понедељак, 17. фебруар 2014.

Kad Ćurguzu „voda udari na usta“, BORS izgubi desetine hiljada maraka

Piše: Slobodan Vasković


Pantelija Ćurguz, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, teško će se odreći te funkcije uprkos brojnim zahtjevima boraca da ode.
Ćurguz ignoriše i izričit poziv demobilisanih boraca, koji već nekoliko dana štrajkuju glađu u banjalučkom parku „Mladen Stojanović“ i ne pada mu na pamet da da podnese ostavku na mjesto prvog čovjeka BORS-a.

Pantelija je privatizovao BORS i izvrsno živi na račun te organizacije. Kada se pogledaju troškovi reprezentacije, jasno je da je Ćurguz sebi na poziciji predsjednika BORS-a priuštio i ježeva mlijeka. Za nešto više od mjesec dana, u drugoj polovini 2009. godine (primarno u septembru mjesecu), on je na reprezentaciju i putne troškove, te na štampanje i koričenje knjiga za reviziju, spiskao nevjerovatnih 34. 725,14 konvertibilnih maraka.

To se navodi u Izvještaju o utrošku sredstava od Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite po programu revizije rješenja za 2009. godinu.
Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite uplatilo je BORS-u ukupno 45.000 KM za provođenje Protokola o reviziji statusa boraca, porodica poginulih boraca, RVI i demobilisanih boraca i to 10. juna 2009. godine 25. 000 KM, a 3. septembra iste godine još 20.000 maraka.

Nakon što je dobio novac, Ćurguz je sjeo u auto i krenuo na vrši reviziju, a na vrhu liste bili su oni borci i invalidi koji su mu se zamjerili ili suprotstavili. Progon protivnika u BORS-u i nalaženje, navodno lažnih boraca i invalida, bio je, pokazalo se, iscrpljujući posao za Panteliju, od kojeg je itekako i ogladnio i ožednio. I teško se umorio.

Tako je gladni i žedni Ćurguz u Nacionalnom parku Sutjeska za troškove smještaja i konzumacije jela i pića platio 957,75 KM, dok je u „Tomik Komercu“ po istom osnovu platio 1.950 KM. U „Aleksandrija Komercu“ u Istočnom Sarajevu je bio nešto manje gladan, pa je tu, u tri navrata, platio 325, pa 149, pa 223 KM.

U Milićima je na restoranske usluge skašio 742,30 KM, dok je u hotelu M3 šef boraca spucao 2. 093,40 KM.

Hercegovina je za Panteliju bila najpoticajnija i tu mu „ne udara voda na usta“, već mu „uadaraju pjene“, sudeći po računu iz hotela „Leortar“ koji iznosi 2. 562,30. Moglo bi se nabrajati još, ali iz svih računa je jasno da je Ćurguz konstantno gladan i žedan.

Na reprezenatciji se nije štedjelo ni kada je održana Izborna skupština BORS-a 2010. godine. Tada je za članove Skupštine u hotelu „Monument“ na Kozari upriličena prava gozba, koja je BORS koštala 11. 725,50 maraka.

Posebna priča su Ćurguzovi računi za gorivo i popravku automobila, na šta je utrošeno desetine hiljada maraka (o tome uskoro šire).