недеља, 1. децембар 2013.

Dosje (1): Dragan Praštalo, visoki funkcioner SNSD i Dodikov tajkun, izbacuje na ulicu borce i porodice palih boraca

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik i njegova kamarila godinama trube kako se bore za interese Republike Srspke i njenih građana, a istovremeno iste te podanike i istu tu Republiku Srpsku nemilosrdno pljačkaju. Licemjerstvo bez granica!

Pohlepa i gramzivost su njihovi motivacioni faktori, a toliko su od tih zala oboljeli da gaze sve pred sobom. Tako su došli do stadija na kojem brutalno pokušavaju boračkim porodicama i porodicama palih boraca oteti stanove koje im je dodijelila Republika Srpska, odnosno firme u njenom vlasništvu. U tom svom kriminalnom, neljudskom, necivilizacijskom, antinarodnom činu Dodikovi tajkuni imaju nesebičnu pomoć republičkog pravobranilaštva (čitaj Slobodana Radulja) i ovdašnjih korumpiranih sudova.

Zakon nije na strani kriminalaca, ali u Republici Srpskoj je opštepoznata stvar da su Dodikovi tajkuni, sjecikese i ostali šljam kojim je okružen, iznad svih zakona.

Praštalo - od crkvenog miša do multimilionera
U tu grupaciju spada i Dragan Praštalo, vlasnik “Mikroelektronike”, koji je u posjed te firme došao pod krajnje sumnjivim i, što ne reći, nezakonitim okolnostima, garniranim pritiskom na radnike i mešetarenjem sa akcijama.

Načinom na koji je Praštalo postao vlanik te firme baviću se u tekstovima koji slijede o ovom bezobzirnom i bezočnom tajkunu, a za početak je dovoljno reći da je preko “Mikroelektronike” obavljena jedna od najvećih pljački građana. Riječ je o fiskalizaciji (uvođenju fioskalnih kasa), procesu u kojem je “Mikroelektronika” imala potpuni monopol na tržišptu, zahvaljujući odlukama Vlade RS, na čijem je čelu tada bio Milorad Dodik.

Projekat fiskalizacije suštinski je bio pljačkanje svih firmi u RS, koje su morale nabaviti fiskalnu kasu, a iz privrede je na ovaj način izvučeno preko 180 miliona maraka. Od toga je u privatne džepove otišlo najmanje 100 miliona. Posledica ove nerazumne i kriminalne akcije jeste zatvaranje na hiljade malih privrednih subjekata, a desetine hiljada radnika ostale su na ulici.

Dragan Praštalo postao je multimilioner, sagradio je vilu u Banjaluci (naselje Rosulje) vrijednu preko tri miliona KM, a po gradu se vozika u novom “Lexusu”, koji košta preko 100.000 evra. O kakvom skorojeviću se radi, potvrđuje činjenica da u vili ima čak dva lifta. Da ne bude zabune, prije nego što je došao u posjed Mikroelektronike, Praštalo je, u finansijskom i poslovnom svijetu, bio niko i ništa - imao je vojni stan od oko 60 kvadratnih metara i zahrđalu “Lančiu”.

otimanje od boraca i porodica palih boraca
Taj i takav skorojević već godinama pokušava da izbaci devet porodica boraca i palih boraca na ulicu iz stanova koje su dobili od Republike Srpske, kako bi te stanove prodao i dočepao se novih milionskih sredstava.
 
(U jednom slučaju je, zahvaljujući korumpiranim sudovima, čak djelimično i uspio. O tome više u nastavcima koji slijede).

Taj i takav Praštalo je visoki funkcioner Saveza nezavisnih socijaldemokrata i niko iz te stranke nije mu stao na put, premda on već govoto deceniju teško maltretira i progoni devet porodica, od kojih je dio iz kategorije palih boraca. Krenimo redom.  

Odlukom Upravnog odbora tadašnjeg društvenog preduzeća “Mikroelektronika” (05.03.2001. god.) izdvaja se 215.000 KM za rješavanje  stambenih potreba radnika deficitarnih stručnih kadrova. Takođe je izvršena dodjela stanova po redovnoj raspodjeli prema listi od 12.04.2001. Predsjednik Komisije za bodovanje liste za stanove bio je Milan Mazalica, sadašnji član Glavnog odbora SNSD-a. Milan Mazalica je i direktor banjalučkog vodovoda, a njegov sin Srđan Mazalica je narodni poslanik SNSD u skupštini Republike Srpske.

Zgrada je izgrađena na Starčevici, (ulica Milovana Hrvaćanina), a ni dan danas nije uvedena kao vlasništvo “Mikroelektronike”. Useljena je u januaru 2003. godine. Vlasnici šest od ukupno deset stanova vlastitim novčanim sredstvima (30% do 40% od vrijednosti stana), učestvovali su u izgradnji tog objekta.

