недеља, 24. новембар 2019.

Dodikov neuspješni demanti Dodika koji je 19.11., usvajanjem ANP-a, što znači aktivaciju MAP-a, zauvijek demantovao Dodika; Ruski odgovor: Dodik ponovo radikalizuje javnost tvrdnjama da je “BiH neuspješan eksperiment Zapada”; BiH ide u NATO, sve ostalo su tek opasne nijansepiše: Slobodan Vasković

1.
Dodik jeste uradio državni posao koji je i trebalo da uradi - potpiše ANP/“Program reformi BiH”, što je odlična vijest za BiH. jer znači njen put u NATO, bez većih prepreka. 

2.
Očito je da, nakon svega što Dodik ovih dana čini i izgovara, posebno što negira/govori neistine da to nije učinio, on to ne želi da prizna, što je posledica notorne činjenice da je napravio zaokret od stoosamdeset stepeni i pogazio sopstvenu antipolitiku, dugu gotovo deceniju i po, ali i okrenuo leđa Rusiji, koja ga je tretirala kao svog najlojalnijeg saveznika u Regionu i uložila mnogo u njegov opstanak na vlasti u poslednja tri izborna ciklusa.

3.
Dodik bi se, upotrebom moćne bot-mašinerije, u dobroj mjeri i mogao othrvati nezadovoljstvu javnog mnjenja (izrazito rusofilskog), koje je razorio gotovo do nepostojanja, ali Rusija je mnogo mnogo opasniji, veći i neuporedivo snažniji protivnik od opozicije u RS i razorenog naroda koji se nalaze pod Dodikovom vlašću.

4.
Upravo zato nije lako Miloradu Dodiku; Preciznije, odavno nije bio u tako lošoj situaciji - našao se tačno na liniji sudara NATO/SAD-a i Rusije. Na liniji sudara Čekića i Nakovnja, u tački u koju će Čekić da udari.

5.
To što mu nije lako, ne znači da ga treba žaliti; Dapače, konačno je dobio što je godinama tražio i čemu je, iz dana u dan, bezglavo jurio u susret, ne obazirući se na posledice svojih suludih antipoltičkih projekata.

6.
Prvo je Dodik bio “vihorni napadač” Zapada, koji je promovisao put BiH u NATO i odobrio niz dokumenata koji trasiraju tu cestu; Zatim je, prateći tokove novca, “preplivao” ka Rusiji i to u trenutku kada dolazi do sukoba SAD/NATO i Rusije, koji traje veoma dugo, intenzivan je, a Rusija se nalazi pod teškim sankcijama Zapada (Drugi Hladni rat).

7.
Kako se “bez prošlosti ne može graditi budućnost”, državni dokumenti/obaveze BiH prema NATO došli su u novu fazu realizacije, a Dodik, koji je, u međuvremenu, postao najgorljiviji proruski igrač i antiNATO zagovornik, našao se u situaciji da baš on bude taj koji će atlantske integracije podići na viši level - slanjem ANP-a (“Program reformi BiH”) u Brisel, sjedište NATO.

8.
Dodik je godinama, javno, tvrdio da nikada nijedan dokument, ponajmanje ANP-e, neće poslati u Brisel, da bi 19.11.o.g., zauvijek demantovao sam sebe i stavio potpis na ANP/“Program reformi BiH”, koji putuje u sjedište Alijanse, dan nakon formiranja Savjeta ministara. I aktivira MAP, u kojem je BiH od 5. decembra 2018..

9.
Vremenske odrednice podešene su tako da bi se Dodiku dala prilika da se, pred entitetskom javnošću, odbrani zbog notorne činjenice da je u danu pogazio sve što je govorio i radio bezmalo deceniju i po; Odnosno da, koliko god je to moguće, pokuša prikriti činjenicu da je, bez ikakvog valjanog razloga, sve to vrijeme sijao mržnju u RS protiv NATO i SAD-a, a, onda, potpisao dokument koji znači aktivaciju MAP-a i nesporan ulazak BiH u taj Savez.

10.
Politika je umijeće mogućeg i jedino moguće što se moglo učiniti da se Dodiku izađe u susret, kada su članice NATO i njegovi koalicioni partneri sa bh. nivoa u pitanju, jeste navedena vremenska dinamika događaja - prvo potvrđivanje novoformiranog Savjeta ministara, potom i slanje ANP-a u Brisel. 

Plus držanje dokumenta u tajnosti, dok se sve dogovoreno ne realizuje. 

11.
Ono što nije moguće je da ne dođe do aktivacije MAP-a i da “Program reformi BiH” nije ANP, koji, kada pristigne u Brisel, ne aktivira MAP, ma koliko Dodik i nakon 19.11. tvrdio drugačije i ma koliko on, ponovo, nastavio sa svojim prežvakanim antiNATO i antiSAD “stavovima”!

