петак, 13. мај 2022.

Kostrešević protiv Borkovića: Namještaljkom i nezakonitim tretiranjem dokaza pokušava zatvoriti usta nekadašnjem prijatelju


piše: Slobodan Vasković


1.

Siniša Kostrešević, honorarni direktor Policije i Narko”General” Kavačkog klana, u potpunoj je paranoji i čini, kako sam to i predvidio, ogromne greške, listom teške zloupotrebe i kriminalne radnje.


2.

Jedna u dugom nizu je “smještanje” slučaja Aljoši Borkoviću, svom dugogodišnjem prijatelju, jer je posumnjao da radi za Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS, ali i zato što je što je narečeni odbio da za njega uradi neke poslove koji se kose sa zakonom.


3.

Odnosi između Lukača i Kostreševića su veoma, veoma loši; Kostrešević se plaši da će ga Lukač uhapsiti i međusobni obračuni su brojni, iako se Lukač ponovo primakao Miloradu Dodiku. Upravo to primicanje dodatno je uplašilo Kostreševića da će biti pušten niz vodu i krenuo je u frontalni napad na sve one za koje sumnja da imaju bilo kakav kontakt sa Lukačem, a nešto znaju o njemu.

4.

Upravo zbog toga je stradao i Borković, kome je, kako tvrde moji izvori, namješten slučaj iznude. Prije nego nastavim, da naglasim da, prema mojim informacijama, Borković nema nikakav dodir sa narkoposlovima Kostreševića, ali je na njegov zahtjev, kao IT stručnjak, radio dosta poslova/"poslova" iza kojih je stajao MUP-u RS.


5.

“Ili si sa mnom ili sa Lukačem”, rekao je, kako saznajem, svojevremeno Kostrešević Borkoviću; Kada mu je ovaj odgovorio da nema ništa sa Lukačem, ali i da neće da ispunjava njegove lične zahtjeve, Kostrešević mu je naglasio da će mu vratiti na svoj način - finansijskom i svakom drugom istragom.


6.

Međutim, Kostreševićev način je namještaljka!


7.

Prvo nezvanično, a potom i zvanično, saopšteno je da je - Banjalučanin Aljoša Borković (43), koji ima bogat kriminalni dosije, uhapšen 31.03.2022., u okviru akcije “Kupa” zbog sumnje da je hakovao računare pravnog lica iz Hrvatske te prisvajao poslovne tajne.


Potom su iz MUP RS saopštili da su “u ovim aktivnostima, a po naredbi nadležnog suda, izvršeni pretresi na tri lokacije koje koristi osumnjičeni i tom prilikom je pronađen i oduzet veći broj hard diskova, USB stikovi, memorijske kartice, SIM kartice i ostali uređaji za čuvanje digitalnih podataka, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela” i dodali da će protiv Borkovića će biti podnesen izvještaj o krivičnim djelima postupajućem tužilaštvu.

8.

Informacija je prilično štura, a ono što je interesantno je brzina kojom je najavljeno podnošenje krivične prijave.


Kostreševiću se jako žurilo da bude podnešena krivična protiv Borkovića, što me posebno zaintrigiralo za ovaj slučaj, jer Borković nije nepoznat javnosti i oko njegovog imena plete se mnogo kontroverzi. Ima i dosje, jer je hapšen i prije deset godina.


9.

Istražujući ovaj slučaj, došao sam do podataka da je pozadina znatno dublja od navedenog “djela” za koje se Borković tereti, tako da ću objaviti cijelu seriju tekstova kako bi se ova, naoko, lagana krim priča potpuno razotkrila i kako bi se pokazalo na šta su sve spremni Kostrešević i njegovi poslušnici iz Narkocentrale u MUP RS, ali i pojedini tužioci koji su u njihovoj funkciji. 


U ovom slučaju to je Biljana Janković, ali njom ću se “slojevitije” pozabaviti u nastavcima; Posebno zbog toga što ona figurira u još nekoliko vrlo ozbiljnih predmeta, od kojih neki ni do danas nisu riješeni. 


10.

Sad idemo sa cijelim hodogramom dešavanja: 

Policijski službenici su prilikom privođenja Borkovića izvršili pretres njegove porodične kuće, poslovog prostora u zgradi EuroHerz, kao i stana u ulici Romanijska. U njemu Borković ne živi već ga iznajmljuje. 

Prilikom pretresa, iz porodične kuće i firme, čiji je Borković direktor, privremeno su oduzeti njegovi lični telefoni, kao i njegove supruge J.B., te nekoliko laptopova, hard diskova, USB uređaja i veći broj grafičkih kartica.


Nakon što su navedeni predmeti oduzeti, Osnovni sud  je izdao naredbu da se oni deponuju i čuvaju u depozitu koji se nalazi u sklopu "Centra za obuku" MUP RS u Zalužanima kod Banjaluke. Navedeni predmeti su nakon oduzimanja zapakovani, fotografisani i ostavljeni u depozit.

11.

Prema višestruko potvrđenim informacijama, dosadašnja istraga nije došla ni do kakvih dokaza da je Borković počinio krivično djelo. 


