уторак, 11. фебруар 2014.

Ukradene desetine kilograma narkotika iz sudskih depozita u Banjaluci?!

piše: Slobodan Vasković                 

Gotovo četrdeset kilograma narkotika nestalo je iz depozita banjalučkih sudova. Nestanak ovih narkotika dovodi se u vezu sa kriminalnim djelovanjem grupe policijskih inspektora, koji su do polovine oktobra prošle godine, kada su pohapšeni, funkcionisali kao narko kartel.

Ovu informaciju nisu htjeli potvrditi, ali ni demantovati u Specijalnom tužilaštvu RS i MUP-u RS.
“S obzirom da se predmet nalazi u fazi istrage, svako dalje otkrivanje informacija koje se odnose na predmet ili koje se mogu dovesti u vezu sa predmetom, moglo bi rezultirati njenim ugrožavanjem”, odgovoreno mi je iz Specijalnog tužilaštva. Sličan odgovor dobio sam i iz MUP-a RS, (vidi dodatak).

Narkotici su ukradeni tokom dužeg vremenskog perioda, iz depozita u kojima ih čuva Sud u Banjaluci. Nije riječ samo o jednoj vrsti narkotika, već je kradeno sve čega su se dočepali. Sva ta droga, prema mojim izvorima, završila je na banjalučkim ulicama.  

Krađa narkotika dovodi se u vezu sa narko kartelom, koji su činili četvorica inspektora CJB Banjaluka, uposlenih u Odjeljenju za borbu protiv narkotika.
U akciji MUP RS, u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom RS, 15. i 16. oktobra prošle godine uhapšeni su Slavko Đurić, Ognjen Stijak, Srđan Radulović i Marko Kovačević.

Stijak, Radulović i Kovačević nalaze se u pritvoru, dok se Đurić brani sa slobode. On je jedan od ključnih svjedoka protiv ostalih narko dilera, a važno je znati da su Stijak, Radulović i Kovačević, prije nego što su lišeni slobode, prijetili članovima Đurićeve porodice da će ih likvidirati.

Krađa narkotika, ali i ukupno djelovanje ovog narkokartela, nije se moglo odvijati bez podrške još nekih funkcionera MUP-a RS.

Prema pouzdanim informacijama, pritvoreni Stijak, Radulović i Kovačević terete još najmanje jednog visokog funkcionera policije da je njihov saučesnik u dilanju narkotika. Preciznije, da je organizator cijelog posla.

Nakon što su inspektori pohapšeni, niko od njihovih nadležnih nije podnio ostavku, što je zapanjujuće. Ministar Radislav Jovičić rasformirao je čitavo odjeljenje i ostale njegove pripadnike rasporedio na druge poslove, a u njega inkorporirao nove ljude.

Krađa narkotika primijećena je tako što su se pojavile razlike između količina koje su zaplijenjene tokom akcija i količina koje su se, tokom suđenja, optuženima (u raznim slučajevima) stavljale na teret. To je bio samo jedan od načina na koji su narkotici kradeni i ponovo završavali na ulici.

Takođe, pomenuti inspektori su prilikom akcija oko narkotika, jedan dio odmah odvajali na stranu i kasnije dilali, a manji dio prijavljivali kao zaplijenjen.

Specijalno tužilaštvo vrši reviziju preko 100 predmeta, koje su vodili Stijak, Radulović, Đurić i Kovačević. Do sada, u preko 40 predmeta, utvrđeno je da su inspektori-narko dileri postupali potpuno mimo zakona i izmišljali svjedoke pretresa.

Kako svakom policijskom pretresu moraju prisustvovati svjedoci, pohapšeni inspektori ih nisu pozivali, već su u izvještaje upisivali imena svojih poznanika ili drugih osoba, kojima su znali matične brojeve. Niz je onih koji su, tokom dosadašnje istrage, u Specijalnom tužilaštvu potvrdili da ni na koji način nisu nazočili tim pretresima.

