четвртак, 12. мај 2022.

Težak sukob MUP RS i Tužilaštava zbog policijske brutalnosti: Kostrešević, Marić i Savković protiv Bajića i Bulatovića


Piše: Slobodan Vasković


1.

Već sedmicama traje težak sukob na relaciji MUP RS, sa jedne strane, i Posebnog odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala i OJT Banjaluka, sa druge strane.


2.

Uzrok teškog sukoba je što Posebno odjeljenje, u saradnji sa OJT Banjaluka i OJT Prijedor, vodi istrage o prebijanju privedenih nakon ubistva Radenka Bašića, 21.03.2022. godine koje su polomili pripadnici policije.

Radenko Bašić (ubijen 21.03.2022.)

Većina privedenih uopšte nije ni saslušana, a tokom bjesomučnog prebijanja dobili su teške povrede, neke opasne po život.


3.

Nakon toga, većina prebijenih je podnijela krivične prijave protiv pripadnika policije, a saslušanja su uveliko u toku.


4.

Akcije prebijanja vodili su Siniša Kostrešević, direktor policije MUP RS, i Mladen Marić, načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala.

Mladen Marić

5.

Upravo njih dvojica, pojačani Milosavom Savkovićem, načelnikom Službe za zaštitu integriteta i zakonitosti MUP RS, sukobili su se sa Miodragom Bajićem, Specijalnim tužiocem i šefom Posebnog odjeljenja, i Glavnim tužiocem OJT Banjaluka Zoranom Bulatovićem, zahtijevajući od njih da se istrage o brutalnom nasilju ne vode, što je odbijeno.

Zoran Bulatović

6.

Kostrešević, Marić i Savković su pokušali spriječiti dostavljanje snimaka video nadzora iz PU Banjaluka, kako se ne bi mogla utvrditi odgovornost onih koji su tukli privedene, ali su se povukli nakon što im je Bajić saopštio da će izdati naredbu da se izuzmu snimci.


7.

Na snimcima se, između ostalog, vidi i kako Marić prebija Ognjena Savića, narkodilera i bliskog prijatelja Vlade Đajića Crte, šefa Gradskog odbora SNSD i direktora UKC RS Banjaluka.

8.

Uporedo sa ovim sukobom, odvija se još jedan na relaciji Kostrešević/Marić/Savković-prebijeni, kojima policijska trojka prijeti novom odmazdom.


9.

Da podsjetim, nakon naređenja Milorada Dodika, 26.03.2022. i njegovog verbalnog napada na Tužilaštvo, Kostrešević i Marić su napravili spisak od 40 lica, od kojih je ogromna većina privedena i brutalno pretučena, a da uopšte nisu dali nikakvu izjavu, jer nisu ni saslušani. Tukli su ih kundacima, nogama, palicama, čime su stigli…

Te noći, 26/27.03., uhapšen je Aleksandar Miljatović, ubica Radenka Bašića. On je u PU Banjaluka priznao da je izvršio likvidaciju, ali se pred Tužiocem branio ćutanjem.

Aleksandar Miljatović

10.

Ranije je uhapšen narkodiler iz Prijedora Dalibor Railić koji je osumnjičen da je naručio ubistvo Bašića. Railić je uhapšen dva puta u jednom danu, 23.03.: Nakon saslušanja u OJT Prijedor je pušten, ali je pred zgradom OJT ponovo uhapšen i predan Tužilaštvu BiH koje ga sumnjiči za trgovinu narkoticima.


I Railić i Miljatović su u pritvoru.


Railić

11.

Mnogo toga oko likvidacije Bašića još uvijek je nejasno, a treba podsjetiti i da je Kostrešević u trideset dana prije njegove likvidacije (druga polovina februara do ubistva Bašića, 21.03.2022.), najmanje pet puta sjedio sa Railićem u kafeima u “Merkatoru” u Banjaluci.


Jednom sastanku prisustvovao je i Milan Jolović Legenda; Nije jasno zašto bi Legenda prisustvovao razgovoru Kostreševića i Railića, ako je narkodiler iz Prijedora bio “doušnik” direktora Policije?!

Milan Jolović

Poznato je da je Railić preko Skaj aplikacije tražio ubicu da “likvidira policajca” i to su morali znati i Kostrešević i Marić, u to nema nikakve dileme.


Da li je Kostrešević znao da Railić sprema likvidaciju Bašića, što nikako ne treba isključiti, pokazaće dalja istraga.


Marko Momić


Biće veoma interesantno čuti šta ima reći Marko Momić, nakon što ga izruče RS zbog sumnje da je ubio Mihajla Stupara, zvanog Šmit, i to po nalogu Railića. Momić je 08.05.o.g. uhapšen u Srbiji.


12.

Kostrešević je pripadnik Kavačkog klana u RS, njegov “Narko”General, dok je Marić njegova narkokrtica, a unutar Klana je visoko stajao i Savković.


Savković

Savković je imao jako bliske veze i sa drugim NarkoOrganizacijama, posebno sa onom koju je vodio Bojan Cvijetić. Savković je bio u odličnim odnosima sa Gojkom i Petrom Dukićem (otac i sin), poznatim banjalučkim kriminalcima. 

Petar Dukić je uhapšen 16.11.2021. godine.

13.

Kostrešević je u bliskim odnosima sa brojnim Kavčanima koji su u bjekstvu, poput profesionalnog ubice Milivoja Lovrenovića Čaruge, koji mu je i dao Skajtelefon, o čemu svjedoči skajaudio zapis. Na njemu Čaruga govori Radislavu Narančiću kako je predao nov Skajtelefon Kostreševiću.

Kostrešević je blizak i sa Čaruginim sinom Dušanom Lovrenovićem koji u Hrvatskoj čeka odluku tamošnjeg Suda da li će biti izručen BiH.

Kostreševićev blizak saradnik je Željko Radovanović Krečo, osoba preko koje su Kavčani iz RS obavljali najviše komunikacija, a koji je odnedavno, sa svojom narkogrupom, u pritvoru.


14.

Jedan od najbližih saradnika Kostreševića je i Aljoša Borković koji je u bjekstvu, jer je osumnjičen za IT prevare. Borković, prema mojim informacijama, smatra da ga je Kostrešević “prodao” i “smjestio” mu taj cijeli slučaj, jer su došli u sukob kada sam počeo raspakivati Skajpaket i najznačajnije pripadnike Klana, odnosno njegove vođe.


Borković

Borković jako mnogo zna o Kostreševiću i njegovim prljavim narkoposlovima, tako da je pitanje dana kada će zatražiti dogovor sa Tužilaštvom BiH.


Sukob narkovrha MUP RS i Tužilaštava odvija se i na drugom kolosijeku, ali o tome uskoro opširnije.


15.

Za kraj ovog teksta da naglasim da Kostrešević, zajedno sa Veljkom Vukelićem, Dodikovim kumom, Zoranom Stevanovićem i Milimirom Govedaricom, Republičkim pravobraniocem, pokušava da firmu “Alumina” otme, kako bi preko nje prali novac od narkotika. 

Milimir Govedarica

Kostrešević je ubijeđen da će uspjeti oporaviti teško uzdramni i u dobroj mjeri rasuti Kavački klan u RS, kao i da će izbjeći hapšenje. Kakva greška Narko”Generala”, kao i svih ostalih koji učestvuju u najnovijoj zločinačkoj raboti pod pokroviteljstvom Milorada Dodika. (nastaviće se)