субота, 9. новембар 2019.

ŠPIJUNSKA POSLA/OBAVJEŠTAJNE VEZE HRVATSKE I FRANCUSKE: Od Dumonta i Handale do Kolinde i Macrona

Šef hrvatske SOA-e Daniel Markić je državljanin Francuske koji je u ratu sarađivao sa francuskim obavještajcima. Markić bio djelatnik obavještajne službe u Zagrebu kada je devedesetih francuski terorista Lionel Dumont preko Hrvatske ušao u BiH. Pripadniku Al Kaide Ahmedu Zuhairu Hrvatska dala službenu osobnu iskaznicu. Handala u BiH počinio prvi teroristički napad.


Piše: Avdo Avdić (zurnal.info)
Nezadovoljan životom u SFRJ Ante Markić je sada davne 1966. godine napustio svoje selo Veljaci kod Ljubuškog. Krajnji cilj mu je bila Amerika, ali put ga je odnio u okolicu Pariza. Tamo se oženio i šest godina kasnije dobio je sina Daniela. Dječak se školovao u Parizu, a kada se početkom devedesetih raspala Jugoslavija, vratio se u Zagreb. 

U službenoj biografiji Daniela Markića piše da je profesionalnu karijeru započeo 1991. godine kao pripadnik Specijalnih postrojbi Glavnog stožera Hrvatske vojske. U pitanju je bila jedinica Zelene beretke koju su vodili bivši francuski legionari Ante Gotovina i  Ante Roso. Isto tako, u službenoj biografiji je navedeno da je Daniel Markić 1994. godine iz vojske prešao u Hrvatsku izvještajnu službu. 

ČOVJEK SA ODLIČNIM VEZAMA
Hrvatski mediji će 2016. godine, najavljujući njegovo imenovanje za direktora Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske, poznatije kao SOA, objaviti da je Daniel Markić "čovjek sa odličnim vezama u obavještajnim službama Francuske". 

General iz sjene, ili pravog imena Philippe Rondot  jedan je od naujuticajnijih francuskih obavještajaca ikad - poznat po tome što je učestvovao u akciji hapšenja Karlosa Šakala. 

On u svojoj knjizi navodi da je prilikom jedne od posjeta Zagrebu i susreta sa hrvatskim oficirima upoznao Daniela Markića, tada oficira u kabinetu bivših pripadnika Legije stranaca Ante Gotovine i Ante Rosa. 


Navode iz Rondotove knjige objavili su i mediji u Hrvatskoj, nakon što se Ante Gotovina osobno založio da se na mjesto direktora SOA-e postavi - Daniel Markić. 

Francuski obavještajac Rondot godinama je imao dobre veze sa Antom Gotovinom, koji je, također, kao i Markić, bio francuski državljanin. Nakon što je Haški tribunal podigao optužnicu protiv Gotovine, a on se dao u bjekstvo, francuske vlasti su za oficira za vezu sa Hagom imenovali upravo Generala iz sjene - PhiLippea Rondota.

"Rondot je bio veza između Haaškog suda i Francuske  i bio je jedan od istražitelja koji su tragali za Gotovinom, ali od te saradnje Haag nije imao previše koristi", kazala je 2009. godine bivša portparolka Haškog tribunala Florence Hartman.  

I u svojoj knjizi Hartmanova je ponovila da je francuska obavještajna služba više štitila Antu Gotovinu, nego što je za njim tragala. Haški izvori su tih godina, dok je Gotovina bio u bjekstvu, dojavljivali medijima informacije da se Rondot nekoliko puta nalazio sa Gotovininim prijateljem iz Legije stranaca Antom Rosom kako bi mu prenosio poruke. 

U svojim bilješkama general Rondot je detaljno objašnjavao kako je francuska obavještajna služba tada imala kontakte sa Gotovinom. U tom periodu Daniel Markić je bio zadužen za međunarodnu saradnju hrvatske obavještajne službe, a od 2001. godine je bio stacioniran u Briselu. No, vratimo se na ratni period. 

ULAZAK TERORISTA
Markić je, dakle, tada bio saradnik Ante Gotovine i Ante Rosa, a imao je i kontakte sa francuskim obavještajcem Rondotom. Slobodan Praljak, ratni zločinac koji je izvršio samubistvo, na svojoj je web stranici objavljivao ratne dokumente. 

U jednom takvom, iz decembra 1993. godine, navedeno je da Markić bio osoba koja je propuštala konvoje prema Srednjoj Bosni. 

Upravo u tom periodu, i upravo tim putevima, preko Srednje Bosne, na teritoriju Bosne i Hercegovine ušli su brojni strani ratnici koji imali veze sa terorističkom skupinom Al Kaida. Godina je 1994., Daniel Markić je bio službenik hrvatske obavještajne službe kojom je tada rukovodio sin Franje Tuđmana - Miroslav. 


Saudijski državljanin Ahmed Zuhair Handala te godine se pojavljuje u Zagrebu i tadašnje sigurnosne službe Republike Hrvatske mu 5. decembra 1994. godine izdaju službenu osobnu iskaznicu na njegovo ime. Tri godine kasnije, upravo će Ahmed Zuhair Handala organizirati prvi teroristički napad u Bosni i Hercegovini. U Splitskoj ulici u Mostaru, 18. septembra 1997. godine, dvadeset minuta pred ponoć, odjeknule su jake eksplozije. Povrijeđeno je 29 osoba. 