Vrlo vrlo važno je istaći da je jedan od deset pomenutih stanova dobio i Milan Mazalica, visoki funkcioner SNSD-a.

(U međuvremenu je preduzeće Mikroelektronika D.D. privatizovano, a krajem 2003. godine je Praštalo, raznoraznim finansijskim akrobacijama i malverzacijama, otkupio dionice od radnika i dio državnog kapitala.)

Dana 18.03.2013. godine preduzeće Mikroelektronika A.D., čiji je zakonski zastupnik direktor Dragan Praštalo, podnijelo je tužbu Osnovnom sudu u Banjaluci u kojoj traži da 9 stanara, boraca Vojske Republike Srpske i porodica poginulih boraca, napusti svoje stanove koje su stekli na legalan i zakonit način i izađu na ulicu - u roku od 30 dana. (svi dokumenti su u mom posjedu)

Tokom jula i avgusta 2003. izvršen je otkup kadrovskih državnih stanova  i uredno uknjiženje u katastar (tri stana). Među onima koji su se uknjižili je i Mazalica. Ostali stanovi nisu otkupljeni zbog žalbe osme osobe sa boračke liste (sedam prije nje je dobilo stan).

Nakon žalbe tog nezadovoljnog borca, lista sa redovne raspodjele (sedam stanova) je poništena Rješenjem Osnovnog suda u Banjaluci broj RS-620/01, od 30.01.2003. godine, a sve je potvrđeno Rješenjem Okružnog suda u Banjaluci broj -128/03 od 27.06.2005.

Ovim rješenjima je naloženo Mikroelektronici A.D. da izvrši ponovnu raspodjelu stanova. Tada Praštalo “shvata” da bi možda mogao da se dokopa zgrade i proda državne stanove kao svoje, uz pomoć podmićenih advokata i sudija.  

On nije htio provesti sudsku odluku, pa je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od pet hiljada KM. Nakon toga direktor Praštalo poziva sve radnike sa poništene liste i zahtijeva od njih da kupe  “vrlo povoljno”  stanove od preduzeće Mikroelektronika A.D., a on će im, u ime toga, naknadno povećati platu (Dopis broj 05-05/07 od 04.01.2007).

Revoltirani tim sumnjivim radnjama, borci podižu krivičnu prijavu protiv Praštala zbog neizvršenja sudske odluke o ponovnoj raspodjeli.
Odlukom Osnovnog suda broj  71 0 K 089850 10K  od 12.11.2010. godine Praštalo je osuđen na 6 mjeseci zatvora, uslovno 1 godina.

Pošto Ugovori o dodjeli stanova nisu bili poništeni, a Praštalo nije htio izvršiti ponovnu raspodjelu, borci se obraćaju Osnovnom sudu u Banjaluci sa zahtjevom da donese Prijedlog rješenja koje zamjenjuje ugovor o otkupu stana. Proces je, nakon ogromnog razvlačenja, još uvijek u toku.

Praštalo i dalje insistira tužbama da mu se stanovi “vrate”, a prijeti stanarima da ne smiju ići u javnost. Mnogi od njih zaista su ozbiljno shvatili njegove nasilne istupe, te se plaše, ubijeđeni da pravda za njih ne važi. Uz to, smatraju da će Praštalo potplatiti sudije i oteti im stanove (kao što se to već desilo u jednom slučaju), koje su dobili od Mikroelektronike, dok je ona bila u državnom vlasništvu. Preciznije, koje su dobili od Republike Srpske.  

Praštalo jedino nije tužio Mazalicu
Interesantno je da Praštalo nije tužio samo jednog stanara - Milana Mazalicu, iako je on u posjed stana došao kao i ostalih devet radnika Mikroelektronike. Samo ta činjenica govori o kako bijednom i užasavajućem aktu se radi i koliko je Praštalo ubijeđen da može činiti šta hoće. Samo zato što je član SNSD-a i Dodikov tajkun, preko kojeg je u private džepove otišlo 100 miliona maraka otetih fiskalizacijom.

Još je interesantnije da ni Milan Mazalica, a ni njegov sin Srđan Mazalica nisu nikada pokušali da preko organa SNSD-a ili, pak, u Narodnoj skupštini RS zaustave ovu sramnu, kriminalnu i neljudsku otimačinu iza koje stoji njihov stranački kolega Dragan Praštalo.

Mazalice su svoje komšije prepustili na milost i nemilost tajkunu, kojem je malo 100 miliona do kojih je došao na nezakonit način provedenom fiskalizacijom, već hoće da otme i stanove porodicama boračkih kategorija. (nastaviće se)