Nema dileme da su banjalučki sudovi u mnogim slučajevima presudili na osnovu nezakonito izvršenih upada i pretresa.

Sada se trese kompletno pravosuđe, jer niko ne zna kako daleko će istraga odvesti. Prema potvrđenim informacijama, dio vlasti vrši pritisak na Specijalno tužilaštvo da se istraga završi na pohapšenim inspektorima, dok ministar Jovičić insistira da se ide do kraja i da se raskrinkaju i pojedini tužioci i sudije i advokati, ukoliko su upetljani u prljave poslove sa drogom.

Tužilaštvo i MUP RS: U interesu istrage ne možemo dati detaljne informacije
Specijalno tužilaštvo Republike Srpske
glavni tužilac Miodrag Bajić

Poštovani gospodine Bajiću,

prema informacijama kojima raspolažem, u depozitima, u kojima Sud u Banjaluci čuva narkotike zaplijenjene u istragama, nedostaje nekoliko desetina kilograma raznih vrsta droga. Moje informacije dalje kažu da su ti narkotici ukradeni tokom dužeg vremenskog perioda i da su rasprodati na banjalučkim ulicama. 

Molim Vas da mi odgovorite da li Specijalno tužilaštvo ima saznanja o tome, i, ako ima, da li se vodi istraga u vezi sa ovim slučejem?

Molim Vas da mi odgovorite i na sledeće pitanje: U policijskoj akciji 16. oktobra 2013. godine uhapšena su četvorica policijskih inspektora, pod sumnjom da su djelovali kao narko grupa. Trojica od njih se nalaze u pritvoru, a sva četvorica su suspendovani. Da li je tačno da Specijalno tužilaštvo RS istražuje još neke pripadnike MUP RS zbog sumnje da su djelovali u sklopu navedene grupe?
Da li je tačno da je Specijalno tužilaštvo do sada na osnovu izjava svjedoka utvrdilo da su pomenuti inspektori u više od 40 slučajeva pretresa prostorija osumnjičenih lažirali imena svjedoka koji su prisustvovali tim pretresima?
 
Da li Specijalno tužilaštvo istražuje i ulogu pojedinih tužilaca i sudija, koji su donijeli tužilačke odluke u vidu optužnice ili sudske presude u predmetima, koje je radila pomenuta grupa inspektora?

Molim Vas da mi na ova pitanja odgovorite najkasnije u ponedeljak, 10. februara.

S poštovanjem, Slobodan Vasković, novinar-bloger

Odgovori Specijalnog tužilastva RS


https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif
https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif

https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif
Poštovani,
Specijalno tužilaštvo provodi istragu  protiv inspektora CJB  Banjaluka  zbog postojanja  osnova sumnje da su počinili krivično djelo Organizovani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelom Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga.

S obzirom da se predmet nalazi u fazi istrage, svako dalje otkrivanje informacija   koje se odnose na predmet ili koje se mogu dovesti u vezu sa predmetom, moglo bi rezultirati  njenim ugrožavanjem.
Iz prethodno navedenog razloga, u ovom trenutku, na Vaša pitanja nije moguće odgovoriti.

Specijalno tužilaštvo RS

Odgovori MUP-a RS
Број:СМ –01-053-16
Датум:10.02.2014.године

Н/р Слободана Васковића

Предмет: Одговор на Ваша питања
      У вези са Вашим питањима која се односе на истрагу коју води Специјално тужилаштво Републике Српске, подсјећамо Вас да је истрага у овом предмету још у току и да се у складу са одредбама Закона о кривичном поступку и Смјерницама полиције и тужилаштва у односима са медијима, обратите надлежном тужиоцу.

Министарство унутрашњих послова РС је све информације везано за овај предмет дало надлежном тужилаштву са којима сарађује на овој истрази.
Одјељење за односе са јавношћу