субота, 20. јул 2013.

MUP RS na usluzi Klanu

Piše: Slobodan Vasković

Djelovalo je da je novi ministar unutrašnjih poslova Radislav Jovičić profesionalac, koji će raditi svoj posao, a neće biti na usluzi kriminalcima iz vlasti. Nažalost, samo je djelovalo i to kratko, da bi se ubrzo pokazalo da je Jovičić tek puki aparatčik Režima, njegova sirova snaga; istina nešto inteligentniji od svog prethodnika, što nikako ne mijenja izrečeno.

Jovičić je „pao“ na „Laktaškom klanu“, plakatima kojima je nedavno bila oblijepljena Banjaluka.

Na plakatima koji su naslovljeni sa "Laktaški klan", Milorad Dodik, Vladika Grigorije, Slobodan Stanković, Budo Stanković, Slavko Mitrović, Miloš Čubrilović, Ljubo Ćubić, Milenko Čičić i Borko Đurić optuženi su za teška kriminalna djela i korupciju.

MUP RS istog dana saslušao je Željka Raljića, vlasnika i glavnog i odgovornog urednika nedjeljnika "Respekt" i portala "Istinito", koji je prvi objavio vijest o pojavi plakata. Dva dana nakon toga privedene su vođe nedavnih studentskih protesta, među kojima i Igor Macanović.

Policija je narušila autonomiju Univerziteta, upala u kampus, prerovila i ispreturala Macanovićevu sobu i priveli ga. Saopštili su mu da ga prate već danima.

Da li je Macanović neki kriminalac na kojeg se troše resursi MUP RS? Nije, ali, eto, priznao je da je lijepio plakate.

Da li će ga strijeljati, objesiti, osuditi na svojim korumpiranim sudovima na višegodišnju robiju? Zato što je lijepljenjem plakata iskazao stav, protest protiv pljačke; ukazao da svi znaju ko ih pljačka i da policija, tužilaštva i sudovi, koji to isto znaju, ćute. I primaju bijednu naknadu za to.

Šta god učinili, već su izgubili.

Interesantno, niko od osoba čija imena se nalaze na plakatu nije priveden, premda se za njih vežu bezbrojna kriminalna djela u kojima je RS oštećena za više milijardi maraka.

I ne navodi se to samo na plakatu; na njemu je tek nekoliko rečenica, šturih informacija, koje su potpuno benigne u odnosu na sve ono napisano u stotinama tekstova o kriminalu režimskih struktura, objavljenih tokom vladavine Milorada Dodika i zločinačke oligarhije, koja stoji uz njega.

Ministru Jovičiću nije na pamet palo da ispita i privede nekog od odgovornih za brojne malverzacije na izgradnji Čemernog, Administrativnog centra, iznošenju keša iz RS… (Stanković); prevare na Mahovljanskoj petlji, revitalizaciji puteva u Srebrenici, privatizaciji „Vrbasa“ i „Podgradaca“... (Ćubić); otvorenim fizičkim prijetnjama novinarima, upropaštavanju firmi u Trebinju... (Grigorije); pljački stotina dunuma zemljišta Poljoprivredne škole i milionskoj pljački Geodetske uprave... (Budo Stanković); malverzacijama sa gradskim građevinskim zemljištem (Đurić); pljački struje i otimačini na izgradnji Mini hidroelektrana... (Čičić); ucjenama i prijetnjama...(Čubri); zločinačkoj privatizaciji naftne industrije, Boske, Zekstri, kreditima IRB-a...(Dodik plus Mitrović); propasti penzionog i zdravstvenog sektora, propasti poljoprivrede, devastiranju obrazovnog sistema, uništenju privrede...

Jovičiću je još manje na pamet palo da nekog pod odgovornih privede za milionsku pljačku Grada Banjaluke, u režiji vlasnika „Autoprevoza“, Čede Savića i njegovog sina Vedrana, bivšeg gradonačelnika Dragoljuba Davidovića...; nije mu ni na kraj pameti bilo da inspektore pošalje u mafijašku Balkan Investment Banku, gdje je u toku prirkivanje pranja para u iznosu koji se mjeri stotinama miliona i iza kojeg stoji država; ministru unutrašnjih poslova nije na um palo da privede bilo koga iz „Birača“, premda je u toj firmi ukradeno više od milijardu maraka; Jovičić se nije dosjetio da ispita poslovanje „Optima“ grupe koja je do sada izvukla iz RS 500 miliona KM...

Da je priveo bilo koga od odgovornih za nabrojana zlodjela protiv naroda i države, Jovičiću niko ne bi mogao reći ni riječi što privodi oko plakata. Ali nije priveo nikoga, jer ne smije. Jer su ga Oni i postavili da im služi. I počeo je to odlično da radi.

Zato ekspresno privodi studente. Jer su, kako u policiji tvrde, ugrozili bezbjednost osoba sa plakata.

Kakvo jadno objašnjenje: zar mogu ugroziti bezbjednost „voljenog Dodika“ i njegovih „poštenih privrednika“? Nije valjda da je narod okrenuo leđa svojim političkim, duhovnim, finansijskim vođama?

Dodik tvrdi da će na sledećim izborima pobijediti ubjedljivo. Gdje je onda problem?

Zašto su on i njegovi ugroženi plakatima?

Zbog sve razvijenije svijesti građana da ih vodi mafija! Tu je kvaka. Nesretnici koji žive u RS i kojima su Dodik i njegovi galujateri ugrozili biološki opstanak (to je za Jovičića sasvim OK) su se osvijestili.

Jasno je da se Dodik i njegovi boje sopstvenog naroda.  

Ostaje pitanje postoji li Klan?

Postoji. Progonom novinara, studenata, svakog ko se usudi riječ istine prozboriti o njima, oni pokazuju i dokazuju da jesu Klan.


Nebitno je da li se zovu Laktaški, Bakinački, Papanski, Žgadijski... U svakom slučaju su Mafijaški i mnogo mnogo ih je više nego na plakatu.