петак, 1. март 2024.

Vasvija Vidović je pokušala iznijeti treći telefon Debeveca više zbog sebe, nego zbog njega; Debevec u Sud BiH dolazio u kasnim noćnim satima, iza ponoći do tri ujutro, sa dva NN lica


Piše: Slobodan Vasković


1.

Vasvija Vidović, advokatica, koja je uhapšena nakon što je pokušala iznijeti telefon koji je Ranko Debevec sakrio od istražilaca SIPA, nije to učinila samo zbog svog klijenta, već i zbog sebe.


Vidovićeva je uhapšena 18.12. prošle godine, nakon što joj je u SIPA njen klijent Debevec dao svoj treći telefon (dva je predao istražiocima), koji je krio u donjem vešu.


2.

Vidovićeva je, nakon toga, pritvorena, ali nije se dugo zadržala iza rešetaka, već je, nakon što je priznala šta je učinila, puštena.


3.

U ovom trenutku, Vidovićeva nije osumnjičena kao Debevec i Osman Mehmedagić Osmica, bivši direktor OSA BiH, već je protiv nje, kako je portalu “Raport” rečeno u Tužilaštvu BiH, “predmet u radu”.


4.

Vidovićeva je, nema nikakve dileme, čineći krivično djelo, pokušajem iznošenja skrivenog telefona Debeveca, pokušala primarno da zaštiti sebe, pa tek onda svog klijenta.


5.

Logično je da u tom telefonu ima i prepiska sa njom, jer je bila branilac Fadila Novalića, bivšeg premijera Federacije BiH, koji je presuđen na četiri godine zatvora i 06.03.o.g. treba da ide na izvršavanje zatvorske kazne.


6.

Novalić je presuđen u slučaju “Respiratori” koji su, ilegalnim prisluškivanjem sudija i tužilaca, pokušali da opstrušu Debevec i Osmica; Isto kao i u slučaju “Diploma”, u kojem je Osmica glavni “junak”.


7.

Telefoni Debeveca su otključni i njihov sadržaj sada se pomno ispituje, a, izvan svake razumne sumnje, u njima će se naći prepiska između suspendovanog predsjednika Suda BiH i Vidovićeve.


Tada bi “predmet u radu” trebao da krene ka optužnici.


8.

Debevec je počinio, prema informacijama kojim raspolažem, zaista nevjerovatne akte, listom kriminalne. Za sve je imao pomagače unutar Suda BiH i riječ je o najmanje sedam osoba, od kojih nijedna nije sudija.


9.

Ovih sedam osoba, čija imena ne navodim zbog interesa istrage, bili su vojska Debeveca, a udarna pesnica predsjednika Suda BiH, koji je suspendovan i u pritvoru, su sudska vijeća koja je kontrolisao.


Dva su bila prvostepena, a dva apelaciona. 


Svi oni moraju odgovarati za detaljno i sistematično rušenje Suda BiH, što je zločin protiv države, plus kriminalne radnje naplate novca za te zločine.


10.

Detaljna istraga CMS-a će lako dovesti do njih. Svaki pokušaj da se spriječi otvaranje CMS-a je, suštinski, pokušaj zataškavanja zločina koja je počinio Debevec sa saučesnicima - sudijama koje je kontrolisao i onih sedam zaposlenika Suda BiH.


11.

Posebno interesantna je činjenica da je Debevec vrlo često sa dva nepoznata lica dolazio u prostorije Suda BiH i to u kasnim noćnim satima; Sa njima je Debevec dolazio iza ponoći, a nekada i u tri časa ujutro. Šta su sve radili u ta doba, utvrdiće istraga. (nastaviće se)