петак, 15. новембар 2019.

Dodikovi Teški “Padovi sa kruške”


piše: Slobodan Vasković

1.
Da bi parlamentarna skupština BiH potpuno funkcionisala potrebno je da se formiraju stalne Komisije u oba Doma - Predstavničkom i Domu naroda, kao i zajedničke komisije oba doma.

2.
SNSD je, nakon godinu dana odbijanja, predložio svoje članove u šest Komisija Predstavničkog doma, dok se ne zna da li su pristali na formiranje Komisija u Domu naroda i zajedničkih komisija, bez kojih parlament ne može da radi u punom kapacitetu.

3.
Kako god, SNSD je, nakon godinu dana potpuno nepotrebnog opstruisanja rada parlamenta BiH, naglo kleknuo i delegirao članove u šest Komisija, ostavljajući prostora za dalju blokadu.

4. 
SNSD-ovo pokleknuće i uzmicanje pred sopstvenim “aksiomima” (opstrukcija parlamenta do formiranja Savjeta ministara BiH), je očekivan kukavički potez te stranke, nakon što su opozicioni SDS i PDP “priprijetili” izmjenom Poslovnika o radu parlamenta, kako bi odblokirali skupštinu BiH i omogućili donošenje brojnih Zakona.

5. 
SNSD-ovi spinovi o tome da su oni delegirali članove u Komisije “kako bi spriječili izdaju SDS-a i PDP-a” su prejeftine laži, koje bi trebalo da sakriju njihov “strah od letenja” iz vlasti na nivou BiH; Odnosno iz procesa odlučivanja u parlamentu BiH, do čega bi došlo da se ostvarila namjera SDS-a i PDP-a, koja, prema najavama iz te stranke, neće ostati na tome. 

Oni će, kako kažu, insistirati na izmjenama Poslovnika da bi, u budućnosti, otklonili svaku mogućnost blokade rada parlamenta od bilo koga ona dolazila.

6.
Dodik je pretrpio težak politički poraz, nastavak onog u “Narodnoj” skupštini RS, kada je, takođe, deklasiran uprkos činjenici da su izglasane njegove “dogme” o potrebi vraćanja nadležnosti sa nivoa BiH na nivo RS. 

Jedini cilj tih brojnih “dogmi” bio je da se opozicija natjera da ne ide u izmjene Poslovnika, deblokadu rada parlamenta BiH, i da im se ozbiljno zaprijeti krivičnim gonjenjem ukoliko to učine, što je, takođe, jedan od usvojenih Zaključaka “Narodne” skupštine RS.

7.
Pokazalo se još jednom da je RS u potpunosti Dodikov talac, a da on pokušava i da BiH dovede u stanje permanentne “talačke krize”, čiji intenzitet i razrješenja isključivo zavise od njegovih ličnih potreba; Kako kojeg dana!

8.   
Sve što Dodik izgovara u javnoj sferi je najobičnija laž; Licemjerstvo neviđeno u Regiji.

Malicioznost su njegove tvrdnje kako je “ranije bio naivan” pa prihvatio, primjera radi, put u NATO - I to nakon bombradovanja 1995. godine; Sada tvrdi da više “nije naivan”, pa ne prihvata slanje ANP-a, aktivaciju MAP-a i pokušava da sve opravda bombardovanjem, koje mu ranije nije predstavljalo prepreku!!!

Isti je slučaj, iako je ambalaža različita, i sa iluminativnim otkrićem 
“da je SNSD predložio svoje članove u parlamentarne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da bi spriječio da izborna i politička volja srpskog naroda bude izigirana izmjenama poslovnika koje su predložili SDS i PDP”!

9. 
Dodik je sam svoj doktor, terapeut i psihoterapeut, jer lično utvrđuje kada je naivan, a kada nije i prema tome postavlja “politiku”.

Možda bi zgodno bilo da potraži stručnjake, posebno psihoterapeute, koji bi, na osnovu stručnih znanja, a ne ruskih fejknalaza, definitivno utvrdili kada je Dodik zaista bio naivan - da li 2009., kada je zaboravio, ne samo bombardovanje, već i da je Srbija donijela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti 2007. ili, pak, 2018/2019. kada se svega toga "sjetio"?!

10.
Šta ćemo ako je Dodik, zapravo, sada naivan, a te 2009. nije bio, kao ni 2003. i 2005., kada i počinju da se donose odluke o Oružanim snagama BiH i putu ka NATO?!

