четвртак, 7. март 2024.

Bogunićev Vrabac u kriminalnoj ruci; Sudinica Ivanović kriminalnim presudama štiti narko dilere

Piše: Slobodan Vasković


1.

Pojedini nosioci pravosudnih funkcija su pod potpunom kontrolom kriminalnih krugova.


Ranko Debevec, Dijana Kajmaković, Oleg Čavka… na vrhu su te kriminalne piramide u pravosuđu, ali u svakom od tužilaštava i sudova, širom BiH, postoje sudije i tužioci koji djeluju isključivo u odbrani kriminalca i njihovih nedjela - bilo da je riječ o privrednom kriminalu ili, pak, narkoticima.


2.

Najnoviji primjer ogodovanja kriminalnim narkogrupama je sudinica Okružnog suda Istočno Sarajevo Veselinka Ivanović, koja je poništila osuđujuću, nepravosnažnu presudu, Nemanji Tripkoviću.


3.

Tripković je uhapšen 16. juna 2022. godine na području opštine Pale, u mjestu Ljubogošta. U automobilu “fijat”, koji je koristio, pronađeno je pet paketa sa ukupno 5.175 grama kanabisa.


Optužnicu protiv njega potvrdio je Osnovni sud u Sokocu, 27.09.2022. godine, a osuđen je, nepravosnažno, na dvije godine zatvora.


Tripković je bio pripadnik Oružanih snaga BiH.


4.

Presudu je poništila Veselinka Ivanović, sudija Okružnog suda Istočno Sarajevo i tako direktno omela dalji rad na ovom, kako se, nakon hapšenja Tripkovića, ispostavilo Skaj predmetu.


5.

Već sam pisao o Ivanović koja je, ne trepnuvši, pustila iz pritvora Aleksandra Mičića, poznatijeg i kao Aco Makedonac, nakon što je ispalio četiri hica u leđa Goranu Sikimi, narkodileru.


Vatreni obračun dvojice narkodilera Sikime i Mičića desio se 02.01.2022. godine u Lukavici. 


Niko se zbog toga nije ni “počešao”, a Veselinka Ivanović nastavila je svoj kriminalni posao štiteći zločinačke grupe.


6.

Interesantno je i sljedeće - advokatska kancelarija Dragiše Jokića branila je Tripkovića. Ivanovićeva je u podaničkom odnosu spram Jokića.


Jokić je jedan od advokata pritvorenog suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca.


7.

Ivanovićeva ima izvrsnu saradnju sa zamjenicom Glavnog okružnog tužioca OJT Istočno Sarajevo Halidom Vrabac.


Vrabac je akvizicija Sanina Bogunića, člana VSTS BiH i on joj pruža svu podršku, štiti je i njena je najjača karta.


Bogunić je, da podsjetim, član VSTS koji je bio jedna od najjačih karika Debeveca u toj instituciji.



8.

“Specijalitet” Halide Vrabac je privredni kriminal: Ona, bespogovorno, služi onima koji pljačkaju građane, a njen “ručni rad” karakterišu bezbrojne naredbe o nesprovođenju istraga u ovim slučajevima. Vrabac je specijalizovana za pokrivanje i prikrivanje teških kriminalnih radnji na Jahorini.


Naravno, za svoj rad u korist kriminalaca, Vrabac očekuje i adekvatnu pravosudnu nagradu - da postane Glavni tužilac OJT Istočno Sarajevo.


Za realizaciju nagrade zadužen je Bogunić. (nastaviće se)