уторак, 4. фебруар 2014.

Neriješen slučaj: Ko je kriv za deficit čekića, šrafcigera i pajsera u MUP RS

piše: Slobodan Vasković

MUP RS, oličen u 22 svoja pripadnika, upao je 17. januara ove godine u kuću Dejana Prerada, osnivača fejsbuk stranice “Rušimo Dodika”.
Kao razlog za nasilan ulazak u Preradov dom, postupajući policajci naveli su “saznanja” da je osumnjičeni tokom prošle godine “kupio i prodao tonu kokaina i heroina na teritoriji RS” i za dobijeni novac pokupovao silesiju stanova, poslovnih prostora i kuća na potezu Banjaluka-Beč.

Naravno, ništa od toga nije bilo tačno, pa je Prerad, nakon ispitivanja o kafama sa Nikolom Dronjkom, pušten na slobodu.

Međutim, TV kuće koje su pratile cijeli ovaj “slučaj” izvijestile su da su policajci “na licu mjesta” za sobom ostavili “osnovna sredstva za nasilne upade”, odnosno čekić, šrafciger i pajser.

Prerad je potvrdio da su ta “osnovna sredstva” vlasništvo policije, i da jesu korištena za nasilan upad na njegovo imanje. Iz policije nisu demantovali da im čekić, šrafciger i pajser pripadaju.

Kako smatram vrlo zabrinjavajućom činjenicu da policajci, prilikom upada na sumnjiva mjesta, za sobom ostavljaju “osnovna sredstva za rad”, uputio sam dopis MUP-u u kojem sam ih zamolio da mi odgovore da li su naknadno otišli po čekić, šrafciger i pajser i da li je uobičajeno da se “osnovna sredstva” zaboravljaju na “licu mjesta”?!

Nisam dobio nikakav odgovor, iako sam pitanja uputio još 19. januara. Očito su se u MUP-u naljutili zbog takvog upita, ili je Radislava Jovičića iznervirala činjenica da sam mu se, pismeno, obratio kao Ministru unutrašnjih poslova, a ne kao Komandantu policijske hunte, što on jeste.

Cijeli slučaj možda se čini bizarnim, ali daleko je od toga; Prvo, zašto policajci razbacuju čekiće, šrafcigere i pajsere, koji su društvena imovina; Drugo, nameće se pitanje koliko su do sada, neodgovorni uposlenici policije, ostavili iza sebe čekića, šrafcigera i pajsera? A alat nije jeftin. I da li je iko snosio konsekvence zbog neprofesionalnog ponašanja?

Pitanje je i koja sredstva sada koriste za upade, kada pomenuti čekić, pajser i šrafciger još uvijek nisu izuzeli od Prerada?

Dalja pitanja nameću se sama po sebi: Da li policajci na licu mjesta ostavljaju možda i vatreno oružje, municiju, suzavac, automobile…, ili, pak, pokoji “dokaz”, koji im je “slučajno” ispao iz džepa?!

Udarna grupa za borbu protiv kriminala, koju formira ministar Jovičić, prvo bi trebalo da riješi slučaj čekić, šrafciger i pajser, potom raspiše tender za nabavku istih, a onda udari svom snagom protiv kriminala i korupcije. Bez čekića, šrafcigera i pajsera, ta bitka se ne može dobiti.

     
Dodatak: MUP nije odgovorio na pitanja
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske
ministar Radislav Jovičić
Poštovani,
zbog objektivnog informisanja javnosti molim Vas da mi odgovorite na sledeća pitanja:
1. Da li je Miloš Čubrilović zaposlen u MUP RS i, ako jeste, na kojoj poziciji?
2. Da li Miloš Čubrilović koristi službeni automobil MUP RS?
Zamolio bih Vas da mi odgovorite i na sledeća pitanja:

Tokom akcije policije 17. januara u kojoj je priveden Dejan Prerad iz Banjaluke pripadnici MUP RS su na licu mjesta zaboravili sredstva (čekić, pajser i šarafciger) uz pomoć kojih su nasilno ušli u dvorište i kuću osumnjičenog.

Da li je MUP RS preuzeo sredstva za nasilan ulazak iz kuće Dejana Prerada?

Da li je uobičajeno da MUP RS osnovna sredstva za policijski rad ostavlja na mjestu akcije?

Da li će neko od policajaca, koji je dužio ta sredstva, odgovarati zato što ih je zaboravio na mjestu akcije?
S obzirom da cijenim da ova pitanja ne zahtijevaju veće angažovanje Vaših službi, a da istovremeno izazivaju veliku pažnju javnosti, molim Vas da mi odgovore uputite tokom ponedeljka, 20.januara.
S poštovanjem.
Slobodan Vasković, novinar-bloger