среда, 27. новембар 2019.

Pokušaj likvidacije Slobodana Vasiljevića: Podignuta optužnica protiv sedam lica; Organizator likvidacije Jurošević i dalje u ekstradicionom pritvoru u Grčkoj; Naručioca likvidacije niko i ne traži

Slobodan Vasiljević
piše: Slobodan Vasković

1. Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo podiglo je optužnicu protiv sedam lica koja se terete za pokušaj likvidacije Slobodana Vasiljevića.

O optužnici bi Sud trebalo da se izjasni najkasnije 02.12. ove godine, kada ističe pritvor osumnjičenim za ovaj zločin.

2. Optužnica je podignuta protiv Stefana Radovanovića, Stevana Garića, Nebojše Petkovića, Miljana Milića, Milutina Kandića, Gorana Čalmića i Nebojše Ozimkovića, jer su 01./02.06. ove godine metalnim šipkama pokušali da na najsuroviji način liše života Vasiljevića.

3. Optužnicom nije obuhvaćen Slaviša Jurošević, organizator pokušaja likvidacije i šef zločinačke grupe, jer se još uvijek nalazi u ejstradicionom pritvoru u Grčkoj.

Postupak protiv njega je izdvojen, a počeće kada ga Grčke vlasti izruče BiH.

4. Za očekivati je da se svim optuženim produži pritvor i nakon 02.12., jer bi njihovo puštanje na slobodu, tokom suđenja, dovelo do značajnog uznemirenja javnosti i brojnih drugih opasnih posledica.

5.
Da podsjetim, Vrhovni sud RS, Rješenjem od 30.08.2019., produžio je priitvor osumnjičenim za pokušaj likvidacije Slobodana Vasiljevića za još tri mjeseca.

Stefanu Radovanoviću, Stevanu Gariću, Nebojši Petkoviću, Miljanu Miliću, Milutinu Kandiću, Goranu Čalmiću i Nebojši Ozimkoviću ovim Rješenjem produžen je pritvor za još tri mjeseca i može trajati najduže do 02.12.o.g., dok Čalmiću može trajati najduže do 03.12.o.g.”, odgovorio mi je ranije predsjednik Okružnog suda Istočno Sarajevo Senaid Ibrahimefendić.

6.
Rješenjem su ubice koje su pokušale likvidirati Vasiljevića, 01/02.06., ostali iza rešetaka da čekaju suđenje, ali i izručenje Slaviše Juroševića koji se još uvijek nalazi u ekstradicionom pritvoru u Grčkoj, u Solunu. 7.
Juroševića je uhapsila grčka granična policija 04.07. ove godine, dok se sa porodicom vraćao sa odmora.

Na odmor je otišao nakon neuspjele likvidacije Vasiljevića, kojeg su on i sedmorka, što se nalazi u pritvoru već četvrti mjesec, pokušali ubiti na najjeziviji i izuzetno okrutan način - udarcima metalnim šipkama, kako bi ga ponizili i u smrti.

Ubistvo Vasiljevića je planirano još od početka februara, a Jurošević je sedmorki obećao 100.000 KM, dok se ne zna koliko je obećano njemu, jer ovaj monstruozni zločin ima naručioca kojeg, nažalost, MUP RS i ne traži. 

8.
Uz to, kako sam ranije pisao, u pokušaj likvidacije Vasiljevića, kao logistika, uključeni su bili i pojedini pripadnici policijskih stanica u Milićima i Šekovićima, ali, uprkos materijalnim dokazima za to, nijedan od njih nije suspendovan.

9.
Jurošević na računu jedne od banaka iz RS ima preko 400.000 KM i vodi se, kako nezvanično saznajem, finansijska istraga oko toga odakle mu toliki novac.

10.
Jurošević se, nezvanično, optužuje za pokušaj još jednog teškog ubistva, ali i za nekoliko silovanja i brojna premlaćivanja.

11.
Vasiljević, kojeg su pokušali likvidirati, bio je duže od mjesec dana u komi, imao je desetak fraktura lobanje, polomljena mu je noga, zadobio je niz teških povreda po cijelom tijelu, ali je uspio da preživi surovi napad i njegov oporavak ide veoma dobro.

Slaviša Jurošević
12.
Ubisvo Slobodana Vasiljevića planirano je mjesecima: Prema podacima iz istrage organizovana zočinačka grupa prvobitno je imala namjeru da Vasiljevića likvidira u Bratnucu, 06.04. ove godine.

"Vasiljevića su namjeravali likvidirati nakon Lovačke večeri u Bratuncu; Čekali su ga ispred ugostiteljskog objekta Koloseum, ali ih je spriječilo to što su se u blizini pojavila dva policijska automobila, pa je napad odgođen", tvrde moji izvori.

13.Prema njihovim riječima, u napadu, kada je pokušana likvidacija Vasiljevića, 01/02.06.o.g.,(nakon Lovačke večeri, održane u Parohijskom domu u Šekovićima)  učestvovalo je ukupno 15 kriminalaca, kojima je komandovao Slaviša Jurošević. 

14.
Navedeno ukazuje da je Vasiljević praćen duže od dva mjeseca i da je njegovo ubistvo bilo pomno planirano.

Istragom je još, kako mi je rečeno, utvrđeno da su napadači imali zadatak od Naručioca likvidacije  da metalnim šipkama zatuku Vasiljevića "do smrti" - Takav način ubistva, surov i podmukao, odabran je da bi žrtva što duže patila. I da bude "ponižen u smrti"!

15.Srećom, Vasiljević je preživio napad u kojem je zadobio preko trideset teških udaraca, bio je danima u komi, ali je, zahvaljujući ljekarima u UKC Tuzla, uspio da se u dobroj mjeri oporavi, iako mu je lijeva noga, smrvljena od udaraca, još uvijek u prilično teškom stanju.

16.
Važno je navesti da su pripadnici PS Šekovići i PS Milići prvobitno pokušali minimizirati zločin, ističući da je "došlo do tuče", ali je nadležni tužilac odbio takvu kvalifikaciju kada je saznao da je Vasiljević pretučen metalnim šipkama i istraga se vodi o pokušaju likvidacije na posebno surov i podmukao način. Nema dileme da je pokušano zataškavanje namjere da Vasiljević bude ubijen. 

U tom pokušaju zataškavanja učestvovali su, kako se tvrdi, pojedini pripadnici PS Šekovići i PS Milići. 

17.
Jurošević je, 15.04.2015., u Domu zdravlja u Milićima pucao u Ljubišu Pantića i teško ga ranio. Do pokušaja ubistva Pantića došlo je nakon njegovog fizičkog sukoba sa Juroševićem, nakon čega su obojica odvedeni u Dom zdravlja. Jurošević je hicem pogodio Pantića u nogu, a metak je završio u zidu ordinacije.


Na ulasku u Dom zdravlja oduzet je pištolj Juroševiću, ali mu ga je ponovo dao upravo Krstić, nakon čega je teški zločinac Jurošević pucao u Pantića. 

19.
Umjesto da bude procesuiran, Krstić je napredovao i postao inspektor, a Jurošević je zbog pokušaja ubistva Pantića kažnjen samo sa 800 KM. Toliko je tada koštao život u RS, sada je cijena još i manja.

Sramna odluka Suda
20.
Poznat je i Naručilac pokušaja ubistva Vasiljevića, ali policija, a ni tužilaštvo još uvijek ga nisu priveli. Režim nastavlja na taj način da štiti svoje članove koji sebe doživljavaju kao "bogove" i odlučuju o životu i smrti. (nastaviće se)