Proces protiv Handale i njegovih pomagača Ali Ahmeda Ali Hamada i Bebila Ali Hila započeo je 1998. godine, ali je organizator terorističkog napada već bio pobjegao iz BiH. Kasnije će ga zarobiti pripadnici američke vojske u Afganistanu, nakon čega će biti prebačen u Guantanamo. 

U periodu kada su francuski obavještajci intenzivno sarađivali sa bivšim legionarima u Zagrebu, preko Hrvatske je na teritoriju BiH došao Lionel Dumont, državljanin Francuske povezan sa terorističkom skupinom Al Kaida. S njim su tada došli i francuski državljani Malud Bugelan i Abdulah Bedr zvani Biniam Zeferini. 


Oni su, nakon što su u ratu bili borci odreda El Mudžahid, u Zenici 1997. godine izvršili oružane pljačke benzinske pumpe i prodavnice oružja, te su ubili jednog bh. policajca i jednog zaštitara. Kasnije će, u policijskog akciji hapšenja trojice francuskih razbojnika, smrtno stradati Biniam Zeferini, dok će Lionel Dumont nekoliko godina kasnije misteriozno pobjeći iz sarajevskog zatvora. 

Odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, u junu 2003. godine, francuski državljanin Dumont označen JE kao jedan od saradnika Al Kaide. 


Na teritoriju BiH je, kako smo već naveli, ušao preko Hrvatske, čiji su oficiri tada gajili dobre odnose sa francuskim obavještajcima, s kojima se sastajao i Daniel Markić, aktualni direktor hrvatske obavještajne službe SOA.

"Napokon, ono najbitnije. Nekoliko visokopozicioniranih hrvatskih obavještajaca upozorilo nas je da je Daniel Markić navodno i danas u vrlo dobrim odnosima s francuskom obavještajnom službom", objavio je 3. aprila 2016. godine zagrebački Jutarnji list. 

Nedugo nakon što je Daniel Markić preuzeo dužnost direktora hrvatske SOA-e, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da se "u BiH vraća nekoliko tisuća boraca takozvane islamske države". 

Godinu kasnije, tačnije u septembru 2017. godine, predsjednica Hrvatske je, na osnovu informacija koje joj je dostavila SOA, putem Kabineta izvijestila javnost da u BiH "djeluje između 5000 i 10 000 ljudi bliskih selefijama, za koje se može reći da su radikali zadojeni islamskim fundamentalizmom". 

TAJNA AKCIJA
Upravo tada, hrvatska obavještajna služba započela je tajnu akciju u okviru koje je namjeravala u BiH iscenirati teroristički napad. 

Mjesecima su, objavljivali smo na Žurnalu, vršili pritisak na bh. državljanina H.Č. koji je radio u Sloveniji, te od njega tražili da iz Doboja prebaci oružje kod mesdžida u Zenici. Neposredno prije akcije, H.Č. je o svemu obavijestio sigurnosne agencije u BiH. Žurnal je tu priču objavio u martu 2018. godine. 
"Mi smo razgovarali sa H.Č. i mi znamo ko je on", kazao je 21. marta 2018. godine Daniel Markić, koji je tom izjavom, zapravo, priznao cjelokupnu aferu.

U tom periodu, desetine bh. državljana javno je svjedočilo da ih je SOA proganjala i tjerala na saradnju, a jedan od njih je svjedočio da su ga službenici SOA-e tjerali da ide špijunirati u selefijskoj zajednici u Gornjoj  Maoči. 

No, Tužilašvo BiH, kojim rukovodi hrvatska državljanka Gordana Tadić, odbilo je provoditi istragu o ovom slučaju. Samo mjesec dana prije nego će Žurnal objaviti da je hrvatska SOA-a namjeravala u BiH iscenirati teroristički čin, sa glavnom državnom tužiteljicom BiH susreo se ruski ambasador u BiH Petr Ivancov. On će kasnije cijelu priču SOA nazvati lažnom.

"Upoznat sam sa izvorima Žurnala. Što se mene tiče portal Žurnal nije kredibilan. Jednostavno, bilo je nekoliko situacija kada se gospodin Avdić upleo u unutrašnje političke postupke i procese. Sjećate li se afere sa hrvatskom obavještajnom službom. On je nekako uspio da pomiješa sve i kaže da se ovaj slučaj desio nekoliko sedmica nakon što se ruski ambasador susreo sa Gordanom Tadić te da smo isplanirali sve ovo. To je glupost", kazao je u junu ove godine, gostujući na televiziji N1, ruski ambasador Ivancov.


Nedugo nakon ovoga, hrvatske vlasti su nastavile dovoditi Bosnu i Hercegovinu u vezu sa terorističkim grupacijama. Prilikom posjete Izraelu, u julu ove godine, predsjednica  Hrvatske je kazala da je "BiH danas pod kontrolom militantnog islama koji je dominantan u određivanju stavova". 

Dan kasnije, Kolinda Grabar Kitarović će demantirati izjavu koji je prenio Jerusalem Post. 

No, tri mjeseca kasnije, francuski predsjednik Emanuel Macron, u intervjuu datom britanskom listu The Economist, kazat će da je "BiH tempirana bomba zbog povratka džihadista, koja kuca tik uz Hrvatsku". 

U istom intervjuu Macron je rekao da je NATO savez u stanju moždane smrti. 

Njegove izjave su pozdravili - zvaničnici Rusije i Milorad Dodik. 

U septembru ove godine - francuski ambasador u BiH je na sjednici Vijeća za implementaciju mira tražio "blažu politiku prema Miloradu Dodiku", trenutno glavnom ruskom igraču na Balkanu. (Zurnl.info)