недеља, 16. фебруар 2014.

Dodik pod Đokićevim pritiskom daje “Šume” socijalistima

piše: Slobodan Vasković

Radenko Laketić uskoro više neće biti direktor Javnog preduzeća “Šume RS”. Uprkos činjenici da mu je Milorad Dodik prije desetak dana čvrsto obećao da će biti imenovan za direktora “Šuma”, Laketiću se fotelja izmakla, jer su socijalisti uslovili koalicione partnere iz SNSD-a.

Dogovor između SNSD-a i SP-a bio je da socijalistima pripadne pozicija direktora “Puteva RS”, a da Dodikovoj stranci ostane upravljanje “Šumama”.

Međutim, Dodik nikako nije htio dozvoliti da u “Puteve” uđe bilo ko osim njegovih stranačkih kadrova, a imao je namjeru zadržati pod stranačkom kontrolom i “Šume”.

Kada je Petar Đokić uvidio da će biti teško izigran u međustranačkom dogovoru, zaprijetio je izlaskom iz koalicije.

Dodik, u napetoj političkoj situaciji koja vlada u RS, sebi nikako nije mogao dozvoliti turbulencije u koaliciji i dao je socijalistima “Šume RS”. Oni su do prije osam mjeseci upravljali tim preduzećem, ali je nakon hapšenja Srđana Ljubojevića i ostavke Jakova Galića, njime zagospodario SNSD.

Povodom novonastale situacije i Dodikove odluke o smjeni Laketića, u Rogatici su prije dva dana čelni ljudi SNSD-a sa Sarajevsko-romanijske regije održali hitan sastanak.

Sastankom je predsjedavao Staša Košarac, a osim Laketića, prisustvovao mu je i Milorad Jagodić, član NO “Šume RS” i direktor ŠG “Sjemeč”, te još nekolicina SNSD-ovih rukovodilaca iz te regije.

Odluka o smjeni Laketića težak je udarac izbornim htijenjima SNSD-a u tom kraju, pa su njihovi funkcioneri razmatrali kako prevaziđi novonastalu situaciju. Nikom ni na pamet nije palo da se otvoreno suprotstavi Dodikovoj odluci, iako su veoma nezadovoljni zbog nje.

Ključni problem za njih je kako u vrlo kratkom vremenu “pozatvarati” brojne poslovne aranžmane iz kojih je trebalo izvući novac za predstojeću kampanju.

Sastanak je završen bez većih pomaka, a trebalo bi da se nastavi u utorak.
  
Još uvijek je nepoznato koga će socijalisti imenovati na poziciju direktora JP “Šume”, ali je na niovu te stranke odlučeno da ta ličnost mora biti iz Sarajevsko-romanijske regije.

Laketić je prije par dana izjavio da je dobit "Šuma RS" u prošloj godini premašila pet miliona maraka, a da su samo dva šumska gazdinstva poslovala negativno. Umjesto nagrade za takve rezultate, uslijediće njegova smjena.