четвртак, 26. децембар 2013.

Vlasenica: “Mala” pljačka Doma zdravlja u izvedbi SDS-a

Piše: Slobodan Vasković

Harao je narodni poslanik SNSD-a Mićo Kraljević Vlasenicom godinama i poharao taj gradić. Upravo zbog toga su Vlaseničani na prošlim lokalnim izborima otkazali podršku SNSD-u i za načelnika opštine izabrali Dragoslava Todorovića iz SDS-a.

Međutim, u Vlasenici se malo šta promijenilo. Ustvari, nije se promijenilo ništa.

Kao što je ranije Mićo Kraljević, narodni poslanik SNSD-a, naređivao bivšem načelniku opštine Mladenu Popoviću, tako sada Ostoja Dragutinović, narodni poslanik SDS-a, komanduje načelniku Todoroviću.

SDS je nedavno uspio da osvoji skupštinsku većinu u Vlasenici, nakon čega je došlo do niza smjena Upravnih odbora javnih preduzeća i selektivne smjene direktora tih firmi.

Dragutinović je postigao dil sa Kraljevićem i neke, njemu bliske ljude, ostavio na funkcijama, premda su nanijeli ogromnu štetu privredi i ekonomiji Vlasenice. Na ovaj način Dragutinović otupljuje opozicionu oštricu u Vlasenici i otvara sebi put da lične kadrove postavi na najznačajnije pozicije. Iza svega stoji njegov lični interes.

Pravi skandal i pobunu u Vlasenici je ovih dana izazvala Dragutinovićeva odluka da na čelo Doma zdravlja postavi svog prijatelja Radojicu Maksimovića iz Zvornika (imenovan će biti 27.12.).

Dom zdravlja u Vlasenici teško je opljačkala prethodna vlast. Ta zdravstvena ustanova je u gubitku od 2.000.000 maraka, što uopšte nije sprečavalo aktuelnu direktorku Slavicu Glišić i glavnu sestru Mirjanu Palangetić, Kraljevićevu kumu, da o trošku Doma provode vikende u Beču.
Palangetićeva ima platu od 1.700 KM i veća su joj primanja od, na primjer, brojnih ljekara iz KC Banjaluka.

Koliko je jezivo stanje u Domu zdravlja svjedoči i činjenica da u toj ustanovi nema grijanja, osnovnih sredstava za higijenu, te da su prije pet dana radnici skupili 30-tak maraka za gorivo kako bi se pacijent hitno prebacio u Zvornik. To nije prvi put da Dom zdravlja nema goriva za pacijente, o čemu sam i ranije pisao.

Umjesto da se rješavaju ovi problemi i da u tome učestvuje Dragutinović, koji je ljekar, on je, ne birajući sredstva, u SDS-u izlobirao da se na čelo Doma zdravlja postavi narečeni Radojica Maksimović iz Zvornika. Njegov potez izazvao je gnjev u OO SDS, jer za tu funkciju postoje kadrovi i u Vlasenici, ali ih je Dragutinović ucijenio prijeteći napuštanjem stranke, ako njegov prijatelj ne bude imenovan za direktora Doma zdravlja. Nakon te ucjene, OO SDS je poklekao.

Šokantno je, drsko i bezobrazno to što je Dragutinović obećao Maksimoviću platu u visini od 4.000 KM, službeni automobil i troškove za prevoz od Zvornika do Vlasenice i natrag, svakodnevno. To je stotinu kilometara u oba pravca i za te namjene postoji gorivo, a za prevoz pacijenata ne.

Naravno, Dragutinović očekuje ličnu korist od postavljanja Maksimovića, a ona je sadržana u sledećem: Poslanik SDS-a se već godinama sudi sa Domom zdravlja, jer mu je, svojevremeno, uručen otkaz. On potražuje od Doma 80.000 KM na ime štete zbog otkaza. Osnovni sud je ranije presudio u njegovu korist, ali su Okružni i Vrhovni sud tu presudu oborili, vraćajući cijeli predmet na početak. Novo ročište je zakazano za kraj januara sledeće godine.

Kvaka je u sledećem – Dragutinović će na Osnovnom sudu srediti presudu u svoju korist, nakon čega će Maksimović, kao direktor Doma, propustiti da se žali na tu presudu. Tako će presuda postati pravosnažna i izvršna.

Dragutinović će poslije toga naplatiti 80.000 KM, otimajući tako od teško opljačkanih radnika Doma zdravlja.

Zaista sramno od narodnog poslanika SDS-a, koji u Skupštini ima primanja veća od 3.000 KM, a vlasnik je i privatne ordinacije u Vlasenici.

Dragutinović je u Vlasenicu stigao početkom rata kao izbjeglica, bez marke u džepu, ali se odlično snašao. U jednoj zgradi kupio je čitav sprat i tu mu se nalazi ordinacija, veoma moderno opremljena. U vrijeme dok je bio načelnik opštine Vlasenica (2000.-2004.) sagradio je sebi u naselju Toplik vilu, čija se vrijednost procjenjuje na 800.000 KM.

I u OO SDS-a su ogorčeni Dragutinovićevim ponašanjem, ali njihovo ogorčenje je zaista jadno, jer su dozvolili da ih ucijeni i natjera da igraju kako on svira.

Procjene su da će SDS u Vlasenici zbog ovog slučaja izgubiti značajan broj glasača, ali to se Dragutinovića uopšte ne tiče. Najvažniji mu je lični interes. Biće interesantno vidjeti da ći će vrh SDS-a podržati Dragutinovića ili zdrav razum?!