уторак, 19. новембар 2019.

URGENT: Otpočeo proces uklanjanja Vreće iz pravosuđa BiH; UDT podnio disciplinsku tužbu protiv Vreće i sudija Krejića i Maletića zbog kriminalnog djelovanja u "slučaju Naerac"


piše: Slobodan Vasković

1.
"Ured disciplinskog tužioca VSTV-a je okončao istragu u predmetu iz Vašeg upita i podnio disciplinsku tužbu protiv predsjednika Osnovnog suda u Gradišci Veljka Krejića, sudije Osnovnog suda u Gradišci Branimira Maletića i tužioca Okružnog tužilaštva u Banja Luci Dalibora Vreće, zbog disciplinskih prekršaja propisanih članom 56. odnosno 57. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine", odgovoreno mi je iz te institucije na upit kada će se okončati istraga protiv Dalibora Vreće i navedenih sudija o njihovom učešću u kriminalnom aktu u "Slučaju Naerac".

2.
Podnošenjem disciplinske tužbe UDT-a VSTS otpočeo je proces uklanjanja Dalibora Vreće iz pravosuđa BiH, zbog kriminalnih djela koja je počinio. 
Vrećo je postupajući tužilac u predmetu zločina teškog ubistva Davida Dragičevića, u kojem godinu i po dana opstruiše istragu kako se ne bi došlo do počinilaca likvidacije.

3.
Disciplinski tužilac podigao je tužbu protiv Dalibora Vreće, tužioca OJT Banjaluka, sudije Branislava Maletića, kao i protiv Veljka Krejića, predsjednika Osnovnog suda u Gradišci, jer su lažirali suđenje Draganu Naercu, 24.04.2017. godine.

(Ovu kriminalnu prevaru sam otkrio i objavio sve dokumente o njoj 24.09.2018.).

4.
Potvrdili su to dokumenti iz Francuske, poslati na zahtjev Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS, koji svjedoče da je Vrećo doslovno lažirao optuženog u “slučaju Naerac”, a Maletić i Krejić bili saučesnici u tom nedjelu.

Dokumentima se potvrđuje da je Naerac bio u ekstradicionom pritvoru u tamošnjem gradiću Versaju u isto vrijeme kada mu je suđeno u sudu u Gradišci, što je praktično nemoguće. (vidi dodatak). 

Sud u Gradišci
5.
Sudija je bio Branislav Maletić, koji bi, nakon sprovedenog postupka, trebao  kao i Vrećo, biti istjeran iz pravosuđa, a potom i krivično odgovarati za ovo nedjelo, jer su počinili zločin.

Maletić je, prema zakonu, morao utvrditi identitet optuženog, što on nije učinio.

6.
Isto se odnosi i na Krejića, predsjednika Osnovnog suda Gradiška, koji je raspisao međunarodnu potjernicu za Naercem. 

Kada određena zemlja izruči traženo lice, ono se vodi kod predsjednika Suda koji je raspisao potjernicu i pred njim se izjašnjava o krivici; Ukoliko se izjasni krivim, tada ga predsjednik Suda prosleđuje nadležnom tužiocu i slijedi izricanje kazne; Ukoliko se izjasni da nije kriv - počinje suđenje.

7.
Jasno je da je Krejić, zajedno sa tužiocem Vrećom i sudijom Maletićem bio u dosluhu i da su njih trojica, djelujući kao organizovana zločinačka grupa, lažirali suđenje Naercu u Gradišci, dok se on nalazio u eksradicionom pritvoru u francuskom gradiću Versaju.


Presuda lažiranom Naercu
8.
Koliko duboko je Vrećo, zajedno sa sudijama Krejićem i Maletićem, zagazio u kriminal svjedoči i podatak da je NN lice, koje je Vrećo doveo na suđenje (24.04.2017.) kao zamjenu za Naerca, čak dalo izjavu, prihvatilo nagodbu i dobilo šest mjeseci pritvora. To je za direktnu posljedicu imalo puštanje Naerca iz ekstradicionog pritvora u Versaju.