Međutim, na ovom mjestu Kostrešević se uključuje u “igru” i naređuje  inspektorima koji vode n predmet da bez naredbe nadležnih institucija, na svoju ruku, pokušaju otvoriti računare i telefone. 


Tako su, nekoliko dana zaredom, uključivali i pokušavali otključati mobilne telefone i laptopove koji su izuzeti iz Borkovićeve kuće. 


Ovo je samo jedan u nizu dokaza da je prečesta policijska “praksa” da se bez naloga nadležnih organa pokušava ostvariti pristup uređajima; Nakon što se to nezakonito učini, nesavjesni i kriminalizovani policajci predmete ponovo uredno zapakuju i niko i ne zna da su uticali na dokaze. 

12.

U ovom slučaju su, zaista, prenaivno naletili na “minu”, jer je Borković vrhunski IT stručnjak; Očito je da inspektori Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet nisu znali da novi mobilni uređaji pokazuju sve aktivnosti čak i kada nisu povezani na internet.


Radni kapacitet smartphone baterije je, u prosjeku, 8 do 14 časova. 


Zvuči nevjerovano, ali je Kostreševićevim inspektorima jedan od Borkovićevih telefona na “bateriji” bio aktivan osam dana!!!


Naravno da to nije moguće, pa je na ovaj način dokazano da je telefon bio na punjaču umjesto u zapečaćenoj kesi sa dokazima. 


13.

O tome svjedoči i nalaz i mišljenje sudskog vještaka koji se izjasnio da je “mobilni telefon od Borkovića oduzet 31.03.2022. godine i odnešen u sudski depozit, narednih nekoliko dana konstantno paljen”, te je pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću utvrdio da je zadnji put Borkovićev mobilni telefon bio uključen 07.04.2022. godine, što i potvrđuje nalaz i mišljenje koje obavljujem jednim dijelom, a u posjedu sam kompletnog.



14.

Iz navedenog se može vidjeti tačno vrijeme i mjesto gdje je uređaj uključen. 


Takođe, na osnovu fotografija može se zaključiti da su bili prilično uporni, međutim bezuspješni. 


Jasno je da su, budući da nisu našli nikakve dokaze za Borkovića, pokušali na svaki način pronaći bilo šta čime bi ga držali u šaci ili, pak, podmetnuli dokaze. Pored Borkovićevog telefona, isto je urađeno i sa telefonom njegove supruge.


15.

Važno je naglasiti i sljedeće - da su nadležni organi izdali naredbu za vještačenje i pravljenje forenzičkih kopija, navedenu radnju bi izvršavali policijski službenici Uprave za policijsku podršku, a nikako policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet.


Zbog čega onda pripadnici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet pokušavaju na sve načine da osumnjiče Borkovića? Prema izvoru iz navedenog odjeljenja, čitavu akciju "Kupa" je naredio direktor policije Siniša Kostrešević. Rukovođenje istragom je povjerio Tanji Plavša, supruzi svog savjetnika Ilije Plavše, duboko umočenog u narkoposlove.  


Tanja Plavša je inspektor u Odjeljenju za visokotehnološki kriminalitet, pa je jasno otkud oni u “forenzici” telefona.


16.

Siniša Kostrešević i Aljoša Borković su nekad bili u izvanrednim odnosima, sve do momenta u kojem Borković nije želio da izvršava prljave zadatke za njega, nakon čega je optužen da radi za Lukača.


Ono što je tragikomično je da Kostrešević sada tvrdi da nikada nije bio u dobrim odnosima sa Borkovićem, što je notorna laž. 



Potvrđuje to i prepiska koja je u mom posjedu, a emitujem samo jedan skrinšot, iz kojeg se može iščitati i bliskost. 


17.

Uz to, nebrojeno puta su zajedno sjedili u ugostiteljskim objektima "Garden" i "XoXo", a Borković je često dolazio kod Kostreševića u kancelariju.


Radi interesa istrage, ne mogu sada navoditi koje su teme razgovora bile na tim sastancima i šta je to tačno Kostrešević tražio od Borkovića, ali ću sve objaviti nakon što prođe mogućnost da naštetim istrazi.


Kostrešević se plaši šta bi Borković mogao reći o njegovim nezakonitim zahtjevima, kasnije poslovima,  koje je odbio, u to nema nikakve sumnje. Zato je i pokušao da slomije Borkovića i zatvori ga što je brže moguće. Ali o tome u nastavcima. 


Za kraj, evo i javnih pitanja za Kostreševića: 

Da li poznaješ Aljošu Borkovića i ukoliko ga poznaješ kakva je priroda vaših odnosa?


Da li ste nebrojeno puta sjedili u “Gardenu”, “XoXo” i tvojoj kancelariji?


Da li si se redovno čuo sa Borkovićem putem aplikacija za komunikaciju kao i putem "čvrste veze"?


Da li su mu otvoreno rekao da može “biti dobar" isključivo sa tobom, te ako je dobar sa tobom da ne može biti dobar sa Lukačem.


Da li si, nakon što je Borković odbio saradnju, istom rekao da ćeš pokrenuti finansijsku i svaku drugu istragu protiv njega?


Da li si spreman pristati na poligrafsko ispitivanje, ali kod pravog poligrafiste koji zna svoj posao, u vezi svega navedenog? (nastaviće se)