понедељак, 29. јул 2013.

Grigorije prvo vrijeđa, pa potom laže da nije ništa ružno rekao

piše: Slobodan Vasković


Grogorije je potpuno izgubio kompas; to je osoba koja je van svake kontrole i uopšte nije isključeno da u bijesu, koji vlada njime, izazove teške incidente u Trebinju i cijeloj Hercegovini.

Duboko nesretan što je Boris Tadić izgubio vlast u Srbiji, a on poziciju dvorskog sveštenika, kojem je dozvoljeno sve - od ispunjenja svih finansijskih, kriminalnih, pa i seksulanih fantazija, Grigorije je nekritički krenuo u obračun sa državnim vrhom Srbije, sa akcentom na predsjednika te zemlje Tomislava Nikolića.

Izvrijeđao ga je javno bezbroj puta u posljednjih nekoliko mjeseci - od nastupa na B92, preko ignorisanja njegove junske posjete Trebinju, pa sve do epiteta “Bena”, koju je na Nikolićev račun odapeo 27. jula, tokom besjede u crkvi Svetog Argangela Gavrila u Trebinju.
  
Nakon što sam objavio da je Grigorije Nikolića nazvao benom, a brojni portali prenijeli moj tekst, uslijedila je i rekacija iz Nikolićevog kabineta.
“Svojim izjavama, vladika Grigorije srozava sebe, crkvu i srpski narod. Pažnju pokušava da privuče izjavama koje nisu dostojne ni crkvenog poslužitelja, istovremeno pokušavajući da bude ciničan. Ali, to iziskuje minimum inteligencije..”, napisala je Stanislava Pak, savjetnik predsjendika Srbije i šef njegove pres službe.
Nedugo nakon toga oglasio se saopštenjem i Vladika Grigorije, u kojem se ističe da je “neprijatno iznenađen današnjim neodmjerenim i tendencioznim saopštenjem portparola predsjednika Srbije Stanislave Pak, u kome se on, na neprimjeren način, uvredama i konstrukcijama, pokušava disvalifikovati, pripisujući mu izjave koje vladika nikad nije izrekao”.

U saopštenju se dodaje da su se medijski savjetnici predsjednika Srbije samo malo potrudili mogli su na sajtu eparhije Zahumsko-hercegovačke u audio verziji čuti integralnu besjedu iz koje se jasno vidi i jasno čuje da vladika nije ni pomenuo Tomislava Nikolića.
I zaista, kada preslušate snimak na koji ukazuje Grigorije, nema ni riječi o “Beni”, ali isto takao lako uočite da je snimak smontiran i da su izbačene uvredljive riječi.

Na istom snimku nema ni brojnih uvreda koje je Grigorije izgovorio Slobodanu Prtilu, predsjedniku Skupštine Trebinja. Prtilo je potvrdio da ga je Grigorije teško izvrijeđao. I uz njega još dvojicu odbornika SDS-a.

Ni njih Grigorije “nije izgovorio”.

Nevjerovatno je na kako niske grane je pao taj vladika, koji bjesomučno vrijeđa i laže. A bogami i krade.

Uostalom, da je Grigorije teško izvrijeđao i Nikolića i Prtila i ostale koji mu se ne dopadaju, svjedoči i saopštenje za javnost, upućeno iz vrha trebinjske gradske vlasti.  
 
U njemu se navodi sljedeće: “Nakon što je u subotu, u Crkvi Sv. Arhangela Gavrila u Hrupjelama, na jedan flagrantan i nedopustiv način zloupotrebio Svetu arhijerejsku liturgiju i Vladičanski tron na kome se trenutno nalazi, poslije Liturgije napavši nebiranim riječima Predsjednika Skupštine grada Trebinja i još dvojicu prisutnih odbornika, te aktuelnog predsjednika Republike Srbije nazvaši ‘benom iz Beograda’, gradska vlast kao najlegitimniji predstavnici građana Trebinja najoštrije osuđuju takve i slične istupe Vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog”.

U saopštenju se još kaže da je došlo vrijeme i da javno treba reći da je Grigorije dugi niz godina zloupotrebljavao privrženost Hercegovaca prema Bogu i crkvi, baveći se svim onim radnjama koje su nerijetko bile nečasne i neprimjerene jednom duhoviniku, a da ne kažemo jereju Srpske pravoslavne crkve.
Još se ocjenjuje da je vladika svoje negativno ponašanje radikalizovao, i kad god je trebalo nije se libio da bude lični sekretar Borisa Tadića i Milorada Dodika, onog trenutka kada su se političko-kriminogeni klanovi sa kojima je odrađivao vrlo unosne poslove u Srbiji počeli procesuirati.
Još se ocjenjuje da je vladika svoje negativno ponašanje radikalizovao, i kad god je trebalo nije se libio da bude lični sekretar Borisa Tadića i Milorada Dodika, onog trenutka kada su se političko-kriminogeni klanovi sa kojima je odrađivao vrlo unosne poslove u Srbiji počeli procesuirati.
Trebinjska gradska vlast najavila je da će najžurnije, zvanično pozvati patrijarha Irineja, Sabor i Sinod Srpske pravoslavne crkve da preispitaju ulogu i djelovanje vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog, pozivajući ih da “zaštite vjerni narod Hercegovine od bahatog i nedoličnog ponašanja, te sve učestalijih zloupotreba trona Sv. Vasilija Ostroškog od strane vladike Grigorija”.


Trebinjska gradska vlast najavila je da će najžurnije, zvanično pozvati patrijarha Irineja, Sabor i Sinod Srpske pravoslavne crkve da preispitaju ulogu i djelovanje vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog, pozivajući ih da “zaštite vjerni narod Hercegovine od bahatog i nedoličnog ponašanja, te sve učestalijih zloupotreba trona Sv. Vasilija Ostroškog od strane vladike Grigorija”.“Omalovažavanje časnih srpskih zadužbinara, finansijske i privredne zloupotrebe, nedolično ponašanje, degradacija uloge i značaja crkve samo su neke od radnji kojima se svih ovih dana vladika Grigorije bavio, a bogojažljivi narod ćutao iz poštovanja prema crkvi. Bićemo slobodni pa reći da je i više nego očito da je neskrivena sklonost ka materijalnom i ovozemaljskom, a sve manje duhovnom našeg vladiku odvela u estradu i dnevnu politiku, tamo gdje jednom duhovniku ni u kojem slučaju nije mjesto”, navodi se u saopštenju trebinjskih vlasti.

Vlast Trebinja poručila je da ostaje privržena crkvi i tradiciji i ne želi paušalno da posmatra većinu časnih sveštenika i velikodostojnika, među kojima su, kako je navedeno, posebno vrijedna poštovanja dva sveštena lica koja su nakon nemilog događaja u subotu našli za shodno da se izvinu predsjedniku i odbornicima Skupštine grada, ističući tom prilikom da se ograđuju od stavova Vladike Grigorija.