среда, 24. јул 2013.

Radojičićev identitet i Jovičićev izbor

Piše: Slobodan Vasković

Republikom Srpskom upravlja zločinački kartel, udružen u zločinačkom poduhvatu apsolutne pljačke ovog entiteta i svih njenih građana. Konačni cilj udruženog zločinačkog poduhvata jeste nestanak Republike Srpske, jer  će sa njenim gašenjem, smatraju, nestati i njihova nedjela.

Kome to do sada nije bilo jasno, razjasnilo mu se nakon usvajanja
Zakona o posebnim načinima izmirenja poreskog duga, na posljednjoj sjednici parlamenta. (Pod pojmom „poreski dug“ se kriju svi oblici dugovanja za neplaćene doprinose, poreze, takse, naknade…)

Ukratko, ovaj zakon omogućava tajkunima bliskim Miloradu Dodiku da  dugove koje imaju prema RS otplate dajući entitetu vlasnički udio u svojim preduzećima koja su dužnici.

Taj dug oni će prodati RS, u skladu sa članovima mafijaškog zakona, po višestruko nižoj cijeni (prvi krug smanjenja duga), a onda će RS te obezvrijeđene akcije dodatno obezvrijediti prodajući ih na berzi po mnogo nižoj cijeni od nominalne (drugi krug smanjenja duga). Na taj način će se, recimo, firma Rodoljuba Draškovića “Svislajon”, koja ima 20 miliona duga prema budžetu, očistiti tog duga, a RS će na kraju balade na berzi (prema sadašnjoj vrijednosti akcija) zaraditi nepunih 700.000 KM.

Najbolje u svemu je što sve te akcije na berzi može kupiti opet Svislajon, pa ispada da će ta tajkunska firma umjesto 20 miliona duga koje ima prema RS, vratiti samo onih nepunih 700.000 KM, koje će dati za svoje akcije, nakon što ih je “po Zakonu provozala”, i biti i dalje stopostotni vlasnik kapitala.

Ima i bolje od ovoga: Svislajon može ponovo da prestane plaćati poreske dugove RS, koje će, kada dostignu milionsku vrijednost, ponovo izmiriti tako što će ih prepustiti RS u skladu sa Zakonom o posebnim načinima izmirenja poreskog duga. Nakon toga će im te akcije RS u bescijenje vratiti preko berze. I opet nanovo.

Suštinski, tajkunske firme koje Dodik odabere više u RS ne moraju plaćati nikakve dažbine, jer im Zakon o posebnim načinima izmirenja poreskog duga to omogućava. Naravno, plaćaće oni ponešto, zna se i kome.

Ovim zakonom RS je i definitivno ukovana kao mafijaška država, a Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, imao je tu čast da parlamentarnim čekićem udari taj posljednji klin i zvanično obznani da je ovaj entitet stopostotno u rukama zločinačkog kartela.

Dođe li ikada pravna država na ove prostore, Radojičić bi trebao dobiti bar petnaest doživotnih robija, jer je, zahvaljujući njemu, najviši zakonodavni organ postao instrument Kartela, kojim su njegovi čelnici pokrili najveće pljačke.

Radojičić u javnosti slovi kao “nekorumpiran, nekriminalizovan, moralan”, ali to je lažna slika još lažnijeg poštenjačine. On je režiser svih pljački, jer ih je provukao kroz Narodnu skupštinu i na taj način legalizovao - od izgradnje autoputa (ukradeno 65 miliona), izgradnje Administrativnog centra (ukradeno 75 miliona), privatizacije NIRS-a (do sada ukradeno 500 miliona), privatizacije RK Boska (ukradeno najmanje 25 miliona)…, pa sve do konačne pljačke koja će biti izvršena uz pomoć Zakona o posebnim načinima izmirenja poreskog duga.

Jasno je da nije Radojičić osmislio pomenuti mafijaški zakon, već je to učinio Dodik sa horom tajkuna (kao i sve kriminalne privatizacije), ali je Radojičić taj koji je dozvolio da se ozakoni pljačka. Tu dileme nema.     

Potpuno je nebitno da li je on od svih ovih poslova imao neke koristi; odgovoran je jer je narod opljačkan, a RS potpuno sastrugana i satrula iznutra.

Dok Kartel priprema posljednju veliku pljačku, postavljajući zakonski okvir koji će im omogućiti da RS oštete za ko zna koliko stotina miliona KM, MUP RS poziva/privodi novinare i studente, i saslušava ih zbog plakata “Laktaški klan”, na kojem se nalaze Dodik, Grigorije i nekolicina tajkuna, koji su prije desetak dana osvanuli u Banjaluci.

Svakodnevno gledamo Mladena Marića, načelnika CJB Banjaluka, kako otvoreno laže i traži od građana da vjeruju njemu, a ne svojim očima, kada gledaju snimke nezakonitog upada policije u studentski kampus.

Marić je vrlo bitan, jer je otpočeo saslušanja i privođenja bez znanja ministra unutrašnjih poslova Radislava Jovičića, što potonjeg uopšte ne abolira od odgovornosti.

Marićevo djelovanje pokazuje da Jovičić nije u potpunosti ovladao MUP-om.

Marić radi po nalozima Miloša Čubrilovića Čubrija, Dodikovog Senke, kao i Siniša Kostrešević, načelnik odjeljenja za visokotehnološki kriminal u Upravi krim policije (UKP), koji je, takođe, duboko involviran u poluprivatnu istragu koja se vodi protiv studenata.

Jovičić ima problem – šefovi CJB Banjaluka su politička policija SNSD-a, kao što su to i značajni funkcioneri UKP-a, kao što su to i šefovi CJB Bijeljina, na čelu sa Vajom Andrićem.

Jovičić mora smijeniti Marića i Andrića ili se, ukoliko to ne smije ili ne može, treba zahvaliti na funkciji i podnijeti ostavku koliko sutra.

U svakoj trećoj  varijanti, Jovičić će ispuniti očekivanja  onih koji su ga postavili - da bude prašina u oči narodu. I potrošeni pion zločinačke organizacije, koja ga je upotrijebila s njegovim odobrenjem.

Jovičić nije doveden da radi policijski posao, nije imenovan da radi bilo šta ozbiljno, već je postavljen kako bi se Dodik i društvo oprali od optužbi da su stvorili stranačku policiju. A jesu.

Jovičić nije kriminalac, njega nema u aferama, nije ni nalik Radojičiću (što je veoma važno), smjenjivao ga je OHR, pri tom je policajac i on na čelu policije jest jednako slika o “profesionalnom MUP-u”, koju Dodik šalje u eter, iako je MUP RS svjetlosnim godinama daleko od te ocjene.

Jovičić je doveden da traje godinu i po - do izbora. Ako Dodik i SNSD pobijede, on odlazi; ako SDS i njihovi pobijede, on odlazi.

Pitanje glasi: Može li Jovičić da o(p)stane, a da to ne bude treća varijanta?

Može, ako (nakon smjene Marića, Andrića i ostalih kostreševića) sprovede i do kraja dovede bar jednu kvalitetnu istragu o nekoj od afera, koja će imati u sebi prave ajkule, a ne plankton. (Izbor mu je ravan najkvalitetnijem i najvećem “švedskom stolu” na Planeti). A onda nastavi redom.

Najveću prepreku da to uradi imaće u onima koji su ga doveli za ministra. I koji ga sada opstruišu na svakom koraku.   

I nastavljaju da pljačkaju RS i za njegovog mandata.