уторак, 26. март 2024.

Kakva je uloga bivšeg ministra pravde BiH Josipa Grubeše u “slučaju Mamić”; Osmica prekršio mjere zabrane


 

Piše: Slobodan Vasković


Osman Mehmedagić Osmica već je prekršio pravila “kućnog pritvora” tako što se sreo sa Muhamedom Pekićem, koji mu je bio osoba od najvećeg povjerenja u vrijeme dok je bio na čelu OSA BiH.


Niko nije ni mislio da će Osmica, po izlasku iz Vojkovića, mirovati i da neće pokušati uticati na svjedoke, ali je pitanje da li će biti vraćen u pritvor nakon ovog nedozvoljenog kontakta.


Vidjećemo to u narednim danima.


Uzgred, ako neko sumnja da će Ranko Debevec, suspendovani predsjednik Suda BiH, mirovati u “kućnom pritvoru” bez pokušaja da utiče na svjedoke i opstruiše istragu koja se vodi protiv njega, grdno se vara.


“Inspektor Dževdet”, kako se često lažno predstavljao Debevec dok je bio na funkciji, iskoristiće, izvan svake razumne sumnje, neko od svojih “hiljadu lica koje uvijek liči na jedno, njegovo” da pokuša doći do svjedoka i spriječiti ih da iznesu dokaze protiv njega.


Biće interesantno vidjeti i da li će istraga koja se vodi protiv Debeveca stići i do Josipa Grubeše, bivšeg ministra pravde u Savjetu ministara BiH, koji je, dok je bio na funkciji, učestvovao u pokušaju spasavanja Sebije Izetbegović tako što je stavio oznaku tajnosti na dokumentaciju o njenom obrazovanju.


Za taj akt, Osmica mu je učinio nekoliko usluga; Između ostalog zaposlio je neke od njegovih bliskih prijateljica u OSA BiH.


Grubeša, dugogodišnji član HDZ-a BiH, je poznat i po žestokim pijankama sa Debevecom i konzumiranju svega što “na pijankama ide”.


Zbog bliskosti Grubeše i Debeveca, bilo bi zaista važno provjeriti kakva je njegova uloga u “Slučaju Zdravko Mamić”, odnosno sudskoj odluci o neizručenju Mamića Hrvatskoj gdje je pravoznažno presuđen.


Neki od izvora tvrde da je vrlo značajna, a podvlače to velikom ii vrijednom movinom koju je Grubeša stekao u vrijeme ministarskih mandata (dva puta je bio Ministar pravde) - tri stana na u trouglu Mostar - Prozor/Rama - Sarajevo, kuća sa bazenom u blizini Stoca, te apartman od cca 66m2 u Novalji na Pagu koji je vrijedan 110.000 evra. (nastaviće se)