субота, 30. март 2024.

Fijasko Velikog Ništa


Piše: Slobodan Vasković


Milorad Dodik doživio je potpuni fijasko.


Koliko god se trudio da sve iracionalnijim, besmislenijim i, praktično, neizvodljivim i nesprovodivim zahtjevima, povrati poziciju Onog koji nema alternativu i koja je snažan faktor u BiH, uspijeva mu jedino da se dalje rastapa i pokazuje koliko je nemoćan.


Ne postoji način da se Dodik vrati u bilo kakvom većem kapacitetu na političku scenu, čak ni u situaciji da potpuno obrne ćurak i postane apsolutno kooperativan po svim pitanjima koja se tiču BiH i njenog napretka u unutrašnjoj demokratizaciji i putu ka EU.


Ni takvo javno lomljenje kičme samom sebi ne bi mu pomoglo da se uspravi, stane na obje noge i vrati iz pozicije Velikog Ništa u poziciju Bar Nešto.


Dodik je pomnožen sa nulom i uzalud svi ispaljeni ćorci, blefovi, spinovi, sulude prijetnje i zahtjevi. Pročitan je do detalja; Opkoljen sa svih strana, bez ijedne rupe kroz koju bi mogao da se izvuče ili, pak, provuče.


Najbolje za Dodika, ali za sve u BiH, bilo bi da sam ode sa političke scene.


Najbolje za BiH bilo bi da Dodik sam ode sa političke scene.


Najbolje za Republiku Srpsku bilo bi da Dodik sam ode sa političke scene.


Najboje za Srbe u BiH i RS bilo bi da Dodik sam ode sa političke scene.


Nažalost, Dodik to neće učiniti.


Nataviće da se dalje rastapa do potpunog političkog ništa, što nije nikakva šteta, ali jste ogroman problem i za BiH i za RS i za Srbe u BiH; Za RS svaki dalji sat ostanka Dodika na vlasti, koju je uzurpirao, uništio sve institutucije entiteta, zagadio ih do mjere nesnošljivosti, nenadoknadiva je šteta.


Dodik nema prijatelja na političkoj sceni, ni u EU, ni na nivou Planete. 


Svi koje on lažno naziva prijateljima imaju svoje interese, a on ih sve manje može sprovoditi; uskoro neće moći nikako. 


Uskoro ga više neće niko ni nazvati. 


Dodik, ako nije svjestan da je završio svoju političku karijeru, onda je u potpunosti i bespovratno izgubio svaku vezu sa racionalnim, razumom.


Narod je sve siromašniji, RS je finansijski iznurena, dalji sudar sa Zapadom vodi je u kolaps iz kojeg se neće zadugo dići.


Zapad neće popustiti, uprkos velikim pukotinama koje su javno pokazali u odnosu spram BiH i djelovanju OHR-a u BiH, a ne u odnosu spram Dodika.


Svaki Dodikov pokušaj da nasiljem proba riješiti bilo koju po njega nepovoljnu situaciju biće brutalno slomljen. On je Individua bez ikakvih šansi. I bez nade.


Tu su svi saglasni: Svima je dojadio. I to je vezivna tačka na kojoj će se zemlje koje čine Zapad lako dogovoriti o svemu. I prevazići sopstvene raskole.


Prevazišli bi je i bez tog najmanjeg zajedničkog imenioca, ali kad već mogu pokazati snagu, a pokazuju je sve više i sve silnije, neće im biti naodmet da Dodika dovedu do mjere neprepoznatljivosti. I neprihvatljivosti i na unutrašnjoj političkoj sceni BiH.


Dodiku neće ni u čemu pomoći Besčasna kamarila kojom se okružio i koja se poigrava sa njim gurajući ga iz paranoje u paranoju, iz jedne faze ludila u još težu, samo sa jednim ciljem: Kako bi oteli ono što još nisu.


Dodik je, u političkom smislu, jedno Veliko Ništa i to se neće promijeniti, a njegov najveći poraz jeste u tome što je postao sredstvo onih koje je koristio kao sredstvo za bjesomučnu pljačku naroda u RS i Republike Srpske.


Beznađe je Dodikova sadašnjost i budućnost, bez šanse da se to agregatno stanje u kojem se nalazi promijeni.