четвртак, 12. мај 2022.

Zadnji Napad: “Aluminu” guraju na Crnu Listu firmi sa kojima će biti zabranjeno poslovanje; Otimanje zemljišta u Baošićima, vrijednog preko dva miliona evra, u režiji Milimira Govedarice i Dražena Vrhovca pod palicom Veljka Vukelića, kuma Milorada Dodika

zemljište i apartmani FG "Birač" u Baošićima


Piše: Slobodan Vasković


1.

Duže od deceniju pišem o FG “Birač”; Posebno o  njenoj kćerki firmi “Alumina”, jedinom vrijednom dijelu imovine, koju pokušavaju oteti pripadnici Kavačkog klana u RS Zoran Stevanović i Gordan Pavlović Goci, vlasnik narkofirme “Pavgord”.


2.

Iz FG “Birač” su Litvanci, predvođeni ruskim oligarhom Vladimirom Romanovim, do 2012. godine, raznoraznim teškim mahinacijama, iznijeli, prema tadašnjem priznanju Narkorežima Milorada Dodika preko milijardu KM.


3.

Javno je to rekao jedan od zaštitnika zločinaca Zoran Tegeltija. Obećali su tada procesuiranje svih odgovornih, a jedino je dosad potvrđena optužnica i počelo suđenje nekadašnjem premijeru Aleksandru Džombiću zbog nezakonitog davanja kredita iz sredstava IRB-a “Energoliniji”, firmi kćerki FG “Birač”, (čija je nasljednica “Alumina”), u visini od 19,5 miliona KM.


4.

Od toga je odmah oprano/izvučeno vani 14,5 miliona KM, a pet miliona keša dobio je Džombić. Koliko će zatvora dobiti, sasvim je drugo pitanje.


5.

Proteklih deset godina traju pokušaji Kavačkog klana u RS da preuzmu “Aluminu” i pretvore je u Fabriku droge, pomoću ogromnog kriminalnog zahvata sa lažnim udjelima koje je kupio “Pavgord”, a koje su sudovi proglasili ništavim.


Pavlović i Stevanović

6.

Međutim, ma koliko puta njihovi napadi bili odbijeni i fabrika sačuvana, NarkoBagra ne odustaje; Sada idu u dva pravca: Jedan je da Stevanovića ili nekog njegovog slugu instališu kao direktora (ako bude prvo sluga, za mjesec dolazi Stevanović), a minimum je da otmu bar zemljište u Baošićima vrijedno preko dva milina evra; Riječ je o odmaralištu “Sunce” koje, kao i zemljište, pripada FG “Birač”.


7.

Prije nego nastavim, moram podvući da i sam zadnji napad na “Aluminu”, sam po sebi, ovu firmu snažno gura na Crnu listu onih preduzeća sa kojima će uskoro biti zabranjeno poslovanje, a ukoliko NarkoGangsteri uspiju da preuzmu fimu, slijedi joj brz kraj; Radnici, hiljade njih će ostati bez posla, a sve što je urađeno biće pretvoreno u staro gvožđe.

Tegeltija i Dodik

8.

Uprkos tome, Milorad Dodik, glavni pokrovitelj zadnjeg pokušaja otimačine, ne posustaje.


Njegov udarni tim za otimanje “Alumine”, ali i pomenutog zemljišta, čine Siniša Kostrešević, Zoran Stevanović, Gordan Pavlović, Milimir Govedarica (Republički pravobranilac) i Dražen Vrhovac (v.d. Piromana IRB-a).


Strateg je njegov kum Veljko Vukelić, pripadnik međunarodnih zločinačkih organizacija.


Veljko Vukelić

9.

Uporedo sa pokušajima za preuzimanje “Alumine”, intenzivno se radi na pokušaju otimanja izuzetno vrijednog zemljišta u Baošićima, čija cijena je preko dva miliona evra.


Navedeni “Udarni tim” kriminalaca uopšte ne interesuju trošni apartmani; Oni su predviđeni za rušenje, već zemljište na kojem namjeravaju graditi ogroman hotel.


Fascinantna je njihova pohlepa, bez obzira što su svi navedeni u situaciji da će uskoro “iza brave”.

Kostrešević

10.

Osim Kostreševića, Pavlovića i Stevanovića, sigurni putnici u zatvor su i Govedarica i Vrhovac, a to ću narednih dana šire pojasniti u sklopu sasvim druge teme u kojoj su posljednja dvojica sa vrlo istaknutim ulogama Teških Negativaca koji su nezaobilazni u istragama i sudskim procesima.


Vratimo se zemljištu u Baošićima koje se pokušava oteti iako je uknjiženo 1/1 na FG “Birač”.


11.

Vlada RS je 07.11.2019. godine donijela kriminalnu odluku da IRB proda to zemljište, iako ono pripada FG “Birač”.


IRB je zemljište procijenila na svega 449.496 evra ili 876.517 KM, a sakrili su i njegovu veličinu: Naveli su da je riječ o 2.238 m2 iako se radi o 3.500 m2.


Vrhovac još uvijek tada nije bio na čelu IRB-a, gdje dolazi 03.01.2020. godine.


Od tada Milimir Govedarica i Vrhovac intenzivno rade na otimanju tog zemljišta, iako je ono uknjiženo na FG “Birač”.

Dražen Vrhovac

12.

Kvaka je u tome da žele zemlju u Baošićima proglasiti imovinom RS i prodati je ispod svake cijene sami sebi, dok to ne mogu učiniti u situaciji kada je FG “Birač” njen vlasnik.


Prvobitna zamisao kriminalca Govedarice bila je da se on i njegovi zaštitnici Dodik, Vukelić i Kostrešević, “počaste” razlikom u cijeni prilikom prodaje zemljišta - cca 1,6 miliona evra. Međutim, apetiti su im porasli, jer su se dodatno nezakonito obogatili u proteklom periodu, posljednjih godinu i po dana, i sada namjeravaju, zajedno sa Vrhovcem, da tu grade hotel.


13.

Govedarica je stručnjak za otimanje zemljišta, a dokazao je to u Gacku gdje je prevarama došao do milione vrijednih parcela na kojima se nalazi ugalj.


14.

Govedarica je nekada bio pripadnik MUP RS, visokopozicioniran, tako da je njegova veza sa Narko”Generalom” Kostreševićem duža od decenije. Kostrešević ga je i spasio od zatvora, a nakon što ga je Vukelić uzeo pod svoje postao je Republički pravobranilac. (nastaviće se)