlje u selima oko Laktaša za prvoklasnih i supervrijednih 137 dunuma u Banjaluci, koji su pripadali Poljoprivrednoj školi. Samo ovom transakcijom on i njegov nalogodavci zaradili su 27 miliona KM.

Dio te zemlje on je rasprodao, između ostalog i tržnom centru BINGO, za 7,3 miliona KM (vidi vezani tekst).

Savjesni pojedinci iz gradske administracije (niži nivoi) pokrenuli su tužbe za poništenje ovih ugovora, ali prevaranti imaju svoje ljude u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove, koji su im omogućili nezakonito knjiženje i, de fakto, na taj način podržali teške kriminalne radnje.

Kada je uvidio da je cijela ova prljava priča potpuno raskrinkana, Dodik je, prema relevantnim saznanjima, naložio da se svi ugovori o zamjeni zemljišta Poljoprivredne škole za nevrijedne parcele po selima ponište.

Ukoliko se to zaista i desi, Republika Srpska teško će platiti kriminalne radnje sa zemljištem Poljoprivredne škole, zato što će kupci parcela tužiti entitet.

Oni će na sudu izvjesno dobiti desetine miliona odštete, jer su prevareni od kriminalaca i to uz podršku entitetskih institucija, koje su izdale dokumente da je zemljište “čisto” i da se može prometovati, premda to nije bio slučaj.

Premijerki Cvijanović sve je jasno u ovom slučaju, kao što joj je jasno da će ona u cijeloj priči biti žrtveno jagnje, jer nema snage da se obračuna sa kriminalcima, a RS će morati da plati milionsku odštetu, ukoliko do poništenja ugovora dođe. Premijerki ne pada na pamet da naloži istražnim organima da krenu u obračun sa Budom Stankovićem, jer je svjesna da bi joj to bio "zadnji" nalog. Treba li boljeg dokaza za to od činjenice da Dodik dočekuje goste najvišeg ranga u kafančuri "Kej", koja je vlasništvo kriminalca Bude Stankovića.

Uz sve rečeno, Dodik je potpuno preuzeo upravljanje Vladom RS nakon povratka Cvijanovićeve iz Beča, a njoj je prepustio da se, s vremena na vrijeme, slika i priča koještarije.

Sve u svemu, Cvijanovićeva bi lakše podnije nalet superbrzog voza, nego mandat premijerke pod Dodikovom čvrstom rukom, što je odavno i sama zaključila.

Vezani tekstovi:
ЗАРАДИЛИ 27 МИЛИОНА КМ ЗАМЈЕНАМА ЗЕМЉИШТА У БАЊАЛУЦИ
 http://slobodanvaskovic.blogspot.com/2012/12/27_5737.html
Dosje: Kako je Dodikov kum Budo Stanković postao najveći banjalučki vlastelin