12.
Sve Dodikove tvrdnje koje je, izrekao nakon sjednice Poltibiroa njegovog SNSD-a (24.11.o.g.), da “Program reformi BiH” “nije ANP”, da “ne znači aktivaciju MAP-a”, da je u dokument “ugrađena vojna neutralnost RS” su tek šuplje priče, isfronclani spinovi koji treba da posluže za krpljenje poraza sopstvene antipolitike do formiranja Savjeta ministara, nakon čega slijedi slanje ANP-a.  

13.
Digresija - Činjenica da Dodik o svojim potezima u Predsjedništvu BiH detaljno “informiše” članove Politbiroa, čija je specifična težina jednaka specifičnoj težini njegovog telefonskog poziva (Ukoliko ih ponekad pozove, oni “vrijede”; Kad prestane da ih poziva, potpuno su obezvrijeđeni), a ne cjelokupnu javnost, građane koji biraju, postupak je koji dodatno potvrđuje da je učinio upravo ono što tvrdi da nije.

14.
Dodik mora opet u radikalizaciju, negiranje BiH, jer je Rusija, njeno rukovodstvo, izuzetno bijesno na njega zato što ih je prodao ne trepnuvši, iako je, upravo zahvaljujući Vladimiru Putinu, dobio tri poslednja izborna ciklusa.

15.
Rusi su bijesni do mjere koja je vrlo vrlo opasna po Dodika, a izjave njihovog ambasadora Petra Ivancova, kako "Program reformi BiH" nije ANP i ne aktivira MAP su tragikomične, jer se ruski diplomata, bukvalno rečeno pogubio, budući da nije ni znao da je Dodik potpisao "Program reformi BiH"/ANP. 

“Ribanje” kojem je prethodnih dana bio podvrgnut Ivancov od “viših instanci” ništa ne mijenja u navedenoj epizodi teškog ruskog poraza.

16.
Rusi nisu imali pojma o potpisivanju ANP-a, odluci o njegovom slanju u Brisel, a njihova prva oštra reakcija bila je spuštanje Dodika na, po njega ponižavajaći, najniži nivo diplomatskih susreta tokom boravka u Sankt Peterburgu (21.-23.11.)    

17.
Izvještaji su, kada je Dodik u pitanju, stizali sa najmarginalnijih mjesta u Sankt Peterburgu.

19.
To je samo početak “Ruskog odgovora” na Dodikovu prodaju njihovih interesa i podrške.

20.
Da Rusi imaju namjeru da, ne birajući sredstva, pokušaju da uruše put BiH u NATO, svjedoči upravo Dodik, prisiljen da nastavi sa rigidnom politikom i radikalnim izjavama u kojima negira BiH i nakon potpisivanja ANP-a. (vidi dodatak)

21.
Rusi neće stati samo na tome; Nastaviće još žešće pritiskati Dodika i tjerati ga da pravi opstrukcije oko ulaska BiH u NATO. 

Imaju za to i ljude u RS i resurse u tom entitetu, posebno energetske, koji su izvanredan alat za ucjene. O drugim i da ne govorim, a svi odreda su instalisani u tom entitetu, upravo u dogovoru sa Dodikom. Sada će se sve to upotrijebiti protiv njega. 

22.
Nažalost, to će se odraziti i na sve u BiH, posebno RS. 

23.
Nije Rusija nesvjesna činjenice da gubi bitku sa NATO u regionu (već su izgubili bitke u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, a sada i u BiH), ali oni ne žele da tu bitku izgube odmah, već da poraz odlože koliko god duže mogu iz sopstvenih interesa; U tome je sva njihova politička filozofija djelovanja u BiH (isto rade i dalje u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji), koju je Dodik, svojim postupkom, doveo u gubitničku šah-mat poziciju.

24.
Rusija prisiljava Dodika da se vrati na “fabričke postavke”, one prije 19.11. i otud ponovo poplava njegovih antiNATO i antiameričkih stavova, izrečenih u intervjuu za “Raša tudej”. (vidi dodatak)

25.
Međutim, to je malo realno, gotovo nemoguće, jer je Dodik potpisao/prihvatio ANP/“Program reformi BiH” i on će otiči u Brisel nakon formiranja Savjeta ministara, vodio ga Zoran Tegeltija ili neko drugi (realno je da će to biti Tegeltija, mikronske su šanse da ne bude).

26.
Dodik će, bez sumnje, nakon formiranja Savjeta ministara i slanja ANP-a u Brisel, pokušati da, pod pritiskom Rusije, opstruiše brzi put BiH u NATO. 

27.
Međutim, ni NATO ne sjedi “skrštenih ruku”; Za početak su dobili ANP tehnički alat u daljem pristupanju NATO-u.

28.
Dobili su, osim toga, i da BiH može prostim preglasavanjem u Predsjedništvu BiH (pošto su isključeni niži nivoi vlasti, pa nema mogućnosti veta člana Predsjedništva BiH iz RS, o kojem bi se izjasnila Narodna skupština) postati članica NATO. Nije malo; Dapače! 

