уторак, 24. децембар 2013.

Ekskluzivno: Haos u SNSD-u - Crne liste ponovo na RTRS; Premijerkin muž uništio ZIBL; Spisak članova GO SNSD Banjaluka

Piše: Slobodan Vasković

“Crne liste“ ponovo su aktuelizovane na RTRS-u, s tim što je na osvježenom spisku nepodobnih prvo mjesto pripalo Igoru Radojičiću, predsjedniku Gradskog odbora SNSD Banjaluka.

Radojičić je za predsjednika Gradskog odbora izabran 21.12.2013., ali o tome nije bilo ni riječi, a ni slike, u centralnoj informativnoj emisiji (Dnevnik2) Radio-televizije RS.

Ovaj pristup RTRS-a iznenađuje tim više, jer su tom skupu prisustvovali i Milorad Dodik i Željka Cvijanović.

Dodik je nakon skupa iznio brojne stavove o svemu i svačemu, pa i o „Elektroprenosu“, ali ni njega nije bilo slikom i tonom. Istina, pročitana je vijest šta je rekao o „Elektroprenosu“, ali bez slike, tona i navođenja mjesta izjave.

Ovakav stav RTRS ni slučajno nije posledica „principijelne uređivačke politike“, koja podrazumijeva da se ne emituju prilozi sa „stranačkih skupova nižeg ranga“, jer izbor predsjednika GO SNSD Banjaluka to nikako nije, posebno zbog činjenice da su mu prisustvovali najviši funkcioneri RS.

Posledica je to sukoba unutar SNSD, a oni koji sada upravljaju RTRS-om, odlučili su da Radojičića tog 21.12. jednostavno ignorišu.

Koliko je tome doprinio Rajko Vasić, koji ima ogroman uticaj na RTRS teško je procijeniti, ali on nije izabran u Gradski odbor. 
Činjenica je i da je 22.12. Staša Košarac indirektno optužio Igora Radojičiča da ruši Dodika. I to na presu održanom samo dan nakon izbora Radojičića na čelo GO SNSD Banjaluka.

“Žele da diskredituju Dodika, izoluju od ostale stranačke strukture, da ga proglase ovakvim ili onakvim. Poručujemo im da to neće proći”, vrskao je Košarac, navodeći svekolike neprijetelje i strane i domaće.
Nikolas Hil, otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH, par dana prije Košarčeve histerične izjave o kvislinzima i ostalim dušmanima, sreo se sa Radojičićem, ali ne i sa Dodikom, lakonski ustvrdivši da za susret sa liderom SNSD-a “nije bilo vremena”.

Naravno, Hil, kao ni ostali predstavnici američke administracije, neće da se sastaju sa Dodikom, ali redovno to čine sa Radojičićem („nastojeći da ga izoluju od stranačke strukture“), što itekako smeta onima koji navijaju Košarca, pa su indirektno raspalili po predsjedniku Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka. I to na presu SNSD-a.

U GO SNSD Banjaluka nije izabran ni Aleksandar Cvijanović, muž premijerke Željke Cvijanović, koja je postala potpredsjednik tog tijela.

Nije riječ o borbi protiv nepotizma, već nesposobnosti Cvijanovića.

Aleksandar Cvijanović je direktor Zavoda za izgradnju grada Banjaluka (ZIBL), a nedavno je podnio ostavku na tu poziciju, koja je danas i potvrđena na sjednici UO ZIBL-a. Razlog – nema para.

I to ih nema u tolikoj mjeri da Cvijanović već pet mjeseci ne isplaćuje plate radnicima. Nisu ih dobili za juni, juli, avgust, septembar, oktobar i novembar.

ZIBL je ostao bez para, jer im gradonačelnik Slobodan Gavranović ne daje poslove. ZIBL ima ogromne dugove i prema Poreskoj upravi RS.

Interesantno će biti šta će premijerka uraditi sa svojim mužem, koji se pokazao vrlo vrlo neuspješnim kao rukovodilac.

Još je interesantnije da nije našla mogućnosti da mu pomogne da prevaziđe tešku situaciju u kojoj mu se firma našla.

Ipak, najinteresantnije će biti pitanje podizanje krivične prijave protiv Cvijanovića, koje slijedi po Zakonu, ukoliko se plate ne isplaćuju redovno.
Izmjene Krivičnog zakona koje podrazumijevaju krivičnu odgovornost za neisplaćivanje plata usvojene su 18.07. ove godine, na 29. sjednici Narodne skupštine RS.

Krivična prijava slijedi onom direktoru koji ne isplati pet plata, a Cvijanović se idealno uklapa.

Premijerka bi trebala lično da podnese krivičnu prijavu protiv muža, kako bi dokazala da je principijelna i da radi u skadu sa zakonima.

Vezani tekst: Iznenadna Dodikova negadljivost: Radojičić na čelu banjalučkog SNSD-a
 http://www.slobodanvaskovic.blogspot.com/2013/12/iznenadna-dodikova-negadljivost.html