субота, 8. фебруар 2014.

Đokić sklanja Čudića sa mjesta predsjednika banjalučkih socijalista i na njegovo mjesto postavlja Radenka Đuricu

Piše: Slobodan Vasković

Radenko Đurica sutra će na Gradskoj izbornoj skupštini Socijalističke partije Republike Srpske biti izabran za prvog čovjeka banjalučkih socijalista. Đurica je u SP RS došao iz Partije demokratskog progresa (PDP) u julu 2012. godine, a u međuvremenu je postao miljenik šefa stranke Petra Đokića. Upravo po Đokićevom nalogu Đurica je imenovan na funkciju načelnika za društvene djelatonosti u banjalučkoj Gradskoj upravi.

Izbor Đurice za predsjednika banjalučkih socijalista znači novi poraz Saše Čudića. Njemu prvo nije pošla za rukom kandidatura za predsjednika SP RS, da bi u decembru prošle godine ostajo bez ijedne stranačke funkcije.

“Novo rukovodstvo Socijalističke partije je rukovodstvo Petra Đokića. On je dao svoj tim i Glavni odbor je izglasao. Mislim da je to pogrešno donesena odluka i vrijeme će to pokazati”, rekao je tada Čudić.

Čudić će, kako se saznaje, nakon što Đurica bude izabran za predsjednika Gradskog odbora,  napustiti SP RS, zajedno sa ostalim nezadovoljnim banjalučkim socijalistima. 

Odluka da na čelu banjalučkih socijalista ubuduće umjesto Čudića bude Đurica je još jedna potvrda da pravosnažno presuđeni kriminalac Petar Đokić i čelnik SP RS nemilosrdno uklanja sve svoje unutarstranačke protivnike.

Tako je Đokić direktno učestvovao u skidanju glave Srđanu Ljubojeviću i Milovanu Čereku, koji su, po stranačkom nalogu, uzimali/otimali novac od privrednika.

Nakon Čereka i Ljubojevića, na red je došao Čudić, koji je napravio kardinalnu grešku kada se drznuo da se pojavi kao kandidat za predsjednika partije, pored živog doživotnog predsjednika.


Zbog toga je izbačen iz svih ograna stranke.

Ali Čudiću tek slijedi zgibenije. Sada Đokić intenzivno radi na tome da ga ostavi bez posla i smijeni sa pozicije prvog čovjeka „Dunav osiguranja“. Na njegovo mjesto treba doći bliska drugarica Milana Torbice, Đokićevog savjetnika.

Torbica u Srbiji godinama prima poveliku penziju, a zahvaljujući Đokiću od Republike Srpske prima i dobru platu. Džeparac bere kao član jednog Nadzornog odbora.
Torbica ima sedamdesetak godina, ali je mlad socijalista. U Partiju je ušao tek pred izbore 2010. i osvojio je 471 glas; na istim izborima Saša Čudić je dobio 2783 glasa.

Da ne bi u dogledno vrijeme imao problema sa ambicioznim saradnicima, Đokić je, nakon Kongresa, za nove potpredsjednike izabrao Živka Marjanca (dobio 201 glas u Banjaluci na izborima 2012.), Dalibora Stevića, koji nikada nije bio ni na jednoj listi Partije, a najvjerovatnije ni član Partije, i Budimira Aćimovića, kojeg samo interesuju poslovi sa žitom i robnim rezervama.

Za posebne zasluge na rušenju Čudića, Đokić je Marjanca dodatno nagradio da (u 66 godini, sa višom komercijalnom školom i bez dana ratnog staža - u ratu je čuvao Banjalučku pivaru da je ko ne odnese) obavlja funkciju zamjenika ministra odbrane BiH.    

Čudić je enti po redu kojeg je Đokić otjerao. Prije njega stranku su, silom, napustili Krsto Jandrić, Miroslav Mikeš, Milutin Pejić, Tihomir Gligorić, Dragutin Ilić, Živko Radišić, Neđo Đurić, Zdravko Krsmanović...