четвртак, 03. октобар 2019.

Dvostruko pljačkanje: Nešićeve privatne firme ne prijavljuju radnike, ne izdaju fiskalne račune, prodaju robu kojoj je istekao rok trajanja…, dok on pljačka JP “Putevi RS”


piše: Slobodan Vasković

Nenad Nešić je rijetko viđena Hulja čak i na prostorima BiH/RS; Ne samo da je opljačkao desetine miliona KM iz JP “Putevi RS”, da pljačka i sada Javno preduzeće na čijem se čelu nalazi, već njegove privatne firme, istovremeno, ne plaćaju poreze Republici Srpskoj, ne izdaju fiskalne račune, niti prijavljuju radnike. Funkcioner RS ne plaća ni poreze ni dažbine RS, koju nemilosrdno pljačka!!!

Potvrđeno mi je to iz Poreske uprave RS u vezi sa firmom “N trade”, koja je u Nešićevom vlasništvu.

Poreskoj upravi uputio sam sledeća pitanja:
“Poštovani,
Poreska uprava RS nedavno je zatvorila nekoliko prodajnih objekata firme "N trade", koja je registrovana i posluje na teritoriji grada Istočno Sarajevo.
Molim Vas da mi u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama odgovorite kada je tačno PU RS zatvorila te objekte; Koliko je objekata zatvoreno?
Koliki je iznosio poreski dug firme N trade, pa je PU RS bila prisiljena da objekte zatvori"?

Da je objekt Nešićeve firme bio zapečaćen od Poreske uprave svjedoči i fotografija.


Iz Poreske uprave mi je odgovoreno sledeće:
“Poštovani, u skladu sa vašim pitanjima, obavještavamo Vas da su inspektori Poreske uprave Republike Srpske 30.05.2019. godine kod poreskog obveznika DOO "N trgovina" Istočno Sarajevo izvršili kontrolu evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa.  
Nakon izvršene kontrole, zbog neizdavanja fiskalnih računa, jedan prodajni objekat ovog poreskog obveznika u Istočnom Sarajevu je privremeno zatvoren na period od 15 dana, te je izdat prekršajni nalog u iznosu od 2.500 KM (2.000 KM pravno lice i 500 KM odgovorno lice), te prekršajni nalog u iznosu od 13.000 (10.000 KM pravno lice i 3.000 KM odgovorno lice) zbog neprijavljivanja radnika u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa. Dakle, ovom poreskom obvezniku je izrečena mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa”.

Odgoori PU RS
Jasno je, bez ikakve dileme, da Nešić dvostruko pljačka Republiku Srpsku -  otimajući desetine miliona KM iz budžeta “Puteva RS”, iznuđujući milione od putarskih preduzeća, prisiljavajući ih da kupuju od firme “Legend:” so, maziva, bitumen…

Drugi način je preko svojih privatnih firmi, među kojima je “N trade”, gdje ne prijavljuje radnike, kako ne bi plaćao dažbine za njih, ne izdaje fiskalne račune, a veliko je pitanje u koliko objekata uopšte ima prijavljenih radnika.

Nešić ima jedanaest prodajnih objekata "N trade" - u svakom je prijavljen samo jedan radnik, dok ostali (najmanje tri u svakoj radnji) nisu; Uz to, prodaju robu kojoj je istekao rok trajanja, falsifikujuči datume. Nešić svjesno truje narod koji kupuje tu robu.

Sve se može lako utvrditi, ali "institucije" ne rade svoj posao. Uputio sam nadležnim tužilaštvima pitanja u vezi sa Nešićem, njegovim pljačkama i prevarama i još čekam odgovore.

Sve navedeno znaju institucije, ali očito je da to ne smeta Vladi RS da Nešića i dalje drži na poziciji v.d. direktora “Putevi”, iako njegove privatne firme oštećuju entitet; Takvo ekonomsko huliganstvo nezamislivo je i u najkorumpiranijim sistemima, a individue poput Nešića mogu se samo nazvati Huljama. I nikako drugačije. Kao i oni koji ih podržavaju!!!

(Nešić je 01.10. ove godine prodao objekte firme "N trade" preduzeću "Power" iz Rogatice, kako bi pirkrio kriminalne radnje.)


Kako god bilo, Nešić je, zajedno sa gangsterima Aleksandrom glavašem i Mladenom Lučićem ("Legend") slika i prilika ovdašnjeg Režima i što je duže u vlasti ta slika je sve crnja i crnja, ako je crnila uopšte preostalo za nju.

Nešić je, ranije sam to objavljivao, sklon nasilju nad nemoćnijim od sebe. Osim što je pretukao svoje pomoćnike u JP “Putevi RS”, on je premlaćivao i radnike svojih privatnih firmi.

Tako su on i njegov brat Predrag januara 2017. u Foči i Trnovu nezakonito dali otkaze radnicima, među kojima je bila i trudnica, a nisu ih isplatili za njihov rad; Prijetili im nasiljem ukoliko izađu u javnost sa svojim zahtjevima; Kada su radnici obavijestili javnost, umjesto da se ispitaju nasilna braća Nešić, policija je saslušavala i progonila radnike. Tipično, ako se ima u vidu da Nešić tvrdi kako je kupio dio vrha MUP RS. (nastaviće se)