уторак, 18. фебруар 2014.

Dosje Praštalo (3): Dodikovi tajkuni nastavljaju da progone porodice boraca i poginulih boraca

piše: Slobodan Vasković

Pred sudom u Banjaluci 19.02., održaće se pripremno ročište po tužbi Dragana Praštala, vlasnika „Mikroelektronike“ i suvlasnika „Mikrodata“, protiv devet porodica boraca i palih boraca.

Tajkun Praštalo ima namjeru istjerati boračke porodice iz stanova koje im je država dodijelila prije deset godina. Nijedna od institucija nije učinila ništa da spriječi progon porodica, iako svi dokumenti ukazuju da Praštalo progoni te ljude bez ikakvog osnova (vidi vezane tekstove).

Praštalo, koji je visoki funkcioner SNSD-a, nije tužio samo jednog stanara – svog stranačkog prijatelja Milana Mazalicu, iako je on u posjed stana došao kao i ostalih devet radnika “Mikroelektronike”.

Milan Mazalica otac je Srđana Mazalice, poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

Mlađi Mazalica nije učinio ništa da zaštiti svoje kompije, o čemu sam već pisao, ali je, nakon što sam to objavio, na portalu source.ba (31.01.2014.) iznio niz laži, kako bi opravdao svoje nečinjenje. Ono što je najogavnije, jeste činjenica da je Srđan Mazalica u tom istupu otvoreno stao na stranu Praštala i učinio sve da se dodvori Miloradu Dodiku i Ranku Škrbiću.

“Moj otac bio je 25 godina rukovodilac u Mikroelektronici. On je dobio u toj zgradi stan od 94 kvadrata, ali time što je uložio stanarsko pravo u jednoj drugoj zgradi i dobio stanarsko pravo u ovoj zgradi. Razlika je u tome što drugi stanari nisu imali stanarsko pravo koje su uložili. Drugi stanari su imali ugovor sa poslodavcem o korištenju stana. To su dvije potpuno različite stvari”, rekao je Srđan Mazalica.

Međutim, Srđan Mazalica otvoreno laže. Svi stanari, pa i njegov otac, dobili su isti Ugovor o korištenju stana. Na osnovu tog dokumenta, Milan Mazalica i još neki stanari su otkupili stanove, ali sada Praštalo drugima želi oteti životni prostor, dok svog stranačkog druga ne progoni.

Zato i ima podršku narodnog poslanika Srđana Mazalice, koji podržava njegove nezakonite postupke. Zašto Praštalo ne bi otimao kada narodni poslanici vladajuće kaste stoje iza njega?!

Srđan Mazalica nije u Narodnoj skupštini pokrenuo pitanje otimačine stanova borcima, pravdajući se, u navedenom intervjuu, da ne zna koga bi pitao šta da ugrožene porodice rade.
“Spor je nastao 2003. godine kada je donesen Zakon o privatizaciji državnih stanova, pa sad dokazati da li je ta zgrada pravljena prije donošenja tog zakona ili poslije, to oni sada dokazuju. To je sad na sudu, a mi nemamo ništa sa tim, moj otac i ja. Ne mogu ja raditi ulogu sudova, ne mogu ja nosati te papire. Niko od njih od mene nije tražio da postavim poslaničko pitanje, na kraju krajeva ja ne znam ni koga bih pitao? Ne znam kome bih postavio pitanje. Sudiji?”, pokušao je biti duhovit Mazalica.

Kakva sramota za jednog narodnog poslanika, da ama baš ništa ne zna. Ali, itekako zna lagati kako bi zaštitio svoje lične interese.

Njegov istup vjetar je u leđa tajkunu Praštalu da nastavi sa progonom devet porodica boraca i porodica poginulih boraca, tu dileme nema.

Međutim, svemu jednom dođe kraj, pa će, kad tad, i Praštalo morati pred sudovima odgovarati zbog progona boračke populacije, ali i zbog kriminalnih radnji u procesu fiskalizacije u kojem su on i njegovi mentori oteli nevjerovatnu količinu novca (vidi vezane tekstove).

Osim što je vlasnik “Mikroelektronike”, Praštalo je i suvlasnik firme “Mikrodat”, u kojoj posjeduje 33 posto vlasništva. Ostatak je u rukama Željka Jorgića. Međutim, iza stoje mnogo jači igrači - nekadašnji premijeri i ministri finansija.

“Mikrodat” je firma koja usko sarađuje sa “Mikorelektronikom”. Ima sedam zaposlenih i prihod joj je uvijek na nuli (!), što je gotovo nemoguće.

Između ove dvije firme su milionske transakcije. Bilo bi interesantno da organi gonjenja ispitaju međusobne veze ove dvije firme, posebno u jeku fiskalizacije, i utvrde šta sve ima u njihovim međusobnim ugovorima.
Nema sumnje da je “Mikrodat” firma preko koje je izvučen novac iz “Mikroelektronike”, što je standard u ovako postavljenoj mreži.

U kakvom ambijentu živimo i ko su danas u ovoj RS “najcjenjeniji” ljudi, možda najbolje pokazuje podatak da je Praštalova firma “Mikrodat”, osim za trgovinu računarima, softverom, telekomunikaccionom opremom, audio i video opremom, registrovana i za “Uzgoj konja, magaraca, mula i mazgi”!

vezani tekstovi:
Dosje (1): Dragan Praštalo, visoki funkcioner SNSD i Dodikov tajkun, izbacuje na ulicu borce i porodice palih boraca

Dosje Praštalo (2): Na bugarskim kasama oteto sto miliona maraka

Prosta matematika: Savjest Srđana Mazalice vrijedi 25 KM mjesečno