петак, 15. новембар 2019.

Novinarsku ekipu N1 policija Hrvatske uhapsila na teritoriji BiH; Cijeli slučaj skriven od javnosti iz nepoznatih razloga

Fotografija sa lica mjesta
piše: S.V.

Pripadnici policije Hrvatske uhapsili su, 08.11.2019., novinarsku ekipu N1 na državnoj granici BiH i te zemlje.

Međutim, o ovom teškom incidentu nije obaviještena javnost.

Prema mojim informacijama, nemili događaj se dogodio u rejonu Đuđin jarak, opština Velika Kladuša.
Fotografija sa lica mjesta
Ekipa N1 (Zagreb) nalazila se na teritoriji BiH, kako tvrde moji izvori, a pri tom su se, kako ističu, čuli i pucnji. Svjedok cijelog slučaja se, nakon što je čuo pucnje, udaljio sa lica mjesta, a novinar, koji se, nakon pucnjeva, bacio na zemlju, uhapšen je i odveden u Hrvatsku. 

Fotografija sa lica mjesta
Pripadnici policijske uprave Velika Kladuša izlazili su na lice mjesta i izvršili uviđaj na njihovom vozilu, jer je bilo oštećeno; Oštetili su ga policajci Hrvatske.

Novinari N1 imali su, prema mojim informacijama, odobrenje od Granične policije BiH da na toj teritoriji, u pograničnom pojasu, naprave reportažu o migrantima.

Cijeli slučaj je zataškan, a od odgovornih iz N1 nisam dobio odgovor zbog čega nisu objavili šta se desilo njihovoj ekipi.
Fotografija sa lica mjesta
Moji izvori dalje navode da je svakodnevnica da hrvatska policija u navedenom području prelazi na teritoriju BiH i ostavljaju migrante; Prethodno ih batinaju štapovima. 


Svjedoci tvrde da ih dovoze kombijem, potom se hrvatski policajci svrstaju u dva reda, sa štapovima u rukama, nakon čega migranti moraju proći kroz taj špalir, pri čemu su žestoko batinani.