уторак, 10. децембар 2013.

Škrbić uz pomoć “srbačkog klana” pokušao srušiti Račića

Piše: Slobodan Vasković

Ranko Škrbić, ambasador BiH u Srbiji i bivši ministar zdravlja u Vladi RS, Goran Kljajčin, bivši direktor Fonda zdravstva i Želimir Lepir, Glavni okružni tužilac, organizovali su udar na Duška Račića, v.d. direktora KBC Banjaluka.

Cilj udara bio je javno difamirati Račića i na taj način ga prisiliti da odstupi sa pozicije prvog čovjeka KBC-a, ili natjerati Vladu RS da ga smijeni, ukoliko on sam ne bi podnio ostavku. Na Račićevo mjesto bio bi doveden Nikola Bojić, Škrbićev poslušnik.  

Škrbićev, Kljajčinov i Lepirov „blic krig“ bio je veoma jednostavan: privesti Račića, napakovati mu primanje mita (iako za to nema nikakvih dokaza), obavijestiti medije da je uhapšen zbog korupcije, saslušavati ga satima, dići temperaturu do tačke taljenja..., što je i više nego dovoljno za potpunu kompromitaciju, nakon čega bi Račić morao, teško osramoćen i izblamiran, odstupiti.

Razlog udara na Račića je što on ne sluša Škrbića, odbija njegove naloge, ruši kriminalne ugovore i ne želi da učestvuje u nezakonitim poslovima.

Treba imati u vidu da je Želimir Lepir ujak Gorana Kljajčina i da njih dvojica pripadaju tzv. srbačkom klanu. Pod kontrolom tog klana je i Radenko Janković, korumpirani tužilac, kojem je, svjesno, povjereno da vodi slučaj Račić.

Jankovića kontroliše tajkun Đoko Davidović, koji je blizak prijatelj Nebojše Radmanovića. I Kljajčin je, takođe, blizak prijatelj Radmanovića i slovi kao njegov čovjek.  

Na ovom mjestu treba primijetiti da je cijeli predmet trebao biti u nadležnosti Specijalnog tužilaštva, jer se tvrdi da je riječ o organizovanoj kriminalnopj grupi. Međutim, tada stvari ne bi bile do kraja pod kontrolom, kao u Okružnom tužilaštvu.

Tuzilac je postavljao potpuno nebulozna pitanja Račiću, sa ciljem da ga što duže zadrži u Tužilaštvu.
„Zašto niste kontrolisali sporne pacijente“, pitao je Račića, koji je ostao zabezeknut, jer nije bilo riječi o njegovim pacijentima.
Tužilac je čak zahtijevao od Račića da mu pojasni „zašto nije tražio smjene u Fondu PIO, jer svi znaju šta se tamo radi“, iako Račić nema nikakve nadležnosti nad tom institucijom.

Račić je sačekao da oluja prođe, a onda je zatražio sastanak sa Miloradom Dodikom, Željkom Cvijanović. Pridružio im se i Darko Tomaš, direktor Fonda zdravstva.

Na taj način je htio vidjeti kako će reagovati vrh RS i zaključiti da li i oni stoje iza Škrbićevog udara na njega. Održavanje sastanka na Račićev zahtjev jednostavno je pokazao da Dodik u ovom slučaju nije smio stati na Škrbićevu stranu. Pokazao je istovremeno i veliku Dodikovu nelagodu, jer je insistirao na tome da „niko nije uhapšen, niko nije priveden“.

Bilo je jadno to Dodikovo pranje, jer su iz Tužilaštva tokom poslednja 24 časa opetovano stizale zvanične informacije da je „pet lica uhapšeno“. Iz Tužilaštva su, kao nikada do sada, insistirali da su „lica uhapšena“. Sada je jasno i zbog čega.

 “Ministar policije (Radislav Jovičić) me je obavjestio da su ljudi pozvani da daju izjavu. Niko nije uhapšen, niko nije priveden”, kazao je Dodik novinarima u Banjaluci. Na šta je Dodik spao-da zbog Škrbića demantuje portparola Tužilaštva.
Račić je rekao da iza njegovog privođenja, kao i privođenja još četvoro ljekara i jedne medicinske sestre “stoje otuđeni centri moći”, indirektno potvrđujući da je napadnut iz SNSD-ovih redova.

Susretom sa Račićem, Dodik mu je dao podršku, a da li će i definitvno stati na njegovu, a ne na Škrbićevu stranu, saznaćemo uskoro kada se bude oldučivalo da li će aktuelnom čelniku KBC-a biti izbrisan prefiks “vršilac dužnosti”. Dodik je to obećao učiniti, premda je do hapšenja Račića bio protiv njegovog definitivnog ustoličenja.

Račić nije “repa bez korijena”. Članovi njegove porodice obavljaju značajne funkcije i listom su pripadnici SNSD-a, a njegov otac jedan je od osnivača te stranke.

Igor Radojičić je među stranačkim kolegama cijelu stvar prokomentarisao riječima: “Sami sebi ovo radimo”, jasno aludirajući da je riječ o obračunu Škrbićevog klana sa Račićem.

Isti klan nedavno se pokušao obračunati i sa Darkom Tomašom, direktorom Fonda zdravstva. Tada je udarna igla bio Drago Kalabić, ali je Radojičić spriječio Tomaševu smjenu.

Škrbićev klan neće odustati i pripremili su još seriju napada na Račićeve saradnike, kao i na funkcionere Fonda zdravstva, preko institucija RS. Istovremeno, podzemnim kanalima u Banjaluci i okolnim mjestima o Račiću puštaju najgrozomornije laži i objede.