четвртак, 6. фебруар 2014.

Tajkuni i dalje haraju: Budo Stanković pobijedio na konkursu za direktora RUGIP-a

 piše: Slobodan Vasković

Vlada RS smijenila je danas Mladena Kovačevića sa pozicije v.d.direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove, mada su svi očekivali suprotan epilog. Na njegovo mjesto postavljen je Miloš Komljenović, takođe kao vršilac dužnosti.

Ovaj rasplet koji se desio na današnjoj sjednici Vlade RS pravo je iznenađenje, jer se očekivalo da kabinet Željke Cvijanović imenuje direktora RUGIP-a. Danas je isticao rok za to imenovanje, a najbolje ocjene, nakon provedenog konkursa, imao je upravo smijenjeni Kovačević.

Vlada RS je ovim postupkom defakto poništila konkurs i cijeli proces će ići ispočetka.

Kovačević je smijenjen zbog bliske saradnje sa MUP-om RS, koji, između ostalog, istražuje i kriminalne transakcije sa zemljištem Poljoprivredne škole.

To zemljište, čak 392 hektara, prisvojio je Budo Stanković, tajkun i kum Milorada Dodika. Stanković je do ovog ogromnog posjeda, vrijednog cca 400 miliona KM, došao teškim prevarama i nije uložio gotovo ništa u taj projekat otimačine.

Glavni njegov igrač u tim poslovima bio je Aleksandar Deurić, visoki funkcioner RUGIP-a. Zbog toga što je smijenio Deurića, krajem aprila prošle godine smijenjen je Tihomir Gligorić sa čela RUGIP-a.

Kovačeviću je Milorad Dodik zamjerio blisku saradnju sa MUP-om RS (!!!) i zbog toga je uklonjen. Prema nekim informacijama, upravo je MUP RS imao namjeru da u ponedjeljak uhapsi Deurića zbog brojnih malverzacija.

Miloš Komljenović je čovjek od najvećeg povjerenja Bude Stankovića i zbog toga je i imenovan na poziciju v.d. direktora RUGIP-a.

Iako ponovo niko nije izabran za direktora RUGIP-a, na Konkursu je pobijedio Budo Stanković. Očekivano.