недеља, 1. мај 2022.

Direktor IRB-a Dražen Vrhovac obmanjuje javnost: Požar u IRB-u već je izazvao ogromne, dugoročne i nenadoknadive štete; Vrhovac odlično zna da su originalna i skenirana dokumentacija dva potpuno različita pojma - originalna je dokazni materijal u mogućim procesima, a skenirana nije


Piše: Slobodan Vasković


Dražen Vrhovac, v. d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, izjavio je da arhiva banke nije uništena u požaru u sjedištu IRB-a u Banjaluci, jer se sva dokumentacija čuva u elektronskoj verziji, na serveru na sasvim drugoj lokaciji.


Potom je u istoj izjavi demantovao sam sebe.


"Dobar dio dokumentacije IRB-a je izgorio u požaru, ali to nam neće predstavljati problem s obzirom da svu dokumentaciju snimamo elektronski i čuvamo na sasvim drugoj lokaciji, tako da ćemo uskoro uspostaviti svoju arhivu", rekao je Vrhovac.


Međutim, Vrhovac nije rekao punu istinu, a ona glasi da efekti uništenja dokumentacije IRB-a mogu imati dalekosežne negativne posljedice po brojnim osnovama, od kojih ću, nakon konsultacija sa stručnjacima iz oblasti prava, navesti samo neke.

Ukoliko je došlo do uništenja kreditnih dosijea IRB, a naročito za direktne plasmane, mogući štetni efekti za IRB su veliki, a u značajnom djelu ovo može uticati na utvrđivanje krivice odgovornih za nezakonito davanje miliona KM kredita nesolventnim dužnicima, kojih je itekako bilo. 


Ukoliko je, na primjer,  došlo do uništenja mjenica, bez obzira da li su skenirane i kopije se nalaze na serverima, IRB neće moći da ih aktivira.


Za aktivaciju mjenica isključivo se zahtijeva originalna forma mjenica. Prema tome, bilo koji sken ili kopija mjenice ne vrijedi ni centa.





Uz to, uništenje originalnih zapisnika o odobrenju kredita, kreditnih dosijea, zapisnika sa sastanaka, izjava…, definitivno će značajno usporiti ili možda onemogućiti procesuiranje odgovornih za pljačku stotina miliona KM iz IRB-a.


Nema dileme da će advokati odbrane da traže na uvid originalnu dokumentaciju, ili pak da, u takvim slučajevima, osporavaju potpise okrivljenih, tako što će tražiti vještačenja njihovih potpisa na tim skeniranim dokumentima.

 

Vrhovac kaže da je dokumentacija sačuvana u digitalnoj formi, takav ali digitalizovan ili skeniran dokument ne može biti predmet vještačenja niti u krivici niti u parnici iz prostog razloga što se ne može vještačiti potpis na nekoj fotokopiji.


Prilikom vještačenja potpisa, između ostalog, tretira se sila pritiska koju je potpisnik imao na papir prilikom potpisa. 


Mnogi koji su se trebali naći pod udarom Zakona ili su se već našli u istragama, sada mogu uspješno da spore svoje potpise na kreditnoj dokumentaciji koja se tiče odobrenog kredita koji se tretira nezakonitim. Ili se može reći, u slučaju otvaranja istraga, da je dokumentacija uništena!


Sve navedeno, Vrhovac odlično zna.


Sa druge strane, paljevinom su uništeni eventualni propusti IRB-a; Između ostalog, da je IRB propustio da oduzme određena sredstva obezbjeđenja od dužnika, iako je u kreditnom dosjeu navedeno da je nešto uzeto od dužnika kao kolateral, a u stvari nije.


Ovo je samo dio brojnih problema do kojih je doveo požar u IRB-u, a logično je postaviti i pitanje da li se dokumentacija čuvala po pravilima, jer da jeste, ne bi izgorila u mjeri u kojoj je Vrhovac naveo, pod uslovom da šteta nije i veća od one koju je naveo.


"Čekamo da se istraga obavi i da dobijemo zvanične informacije o uzroku požara, jer su do sada sve informacije bile nezvanične", rekao je Vrhovac.


Najvažnije od svega je da nije bilo ljudskih žrtava, a toliko je pitanja oko uzroka požara i njegovih mogućih negativnih posljedica da će Režim morati što hitnije i što argumentovanije odgovoriti na njih. 


Nažalost, Režimu Milorada Dodika nije ništa za vjerovati, ali ne želim prejudicirati uzroke požara bilo kakvim spekulacijama. Uprkos tome, ostaje činjenica da dokumentacija nije adekvatno čuvana i da je pričinjena šteta ogomna i nenadoknadiva. (nastaviće se)