Prije toge je NN lice, sasvim vjerovatno, "dalo" izjavu i Krejiću i "prihvatilo" krivicu.

9.
Sva trojica su počinili krivično djelo i, nakon okončanja postupka pred UDT i njihovog udaljavanja iz pravosuđa, koje je neminovno, morali bi krivično odgovarati zbog ovog nedjela (članovi 347 i 376 Krivičnog zakona RS). 


10.
Dalibor Vrećo je postupajući tužilac u predmetu Teško ubistvo Davida Dragičevića. Vrećo već dvadeset mjeseci svjesno opstruiše istragu o ovom teškom zločinu.
David Dragičević otet je u ranim jutarnjim časovima 18.03.2018., potom mučen i ubijen, a njegovo tijelo nađeno je 24.03.2018. na ušću Crkvene u Vrbas. 


Ubistvo je javno pokušao prikriti Darko Ilić, zajedno sa patologom Željkom Karanom, na pres konferenciji 26.03.2018., iznoseći brojne laži i neistine o žrtvi likvidacije. Kasnije je to činio i Dragan Lukač, a nikada niko od njih nije odgovarao za obmanjivanje i laganje javnosti.

11.
Nakon definitivnog uklanjanja tužioca Saše Labotića iz pravosuđa, na redu je Vrećo. Labotić je uklonjen iz pravosuđa zato što je prikrio da je pravosnažno presuđen, a dno je dotakao kada je podigao optužnicu protiv ubijenog Dragičevića, 30.03.2018., šest dana nakon što je pronađeno njegovo tijelo.


12.
Osim navedenih, iz pravosuđa BiH hitno bi morala biti uklonjena i Dalida Burzić, koja se trenutno nalazi na poziciji sudije Suda BiH, ali je opstruisala istragu oko ubistva Dženana Memića iz Sarajeva.Osim opstrukcije i nevjerovatnih propusta i obrta (ubistvo pretvorila u saobraćajnu nesreću), Burzićeva bi morala da odgovara i za niz drugih teških nedjela koje je počinila dok se nalazila na čelu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

13.Dženan Memić nije stradao u saobraćajnoj nesreći; Vještaci smatraju da se saobraćajna nesreća, kako se tvrdilo, nije dogodila.


Vještaci su 15.11. u Kantonalnom sudu u Sarajevu naveli da nema dovoljno dokaza da se "ova nesreća uopšte dogodila ili da se nije dogodila kako se ranije tvrdilo".

Vještak Aleksandar Jeftić istakao je kako je naišao na kontradiktornosti u ovom slučaju, kako se ne slažu nalazi i fotografije odbukcije i nalazi vještačenja, kao i da su mu kolege medicinske struke rekle da su neke radnje preskočene.

Tužilaštvo je uložilo prigovor na nalaze vještaka i zatražilo da se ono izvrši izvan BiH.

Dodatak:Slučaj Naerac”

Gradiška

1.
Dalibor Vrećo je bio tužilac u ovom predmetu, a Dragan Naerac je optužen da je 06.04.2006. godine “fizički zlostavljao Aleksandra Grubešića”, kojeg je nakon toga i opljačkao. 

2.
Prije nego ga je opljačkao, prijetio je da će ga ubiti, bo ga sabljom i maltretirao na razne druge načine.

3.
Naerac je, potom, pobjegao u Francusku.

4.
Osnovni sud u Gradišci 01.08.2016. godine donosi Naredbu o raspisivanju međunarodne potjernice za Naercem, a Interpol BiH je odmah prosleđuje Francuskoj.

5.
Francuske vlasti obavještavaju organe BiH 10.02.2017. godine da je Naaerac uhapšen i da se nalazi u ekstradicionom pritvoru.

Mirsad Vilić, direktor Direkcije za Koordinaciju policijskih tijela BiH, 10.02.2017. godine navodi da su od Interpola zaprimili obavijest da je taj dan Dragan Naerac uhapšen na području Francuske. 


