понедељак, 3. фебруар 2014.

Gordana Cimeša novi glodur RTRS-a

piše: Slobodan Vasković

Gordana Cimeša, urednik Informativnog programa na RTRS, biće (ovih dana) postavljena na poziciju glavnog urednika Televizije RS. Cimeša će na ovoj funkciji zamijeniti Dubravku Gajić, koja je odlukom Rajka Radovanovića, v.d. generalnog direktora RTRS-a, smijenjena.

Cimeša dugi niz godina radi na RTRS, uređivala je i Dnevnik, a poslednjih nekoliko godina povukla se iz Informativnog programa. Jedino je u tom periodu zadržala poziciju koordinatora emisija „Presing“ (ukinut prije mjesec i po), „Nekad bilo“ i „Intervju“.

Dolaskom Radovanovića na čelo RTRS, i Cimeša se vraća u Informativni program, gdje je poslednjih par mjeseci uređivala politički magazin „Pečat“.

Cimeša je dugi niz godina bila dopisnik Radio televizije Srbije.

Njeno postavljenje je logično, jer Radovanović „u bašti“ RTRS-a nema ama baš nikog drugog ko je dorastao funkciji glodura.

I njemu je to postalo potpuno jasno nakon apsolutnog promašaja sa imenovanjem Dubravke Gajić na tu poziciju. Ona je postavljena za glavnog urednika 14. oktobra, a samo tri mjeseca kasnije je otjerana zbog neznanja.

Direktan povod za njenu smjenu je banalan - sukob sa Vanjom Furtulom, takođe neznalicom.

Gajićeva je prvo Furtulu imenovala za šefa deska na TV-u, da bi joj nakon toga zabranila da se potpisuje u odjavnoj špici Dnevnika, ali i da dolazi na uredničke sastanke. Cijeli slučaj je završio tako što je Gajićeva izbrisana iz odjavne špice, a potom i sa uredničke pozicije.

Cimeša će veoma teško uspjeti unaprijediti potonuli program RTRS-a, jer su njeni najbliži saradnici nesposobni i neupotrebljivi megafoni Režima. Prije svih to se odnosi na Draška Ignjatića, koji se nalazi na poziciji direktora Sektora programa Televizije Republike Srpske.