уторак, 11. фебруар 2014.

Kovačević tražio od Dodika da se riješe mafije u RUGIP-u; Dodik se, nakon tog zahtjeva, riješio Kovačevića

piše: Slobodan Vasković


Mladen Kovačević, nedavno smijenjen sa pozicije v.d. direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP), otjeran je sa te funkcije zbog istih razloga/ljudi, kao i Tihomir Gligorić. Kovačević je Gligorića i naslijedio na čelu RUGIP-a, početkom maja prošle godine.

Kovačević je imao ozbiljnu namjeru da uvede potpuni red u RUGIP i insistirao je na tome da se iz te institucije udalje Aleksandar Deurić, Dragan Stanković, sin tajkuna Bude Stankovića, i još tri visoka funkcionera.

Kovačević je posao radio korektno i za vrlo kratko vrijeme uvećao je pozitivni saldo računa uprave sa 2,5 miliona KM (koliko je iza sebe ostavio Gligorić), na pet i po miliona maraka.

Međutim, dobri rezultati su mu se obili o glavu, jer je insistirao na tome da na ključne rukovodeće pozicije postavi stručne osobe, a ukloni funkcionere kojima je komandovao Budo Stanković.

Nakon niza neuspješnih razgovora sa Vladom RS i samim Miloradom Dodikom, Kovačević je prije tri mjeseca uputio pismo Dodiku u kojem je naveo sve probleme sa kojima se susreće, imenovao funkcionere koji urušavaju upravu, čine kriminalna djela i kovertirao ostavku.

„Ukoliko želite da se u RUGIP-u riješimo mafije i napravimo kredibilnu instituciju, onda ćete podržati moj zahtjev da, za najbliže saradnike, imenujem pet osoba koje smatram sposobnim da iznesu taj posao. U suprotnom, moja funkcija Vam je na raspolaganju“, napisao je, između ostalog, Kovačević u pismu Dodiku.

Nakon toga uslijedio je niz razgovora Kovačevića sa Dodikom, ali i Budom Stankovićem.

Prvo je Dodik ponudio da Kovačević imenuje tri najbliža pomoćnika, a on dva, i to Deurića i Stankovića juniora. Tu ponudu Kovačević je glatko odbio.


Nakon toga, Dodik i Stanković su izašli sa ponudom 4-1, odnosno da Kovačević imenuje četvoricu, a da na funkciji ostavi ili Deurića ili Stankovića juniora. I tu ponudu Kovačević je odbio, nakon čega je glatko smijenjen sa funkcije 06.02.2014. godine.

Umjesto njega postavljen je Miloš Komljenović zvani Guzovača, koji je po struci sportski menadžer. Diplomirao je prije par godina u Novom Sadu.

Guzovača je svojevremeno bio uposlenik Slavka Roguljića i dužio je dvije tezge na pijaci, da bi nakon tog posla radio u nekadašnjoj Finansijskoj policiji RS.

On o djelovanju RUGIP-a ne zna apsolutno ništa, tako da će upravu voditi Deurić, što je i bio cilj Dodika i Bude Stankovića.

Mlađi Stanković je nakon smjene Gligorića odjednom postao Šef za javne nabavke. Iako je imao rješenje da je primljen na određeno vrijeme. Kovačević je odbio da ga primi u stalni radni odnos.

Važno je znati da je RUGIP dužna da u narednih par godina izvrši reformu zemljišne administracije u RS. Za te namjene Narodna skupština RS joj je odobrila mogućnost kredita kod Svjetske banke od 17,5 miliona USD. Pored toga, u saradnji sa vladama Švedske i Norveške biće potrošeno oko 20 miliona KM za iste namjene, od čega je najmanje pola tih sredstava donacija vlada ovih država.

Većina tih novaca biće potrošena za kupovinu poslovnih prostora područnih jedinica, vozila za potrebe uprave i odgovarajućeg hardvera i softvera, a te poslove vodiće Stanković junior. Genijalno, nema šta.

On je i za vrijeme vladavine Kovačevića pokušao da kupi poslovni prostor u Modriči i to po cijeni od 4500 KM (četiri i po hiljade maraka) po metru kvadratnom. Taj prostor prodavao im je jedan tamošnji član SNSD-a.
Kada je Kovačević saznao za ovu namjeru, u Modriču je uputio vještaka, koji je procijenio da kvadrat tog prostora vrijedi 1300 maraka. Nakon što je vidio o čemu se radi, Kovačević je kompletan posao nabavke poslovnog prostora obustavio.
Bila je to kap što je prelila čašu i otjeran je iz RUGIP-a. Mafija je ostala, pa Stanković, do daljnjeg, ne treba da brine za otetih cca 400 dunuma zemljišta u Banjaluci, vrijednog cca 400 miliona maraka. Koje je dobio zabadava.

Vezani tekst:

Tajkuni i dalje haraju: Budo Stanković pobijedio na konkursu za direktora RUGIP-a