Obavještava o tome Ministarstvo pravde BiH i Osnovni sud u Gradišci.

6.
Od Ministarstva pravde zahtijeva da uputi hitnu molbu za izručenje Naerca iz Francuske, jer bi po zakonu zbog djela koje je počinio mogao biti presuđen na deset godina robije.

7.
Iz Ministarstva pravde 14.02.2017 upućuju dopis Osnovnom sudu u Gradišci da je Naerac uhapšen u Francuskoj i traže se hitno dokumenti za zahtjev za ekstradiciju.


8.
Prizivni Sud Grada Versaja 06.04. upućuje advokatu Naerca poziv na ročište koje će se održati 27.04.2017. godine, iz čega je jasno da je Naerac u ekstradicionom pritvoru.9.
Međutim, umjesto dokumenata za ekstradiciju, 28.04., u Osnovnom sudu u Gradišci organizuje se suđenje Naercu, na kojem se fingira da je i optuženi Naerac prisutan, iako je on u tom trenutku u ekstraadicionom pritvoru u Francuskoj u gradu Versaj.

10.
Dalibor Vrećo, kao postupajući tužilac zna da je isti u ekstradicionom pritvoru u Francuskoj u gradu Versaj, ali se ponaša kao da je Naerac u sudnici. 

11.
Vrećo to radi sve u dogovoru sa zaštitnicima Naerca, Naercem, ali i sudijom Branimirom Maletićem.

Iako Naerca nema, Vrećo učestvuje u postupku  kao da je tu, a u presudi, napisanoj, 03.05.2017. godine, čak se navodi i izjava “prisutnog” Naerca.

12.
“Optuženi na pretresu održanom 27.04. priznaje krivnju za djelo koje mu se stavlja na teret. Krivnju je priznao dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem upoznat sa posljedicama vezanim za imovinskopravni zahtjev i troškove postupka”, navodi se u presudi, kojom je Naerac presuđen na šest mjeseci zatvora.


13.
Kako je Naerac mogao navedeno izreći u sudnici u Gradišci, kada je u tom trenutku bio u ekstradicionom pritvoru u Versaju, Francuskoj? Nikako. Sve je lažirano, a u lažiranju je učestvovao Dalibor Vrećo, koji je prihvatio donešenu presudu.


14.
Nevjerovatna je drskost, bezobrazluk, poniženje pravosudnih institucija u kojem su učestvovali Vrećo i sudija Maletić. To je ujedno i svjeočanstvo da je pravosuđe potpuno trulo i da njime vladaju kriminalci.

Naravno, Naerac je mogao da plati ovakvu izrečenu kaznu i da ne ide u zatvor, što je on i učinio.

15.
Nakon ovakve presude, Sud u Gradišci je donio Naredbu o obustavii potjernice za Naercem i on je pušten na slobodu.
Osnovni sud u Gradišci, 01.06. obustavlja potjernicu, jer je “lice pristupilo Sudu” 28.04.2017. godine. Kakva laž.

Direkcija za Koordinaciju stavlja van snage potjernicu. 

16.
Iz Ministarstva pravde Francuske 02.06.2017. traži se objašnjenje o “slučaju Naerac” i obavještavaju organe BiH da su sljedeće saslušanje u vezi sa pitanje ekstradicije  zakazali za 27.06.2017. godine. 


Nakon lažiranog suđenja u Gradišci, upućivanja dokumenata koji su, defakto, falsifikovani, jer Naerac nije bio prisutan na procesu, sud u Francuskoj ga je pustio na slobodu.

17.
Ukoliko Vrećo ne završi u zatvoru nakon sveg zla i zločina koje je počinio, onda je definitvno da je pravosuđe u potpunosti u rukama Zločinačkih organizacija koje ga koriste kao alatku za čišćenje kriminalnih djela koja su počinili i čine - od nasilništva, pljački, pa do ubistava!