уторак, 29. јул 2014.

Gla(d)ni revizor


Piše: Slobodan Vasković
Glavni revizor Duško Šnjegota nedavno je izjavio kako planira uskoro potpisati poseban protokol koji će ojačati saradnju s policijom i tužilaštvima, kako bi institucije zajedno bolje rješavale sva problematična pitanja. Ne potpisuje se protokol sa nekim koga kontrolišeš!!! A Šnjegota, odnosno Glavna služba za reviziju, kontroliše MUP RS. Bar bi trebalo, ali čini se da to nije kontrola, već je riječ o površnim nalazima revizora, koji nikako, kada je MUP RS, ne zadiru u suštinu.

MUP-u stalno slijedi pozitivan izvještaj, iako, na primjer, ne plaćaju osiguranje za sopstvene automobile. Da ne pominjem brojne tendere koji su krajnje diskutabilni.

Kao što se vidi iz revizorskih izvještaja, Kabinet Predsjednika, Generalni sekretarijat Vlade, Ministarstvo trgovine (nezakoniti milioni KM za Andrićgrad, Robne rezerve, Ugostiteljski servis, Naoružanje i vojna oprema..., ne zna se šta je prljavije, a sve je u resoru tog ministarstva), Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalni razvoj (pranje para preko RS predstavništava), imaju pozitivno mišljenje. To se ne smije dirati.

Uprkos tome, Milorad Dodik je u uskom krugu ljudi izjavio da je Šnjegota njegova najveća greška. On ga je direktno postavio, kao provjerenog SNSD-ovca (nije Šnjegota formalno bio u SNSD-u, jer računovođe, pa ni pomoćnik za računovodstvo, ne mogu biti u partijama, ali je bio poslušnik za vrijeme dok mu je šef bio Aleksandar Džombić).

Međutim, nakon godinu dana na mjestu glavnog revizora, Šnjegota je očigledno odlučio da je odradio dug i da duvaju novi vjetrovi, pa se lagano počeo okretati prema opoziciji, glumeći pravednika. Ali toliko lagano, da je to gotovo neprimjetno.

Još uvijek je na nivou sitnih otkrića, ne usuđuje se raditi prave revizije.

Bombastično iznosi relativno nebitne stvari, na lukav način, ne dirajući u suštinu, kako bi sutra mogao reći da je to pominjao.

Tipičan primjer je „Andrićgrad“ u koji su skršeni milioni, a Šnjegota nijedne riječi nije iznio u vezi stostrukog lopovluka u tom projektu koji se finansira i pere preko Ministarstva trgovine i turizma. Zato se zakačio Andrićevog instituta, zgradice koju je Srbija finansirala i koji u principu nema ništa sa našim budžetom. Ali, Šnjegota sutra može reći da je „ukazivao“ na problem u Višegradu, samo ga niko nije slušao. Tako on to radi. Vrlo prefrigano.

Uz sve političke igrice koje igra, Šnjegota izvrsno i zarađuje.

Kada su javno objavljena primanja direktora u javnim preduzećima preskočene su neke informacije. Nisu data godišnja primanja ministara i Glavnog revizora Duška Šnjegote.

Po kartici iz Poreske uprave Šnjegota je u prošloj godini imao ukupna primanja u visini 110.000 km. Šnjegota ne može reći da je toliki novac (uz revizorku platu koja nije mala, ali nije ni deset hiljada) zaradio na predavanjima i Univerzitetu, jer je plata vanrednog profesora oko 1.600 KM. I to za puni radni odnos, što je nespojivo sa njegovim radnim angažmanom kao glavnog revizora.

S druge strane, ako je ipak na ugovor imao angažmane na Univerzitetu, to bi tek bio direktan sukob interesa, jer su javni univerziteti ustanove u kojima Glavna služba za reviziju javnog sektora vrši kontrole.

Šnjegota ima i privatni knjigovodstveni biro FIRERA. Šnjegota, supruga mu Branka Milošević Šnjegota i svastika Gordana Milošević su osnivači, a svastika je i direktor. Ukupna zarada je oko 330.000 KM u poslednjih nekoliko godina.

To još uvijek nije dovoljno za Šnjegotina lična primanja od 110.000 KM samo u 2013.  godini. Bilo bi interesantno vidjeti za koje firme Šnjegota i familija vode knjigovodstvo ili rade revizije! Pod hitno treba uraditi reviziju Revizora.

Možda je zarada od 110.000 KM djelimično rezultat i deviznih dnevnica koje glavni revizor ostvaruje na egzotičnim službenim putovanjima (Peking, Beč, Hag…). Interesantno, bivši glavni revizor Boško Čeko je prednost davao svom poslu, a manje ili nikako se bavio međunarodnim seminarima i konferencijama. Valjda nije uočavao posebnu bliskost kineskog i našeg računovodstva i revizije, izuzev što je moralno i materijalno poštovao međunarodne standarde, lijepo i uredno prevedene na srpski jezik. Da ih svi razumiju.

Sve je dobro dok u Glavnoj službi ima para koje je zaradio i ostavio nasljedniku bivši glavni revizor Boško Čeko. A kad ih nestane, možda će i revizija javnog sektora da se vrati u svoje dvorište i radi ono za šta je dobro plaćena.

Postavljenje Duška Šnjegote na mjesto glavnog revizora od početka je (opravdano) praćeno burnim primjedbama javnosti, posebno po pitanju njegove objektivnosti. I nepristrasnosti u toj ulozi, s obzirom da je na to mjesto došao direktno sa funkcije pomoćnika ministra finansija RS.

Znači, glavni revizor je u prvoj godini svog mandata kontrolisao budžet u čijem kreiranju je i sam značajno učestvovao. Da ne bi takav paradoks ostao samo na moralnom nivou, treba naglasiti da je Šnjegota u startu prekršio i “sopstveni” Zakon o reviziji (o Zakonu o sukobu interesa da se ne govori), jer po tom pravnom aktu je jasno naznačeno da osobe koje su radile u izvršnoj vlasti najmanje dvije godine ne mogu obavljati poslove revizije.

Nadalje, glavni revizor mora biti nestranačka ličnost, potpuno van svakog političkog uticaja… što je još jedan paradoks, jer na mjesto pomoćnika ministra finansija RS Šnjegota ni u snu nije mogao doći, ako nije bio u milosti vladajuće partije.