четвртак, 13. фебруар 2014.

Kuzmanović na čelu Savjeta; Radojičić jedna od meta Dodikove privatne udbe

piše: Slobodan Vasković

Na čelo Savjeta za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske trebao bi biti imenovan Rajko Kuzmanović, bivši predsjednik RS.

Članovi tog tijela trebali bi biti i rektori dva Univerziteta, dekani Pravnih fakulteta i još nekolicina profesora.

Postavljajući na ovaj način „glavu“ Savjeta, Dodik i njegov mračni alter ego Slavko Mitrović pokušavaju prikriti stvarni cilj, a on je formiranje privatne udbe lidera SNSD-a.

U Republici Srpskoj je, krajem prošle godine, odlukom Milorada Dodika, osnovan Savjet za zaštitu ustavnog poretka RS.

Dodik je, na prijemu povodom Dana republike, pojašnjavajući Dušanki Majkić šta je Savjet, javno rekao: ”To je embrion državne bezbjednosti”!

Kuzmanović&”uvaženi profesori” biće paravan za aktivnosti paraslužbe, čija je struktura, u najvećoj mjeri, već formirana. Na tom zadatku angažovani su bivši obavještajci Predrag Ćeranić i Radovan Grajić. Potonji je imenovan i u novi Gradski odbor SNSD-a u Banjaluci, koji vodi Igor Radojičić.

Operativni tim Savjeta čine nekadašnji pripadnici državne bezbjednosti RS, koja je poodavno rasformirana. U privatnu udbu se inkorporiraju i saradnici te bivše službe, kao i pripadnici krim miljea. Onima koje su vrbovali Dodikovi udbaši obećana su kvalitetna primanja. Interesantno je da im je rečeno da će biti plaćeni preko SNSD-a.

U prvobitnoj varijanti bilo je planirano da na čelu Savjeta bude Ćeranić, ali je, nakon velikog otpora javnosti, u Dodikovom štabu odlučeno da se stvarni ciljevi tog paratijela pokušaju prikriti imenovanjem Kuzmanovića.

Kada su Dodikovi savjetnici, na čelu sa Mitrovićem, odlučivali o formiranju Savjeta, kao mete su bili “nanišanjeni” čelni političari iz opozicije, te pojedinci, čiji rad je kritički usmjeren protiv Režima.

U međuvremenu su “ciljevi” prošireni, pa se na listi tretiranih nalaze i neka važna imena iz SNSD-a.

Prije svih, Igor Radojičić kojem Dodik ništa ne vjeruje. Dodik ga je i postavio na čelo Gradskog odbora kako bi mu potkresao krila i stavio ga u svoju funkciju. To nije nikakva nagrada, već kazna, jer Radojičić sada ima izuzetno težak zadatak - SNSD mora pobijediti u Banjaluci, što je gotovo nemoguća misija, jer se stranka nalazi u teškom padu i rejtinzi su joj svakim danom sve niži.

“Ukoliko Radojičić ne pobijedi u Banjaluci, Dodik će ga istjerati iz stranke. Radojičić je sada svjestan u šta se uvalio i vrlo je nezadovoljan što je morao prihvatiti ulogu čelnika GO, ali više ne može natrag”, tvrde moji izvori iz SNSD-a.

Oni još navode da u vrhu stranke “niko nikom ne vjeruje”.
“Nebojša Radmanović se potpuno udaljio od Dodika i čini sve da spase sebe i ono čega se dokopao, a to nije malo. Isto radi i Nikola Špirić, koji sa najvećim dijelom rukovodstva stranke uopšte ne komunicira”, kaže moj sagovornik.

vezani tekst:  Iznenadna Dodikova negadljivost: Radojičić na čelu banjalučkog SNSD-a http://slobodanvaskovic.blogspot.com/2013/12/iznenadna-dodikova-negadljivost.html