субота, 15. фебруар 2014.

Igre prestola: SNSD favorizovao Ognjena Tadića, ali na crtu Dodiku izlazi neželjeni Bosić

 
piše: Slobodan Vasković

Naručena istraživanja javnog mnenja potpuno su legitiman način političke borbe. Osim potrebe njihovih naručilaca da fasciniraju građane/birače sopstvenim “visokim” rejtinzima, koji bi im trebali/morali biti putokaz koga zaokružiti na predstojećim izborima, ova istraživanja imaju zadatak i obeshrabriti protivničke snage, namećući im zaključak da je sve već gotovo, iako nije ni počelo.  

Poseban specijalitet ovdašnjih naručenih istraživanja, jeste pokušaj uticaja na izbor kandidata protivničke strane. Potvrđuju to poslednja dva istraživanja, naručena od Režima Milorada Dodika.

Prvo je objavljeno u novembru prošle godine, radio ga je Ipsos, a drugo je poteklo iz sjemeništa SNSD-a, sa fakulteta političkih nauka Banjaluka (adresiran na Institut za društvena istraživanja) – i u jednom i u drugom je, očekivano, SNSD stranka koja ima najviše povjerenja građana; i u jednom i drugom anketirani najviše vjeruju Miloradu Dodiku i Ognjenu Tadiću.   

Ipsos (novembar 2013.): Od političkih ličnosti, učesnici u anketi najviše povjerenja imaju u Ognjena Tadića, 37 odsto, Dodika 35 odsto, Igora Radojičića 34 odsto.

Institut za društvena istraživanja FPN (kraj februara 2014.): Rezultati istraživanja pokazali su da povjerenje u Dodika ima 25,89 odsto ispitanika, a slijedi ga Ognjen Tadić sa 15,37 odsto. Povjerenje u Igora Radojičića ima 11,16 odsto ispitanih, u Mladena Ivanića 7,16 odsto, Željku Cvijanović 6,95 odsto, Mladena Bosića 6,53 odsto, a Marka Pavića 3,58 odsto.

Kada se sagledaju ovi rezultati, najlogičniji zaključak je da bi Ognjen Tadić trebalo da bude protivkandidat Miloradu Dodiku na predstojećim izborima. Oba navedena istraživanja sugerišu da bi ta bitka bila vrlo neizvjesna, jer, prema prvom, Tadić ima neznatnu prednost, a prema drugom Dodik je u malo jačem vođstvu.

Rajko Vasić je u tekstu “S kim bi opozicija mogla pred Miloša i pred Marka” (9. avgust 2013.), naveo moguće SDS-ove protivkandidate Dodiku u izbornoj trci za predsjednika RS (Momčilo Krajišnik, Mirko Šarović, Ognjen Tadić, Mladen Bosić, Mladen Ivanić) i kao najozbiljnijeg ocijenio Ognjena Tadića.

“Šanse su mu (Tadiću op.aut.) veće nego Bosićeve. To je neoborivo”, naveo je Vasić.

Vasićeva procjena objavljena je prije istraživanja i, koje li slučajnosti, obje ankete su je potvrdile - Tadić je najozbiljniji protivkandidat Dodiku.

SNSD je ozbiljna stranka, a Vasić je (ma ko šta o njemu mislio) vrlo značajan faktor u toj stranci, koji, nerijetko, u svojim tekstovima precizno ukazuje na pravce djelovanja te partije. Pomenutim tekstom dao je jasne smjernice anketarima.

Zato je nesporno da SNSD zapravo priželjkuje Tadića za protivnika i nikako ne žele na toj poziciji vidjeti Bosića, pa mu (Tadiću) u namješetnim anketama daju toliki “značaj”.

Odgovor zašto je to tako je prelak: Tadić je tri puta do sada izgubio trku za predsjedničku poziciju; jednom za člana Predsjedništva BiH, a dvaput za Predsjednika RS. Pobijedio ga je čak i Rajko Kuzmanović, tako da je on za Dodika prelak zalogaj.

Uz to, Tadić u svom CV nema ništa značajno – nema nikakav rezultat u bilo kojoj značajnijoj oblasti, a cijela njegova politička karijera može se sažeti u jednoj rečenici - prvo je poltronisao Vojislavu Šešelju i Nikoli Poplašenu, zatim je podilazio Draganu Čaviću, da bi trenutno bio na pozicijama lakeja Mladena Bosića.

Za razliku od Tadića, Dodik je vodio tri Vlade RS, trenutno je na poziciji predsjednika RS i lider je jedne od najjačih parija u BiH/RS. U poređenju sa njim, Tadić nije ni politički patuljak, bez obzira na sve Dodikove ogromne minuse.

Srećom, SNSD-ova akcija da dobiju za protivkandidata lakeja je propala, jer je Bosić prelomio i kandidovaće se za poziciju predsjednika RS.

Uz sve mane koje ga “krase” (vidi vezani tekst), Bosić je, realno, jedini političar iz opozicije koji se može ravnopravno suprotstaviti Dodiku i pobijediti ga.

On je po rejtingu još juna prošle godine (NDI: Dodik 49%, Bosić 45%) gotovo sustigao Dodika, što je već tada svjedočilo da jedini ima realne šanse da ga i pretekne.

Od tada pa do danas, mnogo toga se desilo što nikako nije išlo u prilog Dodiku i dodatno je povećalo Bosićeve šanse.
Vreli politički dani koji su pred nama više će ići u korist Bosićevih, nego Dodikovih htijenja, što je itekako značajno u izbornoj godini.

Bitka za poziciju predsjednika RS, najvažnija je izborna utakmica, jer će pobjednik odnijeti sve i diktirati politički život i u BiH i u RS. Najjače stranke izbacile su svoje najjače adute.

Stoga je u dubokoj sjeni ostala utakmica za srpskog člana Predsjedništva BiH, gdje ni pozicija ni opozicija nemaju adekvatnog kandidata.

U SNSD-u još uvijek pojma nemaju koga bi isturili u toj traci, dok se u opoziciji kalkuliše sa Mladenom Ivanićem, što nije rješenje koje bi se moglo okarakterisati pobjedničkim. Ni drugi opozicioni lideri nisu kandidati koji obećavaju, pa ne bi trebalo iznenaditi da SDS, kao najjača stranka tog bloka, predloži nezavisnog kandidata za tu poziciju.

SNSD će čekati rasplet trakavice Sejdić-Finci, pa ukoliko dođe do dogovora, isturiće Igora Radojičića. U suprotnom, u velikom su problemu koga nominovati, jer ni njihovi ostali visoki funkcioneri nisu rješenja koja obećavaju.

Vezani tekst: Bosić mora na Dodika, sve ostalo je predaja