четвртак, 17. октобар 2019.

Kancelarija Disciplinskog tužioca VSTS o Daliboru Vreći i “slučaju Naerac”: Istraga je u toku i odluka će biti donesena u zakonskom roku


piše: Slobodan Vasković

“Poštovani, u vezi Vašeg upita koji se odnosi na predmet Ureda disciplinskog tužioca (Ured) u „slučaju Naerac“, u skladu sa članom 70. i  71. Zakona o VSTV BiH, Ured može potvrditi da je u toku istraga u ovom predmetu, te da će odluka Ureda biti donesena u zakonom propisanom roku”, odgovoreno mi je iz UDT VSTS BiH na upit o tome kada će Kacelarija VSTS donijeti odluku o Daliboru Vreći, tužiocu OJT Banjaluka, koji je lažirao optuženog, što je dosad nezabilježeno u pravosudnim krugovima u svijetu.

Da podsjetim, prema mojim informacijama, iz Francuske je, od nadležnih organa, stigla dokumentacija koja potvrđuje navode da je Dragan Naerac bio u ekstradicionom pritvoru u toj zemlji, istovremeno kada mu je suđeno u Gradišci, gdje je navodno prisustvovao ročištu, što nije bilo moguće.

Dalibor Vrećo, tužilac OJT Banjaluka, praktično je falsifikovao suđenje u Gradišci tako što je lažirao prisustvo optuženog Dragana Naerca u sudnici, iako se Naerac tada nalazio u ekstradicionom pritvoru u Versaju (Francuska), te nije mogao biti istovremeno i u Gradišci i u Versaju.

Suđenje sa lažiranim Narecem, kojem je prisustvovao i Vrećo održano je 28.04.2017. godine, a lažni Naerac presuđen na simboličnu zatvorsku kaznu.

Iako Naerca nema, Vrećo učestvuje u postupku kao da je tu, a u presudi, napisanoj 03.05.2017. godine, čak se navodi i izjava “prisutnog” Naerca, što nije moguće.

 
Osim Vreće odgovoran je i sudija Branislav Maletić koji je morao utvrditi identitet optuženog, što on, očito, nije učinio.

Ono što je važno naglasiti jeste činjenica da bi Vrećo i Maletić, nakon sprovedenog disciplinskog postupka i, što ne reći, neminovnog udaljavanja iz pravosuđa, morali i krivično odgovarati, jer su svojim postupkom počinili teško krivično djelo (članovi 347 i 376 Krivičnog zakona RS). 

Dalibor Vrećo je postupajući tužilac u predmetu Teško ubistvo Davida Dragičevića. Vrećo već dvadeset mjeseci svjesno opstruiše istragu o ovom teškom zločinu.

David Dragičević otet je u ranim jutarnjim časovima 18.03.2018., potom mučen i ubijen, a njegovo tijelo nađeno je 24.03.2018. na ušću Crkvene u Vrbas. Ubistvo je javno pokušao prikriti Darko Ilić, zajedno sa patologom Željkom Karanom, na pres konferenciji 26.03.2018., iznoseći brojne laži i neistine o žrtvi likvidacije. Kasnije je to činio i Dragan Lukač, a nikada niko od njih nije odgovarao za obmanjivanje i laganje javnosti.


Nakon definitivnog uklanjanja Saše Labotića iz pravosuđa, na redu je Vrećo. Labotić je uklonjen iz pravosuđa zato što je prikrio da je pravosnažno presuđen, a dno je dotakao kada je podigao optužnicu protiv ubijenog Dragičevića, 30.03.2018., šest dana nakon što je pronađeno njegovo tijelo.

Osim navedenih, iz pravosuđa BiH hitno bi morala biti uklonjena i Dalida Burzić, koja se trenutno nalazi na poziciji sudije Suda BiH, ali je opstruisala istragu oko ubistva Dženana Memića iz Sarajeva.

Osim opstrukcije i nevjerovatnih propusta i obrta (ubistvo pretvorila u saobraćajnu nesreću), Burzićeva bi morala da odgovara i za niz drugih teških nedjela koje je počinila dok se nalazila na čelu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.