29.
Dalje slijede novi alati. Zato NATO glasno “ćuti” i čeka ANP/“Program reformi BiH”!

30.
Jednostavnije rečeno, sada je sve, uprkos oporim, teškim i, što ne reći, opasnim i opakim “ruskim nijansama”, stvar tehnike; Ključno je slanje prvog dokumenta, kojeg je Dodik potpisao i sa čijim se slanjem, koje će uslijediti dan nakon potvrde Savjeta ministara, složio. 

Dodatak/Dodik za Raša tudej: BiH je neuspješan eksperiment Zapada (VIDEO)
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u intervjuu za Raša tudej da je Rusija ostala dosljednja poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i međunarodnog prava.Dodik je rekao da je, za razliku od Rusije, američka administracija i nakon postizanja Sporazuma, nastavila sa njegovim urušavanjem, u skladu sa ranijim obećanjima Bošnjacima u BiH da će napraviti državu za njih.
On je naglasio da Amerikanci to neprekidno čine već 24 godine.
Naglašava da, uprkos tome, nisu uspjeli da ukinu Republiku Srpsku, ali da su joj oteli dio nadležnosti, sistematski urušavajući Dejtonski sporazum uvodeći poštovanje duha, a ne slova Dejtona.
Dodik smatra da je Bosna i Hercegovina neuspješan eksperiment zapadne politike.
- Јoš u bivšoj Јugoslaviji, BiH je važila za "malu Јugoslaviju", a ako nije opstala sama Јugoslavija, zašto bi ona opstala - upitao je srpski član Predsjedništva BiH.Dodik je rekao je da je definitivno uvjeren da u BiH neće doći do rata ili sukoba, ali da ne može odbaciti mogućnost terorističke prijetnje imajući na umu da je i francuski predsjednik Emanuel Makron rekao da je BiH "tempirana bomba".
- Radikalizovani muslimani iz BiH otišli su da se bore za "Islamsku državu" i oni se mogu gledati kao istinska teroristička prijetnja - rekao je Dodik.

On je naveo da u BiH danas postoje muslimanske zajednice u kojima se promoviše islam zasnovan na vehabizmu, što bi mogla da bude "opasna mješavina" ako se kombinuje sa problemom tih boraca koji se vraćaju iz Sirije.
- Moramo se pozabaviti time. Kada dodate tome jedan dio islamske zajednice - Islamska zajednica iz Srbije, njihovi radikalizovani zvaničnici, imami i drugi koji daju osnova za takvu vrstu ponašanja, onda ne smijemo odbaciti mogućnost terorističkih napada upravo od tih pojedinaca - rekao je Dodik i dodao da bi to moglo da bude jednako opasno kao i neki veliki ratni sukob.

Dodik je naglasio da će i ubuduće sprečavati ulazak Republike Srpske i BiH u NATO i usvajanje Akcionog plana za članstvo u NATO.
- Ovdje nema ni minimalnog koncezusa za ulazak u NATO. U Republici Srpskoj se svi slažu da ne možemo postati članica Alijanse. Naši razlozi su jasni - NATO je bombardovao Republiku Srpsku koristeći osiromašeni uranijum koji i danas ubija našu djecu - rekao je on.

On je podsjetio da je NATO bombardovao i Srbiju, što govori da je bio usmjeren protiv srpskog naroda, te dodao da je to bombardovanje izazvalo ogromnu materijalnu štetu i odnijelo živote mnogih ljudi.
- Ukoliko bi mi odlučili da budemo članica Alijanse, mi bi time njima dali moralno pravo da je to što su učinili bilo ispravno i na taj način bi izdali uspomenu na one koji su pali kao žrtva NATO - rekao je Dodik.

On je naveo da je Srbija, koja je matica srpskog naroda, usvojila politiku vojne neutralnosti i da Srpska slijedi tu politiku.
- Ne želimo da granica između nas, koju sada čini rijeka, bude ojačana. Mi želimo da ta granica nestane - rekao je Dodik.

Dodik kaže da bi, ukoliko bi se pristalo na članstvo u NATO, to značilo da bi moralo da se potroši dvostruko više novca na oružane snage u odnosu na to koliko se danas troši.
- To bi bio veliki udarac za našu ekonomiju, budžet. Morali bi da kupujemo oružje i opremu isključivo od članica Alijanse. Mi bi u svakom slučaju izgubili svoju političku autonomiju - rekao je on i dodao da nijedan dokument ne navodi da je NATO predvorje ili ulaz koji vodi ka EU, te podsjetio da danas pet zemalja članica EU nisu članice Alijanse.

On je istakao da je Srpska razdvojili ta dva pitanja.
- Pa i sama EU vam kaže da ne morate biti članica NATO da biste bili član EU. To čini situaciju mnogo jedostavnijom - rekao je Dodik.

On je naglasio da je i EU puna unutrašnjih problema, te dodao da su posljednje poruke u vezi sa proširenjem i Albanijom i Sjevernom Makedonijom značajno potkopale povjerenje u taj proces. (preuzeto sa RTRS)