петак, 18. јул 2014.

Foto dokaz da iza smjene Duška Račića stoji Ranko Škrbić


piše: Slobodan Vasković

Slika govori više od hiljadu riječi, često je ponavljana mantra.

U ovom slučaju slika table ispred KBC-a, na kojoj piše “Marković invest”, govori više od 12.870.000 riječi, a i maraka, koliko iznosi štetni Ugovor koji je v.d. direktora KBC Banjaluka Mirko Stanetić potpisao 09.07. ove godine sa njemačkom firmom “Lindner.


Već ranije sam objavio da je pregovorima izmešu KBC-a (kada je direktor bio Duško Račić) i “Lindnera” sve vrijeme prisustvovao i Rade Marković, vlasnik firme “Marković invest”. Rade Marković i njegova firma nisu učestvovali na tenderu, niti ga je Račić zvao na pregovore.

Bio je tu sa predstavnicima “Lindnera” i tada sam najavio da je realno da bi on učestvovao u formiranju novog pravnog lica, koje bi izvodilo radove na izgradnji hola i Južnog krila.

Rade Marković je kum Ranka Škrbića i osoba je od njegovog najvećeg povjerenja. Njegovo prisustvo sastancima jasan je dokaz da iza cijele ove priče stoji Škrbić i njegov kum Milorad Dodik.

Više nema dileme da je Marković taj koji gradi Južno krilo, a ne „Lindner“.

Mirko Stanetić, generalni direktor KBC Banjaluka, potpisao je štetni ugovor sa firmom “Lindner”. Učinjeno je to 09.07. ove godine i to u potpunoj tajnosti, iako je Stanetić ranije najavio da će ugovor potpisati pred kamerama.

Ugovor o izgradnji centralnog hola i završetka Južnog krila Kliničkog centra Banjaluka, potpisan je na 11 miliona maraka, bez PDV-a. To znači da će sa PDV-om, cijena radova iznositi 12.870.000 KM.

Bivši direktor KBC-a Duško Račić cijeli ovaj posao procijenio je na najviše 9 miliona maraka, i to sa PDV-om.


Kako je riječ o izgradnji 2.500 m2 hola i četiri lifta, jasno je da taj posao nikako ne može vrijediti više od 9 miliona.

Račić je smijenjen, jer je odbio da potpiše Ugovor kojim su poslovi izgradnje hola povećani sa 9 miliona KM na 12.030.464,97 KM (bez PDV-a), odnosno 14.075.644, 02 KM (s PDV-om).

Račić je, defakto, odbio da učestvuje u prevari teškoj pet miliona maraka.

Zbog toga je smijenjen26. juna ove godine, a na njegovo mjesto imenovan je Stanetić. Dan prije imenovanja, Stanetić je ministru zdravlja Draganu Bogdaniću obećao da će potpisati ugovor sa “Lindnerom”.

Bogdanić je morao učiniti sve da ugovor bude potpisan, jer mu je to naredio Milorad Dodik, koji zajedno sa Rankom Škrbićem stoji iza ovog posla.

Nakon što je Stanetić preuzeo funkciju v.d. direktora KBC-a, inženjeri “Lindnera” su danima boravili u Banjaluci, češljajući tendersku dokumentaciju. Na kraju su iz nje izbacili radove u vrijendosti od million maraka, kako bi smanjili vrijednost ugovora i on sada iznosi 11 miliona, bez PDV-a.

Učinjeno je to da bi se javnosti plasirala priča o tome kako su napravljene uštede, što je najobičnija laž. Radovi koji su izbačeni, biće urađeni i naknadno će njihovo plaćanje biti riješeno Aneksom ugovora. 

Da su mislili da prave uštede ne bi ni smjenjivali Račića, koji je insistirao na tome da se vrijednost ugovora smanji na devet miliona, a ne na 11.

Postupajući na ovaj način, vlast je još jednom pokazala svoje kriminalno lice.

Mirku Stanetiću je ovo drugi mandat na čelu KBC-a, a i u prvom je potpisivao štetne ugovore (smijenjen sa pozicije direktora KBC-a decembra 2011. godine). MUP RS je 17. januara 2014. godine podnio krivičnu prijavu, tereteći ga da je oštetio KBC za 1.100.000 KM.

Predmet je u Specijalnom tužilaštvu, a nepoznato je u kojoj je fazi. Budući da je Specijalno tužilaštvo produžena ruka Milorada Dodika, „predmet Stanetić“ je, bez dileme, u fazi skupljanja prašine.

Vezani tekst: Ekskluzivno: Štetni ugovor koji je Račić odbio da potpiše; Škrbić stoji iza smjene Račića