Štete koje čini su nemjerljive, a opravdanje da je to zbog njegove “naivnosti” je vrlo opasno i pogubno, jer takvom političaru, nesposobnom da pravilno sagleda stvari, ne treba dozvoliti da se uopšte bavi tim poslom, već ga treba pod hitno udaljiti iz javnog života. 

Bar dok psihoanalitičari ne kažu da je “naivčina” sposoban za resocijalizaciju.

11.
Šta uopšte da se čini u situaciji sa tako “naivnim” političarem, kakvim se Dodik javno predstavlja, i nije li on sam svojim priznanjima samog sebe diskreditovao? Naravno da jeste, ali nikako da se nađe bar 300 odlučnih koji bi oduvali “naivčinu” i njegove satrape, što su “naivno” od RS načinili najmračniji dio Evrope, Geto u kojem se nekažnjeno ubijaju djeca, a ubice javno štite; Uveli “Logorsku demokratiju” u kojoj se zna kad ko ide pod led, a kad ko pod zemlju…!

12.
Osim hroničnog problema “naivnosti”, Dodik ima i sve veći problem “demencije”; Toliko veliki da djeluje kao da je Dodik “pao s kruške”.

Predsjednik SNSD Milorad Dodik izjavio je danas u Mostaru da je Okružno tužilaštvo u Banjaluci do sada trebalo da razriješi slučaj stradanja 21-godišnjeg Davida Dragičevića.

“Previše to dugo traje. Tužilaštvo je trebalo da razriješi taj slučaj. To je u njihovim rukama. Sad se vidi da je haranga prema vrhu Republike Srpske bila politički motivisana, jer je trajala do izbora, a poslije je sve utihnulo – rekao je Dodik u Mostaru na pitanje novinara da prokomentariše današnje okupljanje grupe “Pravda za Davida” u Banjaluci.

On je naglasio da je nezadovoljan načinom na koji tužilaštvo radi, jer ne čini ništa da javnost obavijesti o tako delikatnom pitanju.
– Zbog toga mnogi ne zaslužuju da budu tamo – dodao je Dodik. (SrpskaInfo) 

13.
Dodik je potpuno “zaboravio” da je Hunta Dragana Lukača, zajedno sa Batinašima koji su dovedeni sa strane, 25. i 29.12. 2018. godine brutalno raznijela fizičkom silom građane koji su tražili Istinu o ubicama Davida Dragičevića i pravdu za njih.

“Zaboravio” je da je to dva mjeseca nakon izbora, ali i da je on to naredio, kao što je zaboravio da se Ljudi, koji i dalje insistiraju na rješavanju ubistva, progone kako od Hunte, tako i od pripadnika Tužilaštva, listom  njegovih ulizica.

Šesto dana je prošlo od ubistva Davida Dragičevića, a Dodikovi kidnaperi institucija ni dalje ne dozvoljavaju da se ubice privedu pravdi i pravedno kazne.

14.
Da li je Dodik sada “naivan”, pa ne zna ko ne dozvoljava razrješenje ubistva; “Zaboravan”, kako bi prikupio jeftine političke poene ili zaista ima velike hronične tegobe, posledicu “pada sa kruške”; Ili je bio “naivan” kada je javno teško vrijeđao ubijenog Davida Dragičevića, što je zločin kakvom nema ravna i, uz to, njegove roditelje i sve one koji su ih podržavali. Pa sve to “zaboravio”!

15.
Dodik je “pao s kruške”, bez ikakve dileme. I to nekoliko puta; Sve i jedan Težak pad, samim tim opasniji i po njega i, posebno, okolinu.

Kruškovo drvo je, kod našeg naroda, na lošem glasu, ako je suditi po knjizi Veselina Čajkanovića “Rečnik srpskih narodnih verovanja o biljkama”.
Kruška se smatra za zlo drvo, za drvo demona. U narodním pripovijetkama pod njom se skupljaju đavoli, a u njoj se nalazi vještica, pa čak i sama smrt.
Zato je one koji bi se slučajno našli u tom društvu, na krušci, pa pali sa nje, narod smatrao ludim, glupim, nerazboritim…. (Vreme, 14.11.2019.)

16.
Narod bi, konačno, trebalo da počne da vjeruje u sopstvena predanja, a ne u “naivnost” i “demenciju” onih što su Pali s Kruške.